Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO NOVINARSKO DRUŠTVO

Katja Kušec poručila: Nema raskola jer jedinstva nije ni bilo

21.12.2010., Novinarski dom, Zagreb - U sklopu koncerta 'Zelim zivot' zaklade Ana Rukavina na Trgu bana Jelacica organiziran je pozivni centar u svecanoj dvorani Novinarskog doma u kojem se na pozive na humanitarni broj telefona javljaju poznate osobe iz
Goran Stanzl/PIXSELL
04.07.2015.
u 00:15

Razlog osnivanja nezadovoljstvo je radom HND-a, koji se više bavi političkim aktivizmom nego profesijom, kaže K. Kušec

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) ime je novoosnovanog novinarskog društva na čijoj se preksinoćnjoj osnivačkoj skupštini u Matici Hrvatskoj okupilo 30-ak novinara: Katja Kušec, Tončica Čeljuska, Jozo Barišić, Karolina Vidović Krišto, Helena Krmpotić, Siniša Kovačić, Velimir Bujanec, Tihomir Dujmović... Do izborne skupštine najesen društvo će voditi HTV-ova K. Kušec.

– Razlog osnivanja novog društva višegodišnje je nezadovoljstvo radom Hrvatskog novinarskog društva (HND) jer se ono pretvorilo u ekipu koja se više bavi političkim aktivizmom nego zaštitom profesije. HND je radio selekciju kada je trebalo javno zaštiti novinare koji su se našli u problemu, a sve je kulminiralo zadnjom izbornom skupštinom ogranka HND-a na HTV-u kada se kršio statut, na što je središnjica mlako reagirala, pa je dio novinara HTV-a odlučio istupiti iz HND-a. Kada smo vidjeli da nezadovoljnih ima još, odlučili smo osnovati novo društvo koje će se brinuti za profesionalni status svakog novinara – kazala je K. Kušec, dodavši da član novog društva može biti svatko tko proizvede 10 kartica objavljenog novinarskog teksta. Članovi HNiP-a mogu istovremeno biti i članovi HND-a.

– Očekujemo dobru suradnju i s vodstvom HND-a ako počnu poštivati statut. Osnivanje novog društva ne bih nazvala raskolom unutar profesije jer jedinstva među novinarima ionako nikada nije bilo – rekla je K. Kušec, istaknuvši da će HNiP inzistirati na poštenom, objektivnom i izbalansiranom novinarstvu. Čelnik HND-a Saša Leković rekao je pak: "Novom društvu želim svu sreću ako će se zaista boriti za dobrobit novinara i profesionalizam, ali tvrdnja da su iz HND-a izašli zbog nepravilnost pri izborima na HTV-u nije istinita. Na molbu da mi objasne koje su to nepravilnosti bile, nitko mi nije poslao nikakvo objašnjenje. 

>> Boris Dežulović, HND, gnjide i desničarska stoka 

>> HND najoštrije osudio prijeteće pismo novinaru Dragi Pilselu

Komentara 26

AN
antijugoslavencina
05:17 04.07.2015.

Svaka cast! Dosta je vise bilo jugo-komunistickih uhljeba iz tkz. HND! Neznam odale im uopce pravo stavljati koristiti rijec Hrvatsko kad 90% njih mrzi zemlju u kojoj zive i jos pate za Jugom?

VE
verakruz
09:45 04.07.2015.

Napokon. Bilo je krajnje vrijeme da se stane na kraj ljevičarskim, usudio bih se reći političkim novinarima sam jedne, kvinsliške struje među novinarima, koji sustavno blate, vrijeđaju i omalovažavaju ne samo ljude koji misle domoljubno, nego su se stavili na stranu nekih sila izvan Hrvatske, a koji rade suprotno državnim i nacionalnim interesima!

PO
pozornik66
00:54 04.07.2015.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije