Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2015. u 12:00

Zacijelo je i ljevici sklonim medijima nepodnošljivo poistovjećivati se s kadrom iz vremena komunističkog terora

Jedan lijevi list, u informaciji o mogućim otkazima Elizabeti Gojan, Hloverki Novak Srzić i Jozi Barišiću na Hrvatskoj radioteleviziji, ima nadnaslov “Strahovlada na Prisavlju”. S jednog portala zovu me da komentiram tu informaciju. Prvo što mi pada na pamet je jedna (ne)zgoda iz posljednje predaje Titove štafete u Beogradu koja je, ako se dobro sjećam, bila 1985. godine. Ne znam tko je tada štafetu primio, ali znam da su tu svečanost dizajnirali neki Slovenci i da se na stadionu JNA trebala pojaviti i golema slika lijepog, mišićavog mladića, kao simbola novoga doba. U posljednjem trenutku netko je u Beogradu primijetio da je to slika iz nacističke ikonografije pa je skandal izbjegnut.

Prije nekoliko godina sam napisao da je šteta što Goran Radman nije primao štafetu i te godine, kao i 1984., godinu prije, kad je bio predsjednik jugoomladine. Kao i da je šteta što je otkriveno nacističko podrijetlo spomenute slike. Jer, ona bi jednako dobro odgovarala i nastavku slavljenja “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”, nošenju štafete i Radmanovoj odanosti komunizmu te njegovoj visokoj poziciji u jednoj od najkrvavijih diktatura 20. stoljeća.

U ime čega je u tim godinama Radman primio Titovu štafetu? U ime jednog režima u kojem su još uvijek zatvori bili puni političkih zatvorenika, u kojem se za vic išlo na sud, i u kojem se, po svjedočenju visokih oficira JNA srpske nacionalnosti (!!!), jugovojska, poslije Titove smrti, intenzivno posrbljivala, da bi takva, i kao Radmanova vojska, napala Hrvatsku. Poslije će Radman biti direktor Zagrebačke radiotelevizije, koja će u demokraciji postati Hrvatska televizija, a kad je prije nekoliko godina imenovan za direktora HRT-a u intervjuima će izjavljivati kako mu je javna dalekovidnica iz osamdesetih godina prošloga stoljeća bila najbolja u svojoj povijesti. Te su izjave bile neskriveni žal za Jugoslavijom, i to za Jugoslavijom u kojoj je nastao memorandum SANU, u kojoj je JNA, na čijem je stadionu Radman primao štafetu, bila gotovo posve posrbljena, u kojoj je prvo u Beogradu a potom u Zagrebu na zenitističkoj izložbi slavljen srpski barbarogenij koji će za nekoliko godina tenkovima pustošiti Lijepu našu.

Baš ništa od komunističkog i velikosrpskog nasilja Radmanova Zagrebačka televizija nije primjećivala, štoviše, svakoj, i izmišljenoj ili iskonstruiranoj pojavi antikomunizma i antijugoslavenstva, davala je posebnu pozornost i tražila stroge sankcije. Stoga će za mnoge uvjerljivo zazvučati tvrdnja labradorovca Radenka Radojčića, koji je na saslušanju u hrvatskom SZUP-u Radmana prokazao kao suradnika zloglasnog KOS-a. Radmanova politička amoralnost preplest će se i s njegovim privatnim “pothvatima”.

Tako u Večernjakovoj biografiji glavnog ravnatelja HRT-a čitamo: “Nakon njegova stupanja na dužnost (na HRT-u, op. M. I.) počele su se otvarati afere. Na glavna urednička mjesta imenovao je osobe s kojima je bio u rodbinskim ili obiteljskim vezama iako nisu imale potporu redakcije. Otkrilo se da u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo nad hotelom u Bohinju u Sloveniji koji je svojedobno bio u vlasništvu Saveza komunista Hrvatske. Poslije će tvrditi da nije vlasnik tog hotela, ali jest vlasnik tvrtke u čijem je portfelju i sporni hotel. Na pitanje kako je došao do te nekadašnje SDP-ove vile samo je kratko odgovorio: ‘To je moja imovina’...”

Cijela ta priča o Radmanu dovoljno je zastrašujuća da i jedan izrazito lijevi medij iznad vijesti o progonu novinara (koji, pogotovo kad je riječ o konzervativnima, traje od njegova dolaska na HRT) stavi već citirani nadnaslov “Strahovlada na Prisavlju”. Zacijelo je i ljevici sklonim medijima postalo nepodnošljivo poistovjećivati se s kadrom iz vremena komunističkog terora, i to s kadrom koji je bio jedan od najvažnijih i najmoćnijih pokrića za taj teror. S kadrom Ive Josipovića i Zorana Milanovića, kojima je, kao i njihovu Goranu Radmanu, isteklo vrijeme.

>>Kaznena prijava protiv Gorana Radmana zbog 'terora nad zaposlenicima'

>>HTV: Elizabeti Gojan, Hloverki Novak-Srzić i Jozi Barišiću manja plaća ili otkaz

Komentara 24

Avatar IzdajaHag
IzdajaHag
12:23 27.02.2015.

da je bilo lustracije ovaj posljednji štafetoprimac nikad nebi mogao biti ravntelj HRT-a.Neka Radman objasni odakle mu novac za onaj hotel u Sloveniji ili mu je to partija poklonila za dobro vladnje ,ali drugovi urica je krenula tik-tak tik-tak tik-tak

DU
Deleted user
12:27 27.02.2015.

Radman je postavljen od Josipovića (opet) na tu funkciju s jedinim zadatkom da mu osigura drugi mandat i zato poredali sve što imaju od Stankovića, Trbović, Gojan i ostalih faca da donesu prevagu u TV sučeljavanjima na stranu el presidentea. Nikakav povratak u 80-te nego čista misija, partijski zadatak, ako baš hoćete. Ali sve bejaše uzalud, preostalo im jedino da se iživljavaju na prijenosu inauguracije. U osvetničkom zanosu, navukli su na se (Radman i ekipa) bijes svekolike javnosti i sad nastaje gadan zaplet jer slijede novi izbori, a oni kompromitirani kao navijači crvenih

MA
medjimurec_at
12:33 27.02.2015.

Ma po tehnologiji koju HTV ima usprkos prikupljanja haraca od od gradjana RH oni i jesu u ranim 80-tim godinama .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije