Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Kad se izbrišu lažna prebivališta, u Vukovaru neće biti uporišta za ćirilicu'

Naslovnica
Foto: VL
13.08.2016.
u 00:57

'Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto', kaže Orepić

Ministar unutarnjih poslova tehničke Vlade Vlaho Orepić najprozivaniji je ministar iz kvote Mosta od vremena sukoba s HDZ-om do nedavnog postupanja policije na proslavi Oluje u Kninu te razrješenja ravnateljice Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD). Na prošlim izborima nije bio na listi, u Vladu je ušao na osobnu preporuku Bože Petrova, ali na predstojećim izborima izlazi i pred birače.

Izvanredni su izbori blizu, a time i kraj mandata ove Vlade. Što biste istaknuli kao najbolje što ste napravili kao ministar unutarnjih poslova?

S obzirom na to koliko je vremena prošlo, zaista sam zadovoljan mandatom. Pripremili smo kompletnu reorganizaciju MUP-a, pokrenuli smo uvođenje reda u prebivališta, pri kraju je izrada standarda što je to hrvatski policajac kao zanimanje i koje su sposobnosti koje se vežu uz to. Puno je aktivniji vanjskopolitički angažman MUP-a kroz sudjelovanje u radu Vijeća ministara. Postali smo značajni i aktivni sudionici i kreatori vanjske politike Europske unije na ovim prostorima.

...

Hoće li brisanje fiktivnih stanovnika Vukovara promijeniti etničku sliku, odnosno hoće li još biti zakonske obveze za postavljanje dvojezičnih ploča?

Svjedoci ste da me zadnjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gdje je glasačko tijelo HDZ-a. Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> Debata Milanović - Plenković suzdržana i bez teških riječi

>> INTERVJU Branko Grčić: Naš moto - Rezovi i štednja neće nas izvući iz krize

>> OTKRIVAMO Most će osnovati agenciju za radna mjesta

>> Bitka za vlast: Strateško pitanje je 'lomljenje' Mosta - ako ga Milanović i Plenković ne napadnu, Most će im nakon izbora krojiti sudbinu

>> Danas uz Večernji - magazin Diva! Sedam kuna uz Večernji list

Foto: VL

Komentara 38

FA
Fake
05:35 13.08.2016.

Nema više Lastinih autobusa.Sada će pupi dobiti srčani.

TH
Thunderstrike
06:04 13.08.2016.

Pozdrav, novi sam na sajtu. Srbin sam, nisam nacionalista, jednako volim i postujem Srbiju i Hrvatsku, u kojoj sam rodjen. Zanima me jedna stvar, za sve koji su za takve Srbe da daju plus, koji nisu minus...

IC
Icek53
06:45 13.08.2016.

Lazna prebivalista rjesit od Vukovara do Prevlake.Ako se nesto rjesava onda to mora biti posteno prema svima u interesu Hrvatske..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije