Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Ivu Sanadera pustiti na slobodu ako Županijski sud do idućeg utorka ne riješi pitanje jamčevine

Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
24.11.2015.
u 16:58

Ustavni sud smatra da je od 30. rujna niži sud imao dovoljno vremena da se riješi pitanje jamčevine

Činjenica da se Ivo Sanader u prosincu 2010. u trenutku dok  Sabor odlučivao da mu se na zahtjev USKOK-a skine imunitet zbog sumnje za višemilijunske zloporabe položaja u aferi Fimi media, uputio put Austrije, ne znači da gotovo pet godina poslije, postoji opasnost od njegovog bijega.

Ili barem takvu okolnost, koja je rezultirala određivanjem novog istražnog zatvora Sanaderu, koje mu je potom zamijenjeno jamstvom od 12,4 milijuna kuna, Vrhovni sud nije najbolje obrazložio, kada je takvu odluku koncem rujana donio. I zbog toga, se situacija oko Sanadera mora razriješiti do 30. studenog, odlučio je Ustavni sud, prihvativši još jednu ustavnu tužbu Sanaderove obrane.

Ustavni sud naime smatra da su Sanaderu, temeljem odluke Vrhovnog suda, a posredstvom toga i zagrebačkog Županijskog suda koji je postupao po uputi Vrhovnog suda, prekršena ustavna prava, pa je odredio da do 30. studenog Županijski sud treba napisati novo rješenje o istražnom zatvoru.

Drugim riječima, sud treba odrediti novi istražni zatvor Sanaderu ako za to postoje zakonski uvjeti. Ukoliko tih uvjeta nema, a po stavu Ustavnog suda, mogućnost da bi Sanader mogao pobjeći, očito nije jedan od tih uvjeta, bivši premijer treba biti pušten na slobodu.

U tom slučaju na slobodu će vjerojatno i bez jamčevine, eventualno uz mjere opreza, što bi značilo da će prestati njegove muke koje traju već dva mjeseca. Naime, u tom roku bivši premijer nije uspio skupiti nekretnine vrijedne 12,4 milijuna kuna, a i one koje je skupio, nemaju valjanu dokumentaciju, jer nekim nekretninama nedostaju građevinske i lokacijske dozvole.

Sanaderova obrana taj je problem pokušala premostiti ponudom nove nekretnine, stanom odvjetnika Krešimira Krsnika, a o tom prijedlogu obrane, sud treba odlučivati u srijedu.

Odluka Ustavnog suda druga je koja ide u korist Sanadera, nakon što je u srpnju isti sud srušio pravomoćnu presudu u aferama Hypo i Ina-MOL, odredivši nova suđenja. Nakon toga Vrhovni sud je ukinuo i nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media, odredivši Sanaderu novi istražni zatvor.

>> Biškupić, Šuker i Jandroković nisu se mogli sjetiti glasanja o Planinskoj

 

Sažetak Odluke Br. u III 4259 2015

Komentara 90

ZD
zdepar
17:04 24.11.2015.

kad će županijski sud prestati biti partijska prćija i prestati iznavljati nesuvisle zahtjeve

MO
mobitel20
17:15 24.11.2015.

Misljenja sam da je kriv, da je veleizdajnik koji je bacio trajnu mrlju na nacionalnu opciju,dao je oruzje u ruke svim stazicima,jovanovicima,pusicima...nimalo mi ga nije zao jer vjerujem da je lopov. Ali, kao i kod Mamica, strasna je ova zlouporabaa pravosudnog aparata za politicke potrebe. Protiv toga se treba boriti, jer danas Sanader, a sutra moze biti i netko nevin ako se zamjeri pravosudno-politicko-medijskoj mafiji. Ovo sto oni rade nema blage veze s demokracijom i pravnom drzavom .

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:49 24.11.2015.

Bez upustanja u to jeli kriv ili nije, s ovakvim dokazima nijedno demokratsko pravosudje ga ne bi ni osudilo. Ustavni sud, kakav takav je a trebao bi biti puno bolji, je ponekad jedino svijetlo u tamnom tunelu , zadnja zastita gradjanima koju imaju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije