Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duško Zimonja

Kasete napokon odlaze i s HRT-a - Kupuje se 105 novih kamera, dvoja reportažna i 10 multimedijskih vozila...

Duško Zimonja
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
19.07.2014.
u 17:45

Prosjek starosti opreme, pogotovu u dopisništvima, bio je 20 i više godina. Pojedini primjerci
 su za muzej

Iako se najčešće kritike odnose na program HTV-a (jer sadržaj je ipak najbitniji), slika, pa i ton onoga što gledamo i slušamo na prisavskom ekranu toliko zaostaju za komercijalnom konkurencijom da to često izgleda i zvuči - otužno. Razlog tome zastarjela je oprema od koje bi se neki primjerci komotno mogli preseliti u muzej.

Svjesni tehnološkog zaostajanja i kaskanja za konkurencijom, HRT-ovci su krenuli u obnovu tehničke opreme. I od jeseni slika bi na ekranu trebala biti bolja, oštrija i kontrastnija, a zvuk jasniji i čišći. Sve to najavio nam je HRT-ov ravnatelj tehnologije - Duško Zimonja.

Mirni idućih 10 godina

– Zadnji veći investicijski ciklus bio je prije 10-ak godina kada se investiralo u dva velika televizijska studija i jedan radijski te u sustav za digitalnu proizvodnju vijesti. Od tada se ništa značajnije nije investiralo tako da je oprema koju je HRT koristio većinom zastarjela i nepouzdana. Najlošije stanje zatekao sam u dopisništvima i TV centrima gdje je prosjek starosti opreme bio čak 20 pa i više godina. Neki primjerci su toliko stari da bi se mogli dati i tehničkim muzejima. Sve je to kolegama stvaralo jako puno problema u radu. Oprema se često kvarila, oštrina slike bila je loša i radni proces bio je spor – priznaje Zimonja nastavljajući da je zbog svega nevedenog u tijeku veliki investicijski ciklus koji će rezultirati zamjenom i kupnjom nove opreme.

– Za program restrukturiranja koji je izradio NO HRT-a, a Vlada prihvatila, ove godine planiramo uložiti oko 80 milijuna kuna u novu opremu, a iduće još oko 100 milijuna kuna. Znači, u dvije godine uložit ćemo 180 milijuna kuna. Dio sredstava ide u zamjenu dotrajale opreme, a dio su strateške investicije (nova oprema i nove tehnologije). Konkretno, radi se o 105 novih HD kamera (studijske i snimateljske te kamere za videonovinare), što će omogućiti da finalni proizvod tehnički bude bolji (bolja, oštrija slika i jasniji kontrasti). Nakon toga, što se kamera tiče, bit ćemo mirni idućih 10-ak godina – otkriva šef HRT-ove tehnologije i dodaje da se kupuju i jedna brza multimedijska kola, a do kraja 2015. u planu je kupnja još devet takvih kola koja nude potpunu autonomiju na terenu, bez potrebe da se novinar vraća u redakciju. Novinaru je time omogućeno da ima kontakt s redakcijom pa će moći montirati prilog, napisati i snimiti tekst te finalni prilog poslati uredniku, čime će se ubrzati proces proizvodnje vijesti na HRT-u. U iduće dvije godine investirat će se i u dvoja nova reportažna kola kompletno opremljena za rad u HD tehnologiji, čime će se dobiti i višekanalni kvalitetniji zvuk.

Redizajn web stranica

– Novinari će sad umjesto kasete nositi memorijsku karticu i kad se vrate s terena unos materijala je višestruko brži te je materijal odmah dostupan za pregledavanje i korištenje (montažu). Izbacivanjem videokaseta očekuje se godišnja ušteda od 1,5 milijuna kuna. Na jednu prosječnu videokasetu stalo je do tri sata materijala, a sada se na memorijsku karticu može snimiti i do 16 sati materijala veće kvalitete. Da bi se nova tehnologija mogla početi koristiti potrebno je provesti i edukaciju. Ona je za sva dopisništva već završena, a edukacija u HRT-ovim centima upravo je u tijeku. Zaposlenici u Zagrebu već koriste sustav za digitalnu proizvodnju vijesti, no neki od njih proći će edukaciju i za videonovinare. Usto, želimo unaprijediti i planiranje rasporeda TV programa i povezati ga s automatskim emitiranjem, jer radio već emitira na taj način – pojašnjava Zimonja te navodi kako je cilj i automatizirati emitiranje sva četiri TV programa (sa servera), dok je već pokrenuto eksperimentalno emitiranje putem multimedijalne internetske OTT platforme, što je sustav koji omogućava praćenje programa HRT-a putem mobilnih platformi - mobitela, tableta, računala, smart TV-a...

Početkom 2015. planira se i redizajn internetske stranice HRT-a. – Iduće godine i televizija će započeti s digitalizacijom audio-vizualnog arhiva. Procjena je da se radi o 350.000 sati TV materijala čija bi digitalizacija trajala čak pet godina. Kada arhiva bude digitalizirana time će biti bitno olakšano arhiviranje te unos, pretraga i dohvat pohranjenog materijala – rekao je Zimonja i najavio da će zbog svih unapređenja gledatelji već od jeseni moći vidjeti poboljšanja na ekranu, i to prvenstveno u slici, a bit će omogućeno i da TV program na ekranu bude u 16:9 formatu.

>>Bruno Kovačević izravno u eteru objašnjavao zašto HRT ne prenosi Hajdukovu utakmicu

>>Novi talk show 'Žuti marker' još je jedna žuta minuta HRT-a

Komentara 8

MG
mladen.golub
20:20 19.07.2014.

Iz priopćenja HRT-a nije jasno kada kane krenuti sa emitiranjem u HD kvaliteti, već samo govore o nabavi opreme moja omogućava bolju sliku. To ne znači i emitiranje programa u HD kvaliteti jer za to moraju biti opremljeni i idašiljači,či, pa se čini da damo da bi njihovim djelatnicima bilo komotnije raditi. Podsjećam, Slovenija svoja 2 nacionalna programa već gotovo dvije godine emitira u HD kvaliteti, a sliku HRT-a u svijetu više nitko i ne želi preuzeti jer ne udovoljava standardima koji danas vrijede na tome tržištu. Zato im prijenose koje idu u svijet moraju odraditi inozemne kuće, pa je na našu sramotu, prijenos proslave ulaska u EU u cijelosti odradila tehnika RTV Slovenile. Žalosno.

VE
verakruz
06:09 20.07.2014.

Duško. Zašto će ti tolike kamere kad ti rade samo dopisnici iz Srbije? Ostale ste otpustili, jer vam vijesti iz Hrvatske nisu potrebne. Možda kanite otvoriti dopisništvo i iz "SAO Krajine? Ionako je vi vodeći Goebelsovci sa Yutela nikad niste prežalili.

DU
Deleted user
16:58 20.07.2014.

Zašto HRT to već nije nabavila? Otpustite par uhleljenika i nabavite i odašiljače a ne samo kamere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije