Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je šef UVNS-a

Ivica Panenić je profesionalni obavještajac koji je radio u SZUP-u i SOA-i

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2016.
u 07:00

Naslijedio je Petra Miševića, a imenovali su ga bivši premijer Zoran Milanović i bivši predsjednik Ivo Josipović potkraj 2012.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, osim što je prošli tjedan potpisala odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, potpisala je i razrješenje predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) Ivice Panenića, i to, kako je navela, zbog neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a.

Panenić je za predsjednika UVNS-a postavljen potkraj 2012. godine dogovorom tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Na tome mjestu naslijedio je Petra Miševića koji je razriješen nakon izbijanja afere hrvatski Watergate, kad je otkriveno da su izlistavani telefonski pozivi bivšeg ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića.

Ivica Panenić je i prije imenovanja bio djelatnik UVNS-a. Profesionalni je obavještajac koji je dugi niz godina proveo prvo u Službi za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) a potom i u SOA-i. Kao što to doliči pravom obavještajcu, o njemu je malo dostupnih podataka u javnosti. No zna se da je nositelj Spomenice domovinske zahvalnosti, koju je dobio odlukom predsjednika Franje Tuđmana 1997. godine, a na prijedlog ministra policije.

Predstojnik UVNS-a jedna je od pet funkcija kojoj je dano zakonsko pravo da naloži nadzor institucija iz sigurnosno-obavještajnog sustava. To još mogu naložiti predsjednik, odnosno predsjednica RH, predsjednik Vlade, predsjednik Sabora i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost.

UVNS, kako se navodi na web stranici, obavlja stručne i administrativne poslove za Vijeće za nacionalnu sigurnost i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija te poslove koji predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade omogućavaju nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava. UVNS, na osnovi uradaka sigurnosno-obavještajnih agencija, izrađuje objedinjena i periodična izvješća te strategijske procjene za potrebe predsjednika Republike i Vlade.

Usto, UVNS je i središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost – hrvatski NSA (National Security Agency u SAD-u), koji koordinira, usklađuje donošenje i nadzire primjenu mjera i standarda informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

>> Da Orešković i ne potpiše smjenu, Lozančić nema budućnosti u SOA-i

Komentara 33

SO
Somelier
07:27 10.02.2016.

Koga SDP brani tjerati ga što prije i što dalje. Bravo predsjednice.

AP
apollonia
07:25 10.02.2016.

Panenić je udbaš ili kosovac,svejedno.I to nedvojbeno.

GO
Gomila
07:38 10.02.2016.

Milanovicu glava natecena i modra a kazu da ima i slomjeni rebara pocela je bitka izmedzu ubbasa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije