Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu novosti

Izbori za Sabor 
već 2015. po 
novom zakonu

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
23.10.2014.
u 13:15

SDP predlaže, po uzoru na EU izbore, samo jedan preferencijalni glas

U idućem sazivu Sabora barem trećina zastupnika morala bi biti ženskog spola, a dio zastupnika birači će izravno delegirati u parlament.

U SDP-u se upravo bruse zadnji detalji prijedloga izmjena Zakona o izboru zastupnika. Kako je i najavljeno, uvodi se preferencijalno glasanje, i to po istome modelu koji imamo za izbor zastupnika u Europski parlament.

Stoga na izbornim listama više neće biti nositelja liste, nego će se poimence navesti kandidati stranke ili koalicije. Birači će moći zaokružiti samo listu, ali će imati i opciju izabrati jednog kandidata s liste.

Kažnjavanje stranaka

Novost o kojoj se do sada nije govorilo jest da će stranke (ne odnosi se na liste za nacionalne manjine) u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, imati obavezu kandidirati najmanje 40 posto žena. Da odredba ne ostane mrtvo slovo na papiru, u zakonu će propisati da neće biti valjane one liste na kojima će biti jedan od spolova zastupljen s manje od 30 posto. Liste na kojima će žene biti zastupljene između 30 i 40 posto moći će u izbornu utrku, ali će biti penalizirane pri odlučivanju o povratku troškova predizborne promidžbe. Priprema se još niz promjena, ali za razliku od spomenutih, one su tehničke naravi. Tiču se boljeg uređenja glasovanja osoba u Oružanim snagama i u mirovnim misijama, olakšavanja glasovanja osoba s teškim fizičkim manama, nepismenih, omogućavanja glasovanja osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost te liberalizacije medijskog praćenja kampanje.

Plan je da Klub SDP-a dovrši tekst za nekoliko dana i da se on već idućeg tjedna raspravi na sjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Predsjednik toga odbora Peđa Grbin kaže da bi se do 25. studenog trebalo dovršiti prvo čitanje, a nova izborna pravila izglasovala bi se do 15. prosinca. Na pitanje što je s korigiranjem izbornih jedinica, odgovara da to još nije definirano. “Imamo uputu Ustavnog suda i mislim da je ne možemo ignorirati”, šturo je glasio Grbinov odgovor.

Ako SDP i donese odluku da se korigiraju izborne jedinice, taj će posao zasigurno ostati Ministarstvu uprave. U resoru ministra uprave Arsena Bauka također je i priprema izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. U taj bi se zakon trebala ugraditi odredba kojom bi se pravila o financiranju kampanja za izbore primjenjivala i na promidžbu koju prate referendumi.

Taj je zakon donesen 2013. godine i bio je uvjet za zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Europskom komisijom. Po ocjeni potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva Aleksandre Jozić Ileković najbolji je u regiji. – Neusporediv je s onim što smo imali na predsjedničkim izborima 2009. godine – kaže Jozić Ileković napominjući da tada DIP nije imao nikakve ovlasti. Financijska izvješća koja su slali kandidati samo je prosljeđivao na objavu Narodnim novinama.

Limiti za promidžbu

– Predsjednički kandidati imaju obavezu otvoriti poseban račun za financiranje promidžbe, a DIP ima ovlast pratiti sve troškove, i to od dana otvaranja računa – kaže naša sugovornica.

Kao bitno Jozić Ileković ističe da su utvrđeni limiti koji se mogu trošiti na izbornu promidžbu, a to je 8 milijuna kuna u kampanji za izbor predsjednika države. Važna je i odredba po kojoj se sredstva prikupljena za izbornu promidžbu ne smiju koristiti u druge svrhe. Određeni su i maksimalni iznosi donacija koji se mogu dati u tekućoj godini i oni za fizičke osobe iznose 30.000 kuna, a za pravne osobe 200.000 kuna. Za kršenje normi propisane su sankcije koje dolaze na naplatu pri povratu troškova kampanje, dok DIP ima u rukama i opciju obavještavanja DORH-a o prijestupima.

Kao bitnu stavku zakona potpredsjednica DIP-a ističe i kontrolu redovnog financiranja stranaka te uključivanje Državnog ureda za reviziju u taj posao. Ništa od tih pravila nije postojalo u vrijeme prošlih predsjedničkih izbora kada je kandidat bio i Milan Bandić protiv kojega se upravo otvorila uskočka istraga zbog utaje poreza na 24 milijuna kuna, koliko ukupno iznose sredstva prikupljena na njegovu računu nakon što su završeni izbori. 

>> 'U ime obitelji' Leki predali 386.649 potpisa za raspisivanje referenduma

Komentara 21

GI
gismund
13:20 23.10.2014.

samo 1 preferencijalni glas?!? ovakve SDP-ove izmjene zakona obično su bacanje prašine u oči i prevara skoro 400.000 građana koji traže raspisivanje referenduma o većim promjenama izbornog zakonodavstva !

UI
Uvijek_iskreno
13:39 23.10.2014.

Prozirnim trikovima pokušat će osvojit svaki glas koji mogu jer i sami znaju da ništa nisu ponudili u svom mandatu; hvatat će sdp svaku slamku spasa ali je neće dohvatit!

FR
Franchescha
13:51 23.10.2014.

Uzaludan polušaj SDP-a da spasi koji glas, ali kazna za katastrofalan rad stiže vrlo brzo na parlamentarnim izborima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije