Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Istina o bušotinama u Jadranskom moru!

Naslovnica 7.3.
Foto: Vecerni.hr
07.03.2015.
u 00:04

Neosporno je da svaka nova bušotina potencijalno povećava rizik od havarije i onečišćenja u Jadranu, ali važno je znati u kojoj mjeri. U sklopu aktualnog plana i pristiglih ponuda u Hrvatskoj se planira bušenje 10 novih bušotina. U hrvatskom dijelu Jadrana to je rast broja bušotina od 10%, a u sklopu cijelog Jadrana manje od 1%.

Nakon što je Italija i službeno pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš radova na istraživanju ugljikovodika u hrvatskom dijelu Jadrana, evidentno je da bi planirani tempo sklapanja koncesijskih ugovora i početka radova mogao biti odgođen za nekoliko mjeseci.

Ipak, bez obzira na ishod tog postupka, talijanski potez ponovno otvara pitanje razmjera novih rizika koje bi to istraživanje moglo izazvati. Iako se o tome u javnosti iznose brojni, često kontradiktorni podaci, analiza službenih i provjerljivih informacija o dosadašnjim sličnim aktivnostima i rizicima u Jadranu pokazuje da aktivnosti planirane u Hrvatskoj u najmanju ruku vrlo skromno pridonose tim već postojećim rizicima.

Cijeli tekst čitajte u današnjem Večernjem listu ili prolistajte e-izdanje Večernjeg lista.

Foto: Vecerni.hr

Komentara 26

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
21:23 06.03.2015.

Uskoro i u našoj Slavoniji. Geologija je, međutim, svojeglava i opire se ministarskoj logici, pa je Jadran podijelila tako da je Talijanima dala plin, a nama otoke, Dubaiu pustinju i naftu, a Slavoniji obradivu zemlju. Po nama sasvim fer, zar ne.

Avatar rokoprčina
rokoprčina
21:48 06.03.2015.

hrvatski centar one,kad bi mi bolje iskoristili blagodati koje nam daju Jadranski otoci i more,naftne bušotine nam ne bi tribalo ni crtati.Isto tako kad bi iskoristili kako valja plodnu zemlju u Slavoniji a i drugdi.Poljoprivreda nam izumire,njive postaju ledine i odlagalisša smeća,ribu u moru izlovljavamo a nemamo pravih odredbi o mrišćenju .Rijetki su slučajevi di nekome padne napamet ka Anti Gotovini da uzgaja ribu,Baziramo turizam na hotele i zatvorene plaže.Oduzimamo turistima jahte kada smo ih mi kupili.Turistička propaganda nam prakticči i ne postoji.Zastupljeni smo na globalnoj turističkoj burzi ka prosjaci bez gaća.Kad bi se sve te blagodati pravilno iskoristile ideja o nafti bi izgledala nakaradno.Ovako gladni i goli prodali bi i more i zrak i kamen i zemlju ka da su naši.A nisu naši.Ostavljeno je nami od naši stari da se brinemo i čuvamo da bi naša dica i unuci i praunuci mogli imati koristi.Lako je dati,prodati,uništiti ono što nije naše da dajemo ili prodajemo.

DA
davnor
21:32 06.03.2015.

Tajilanima nije odgovaralo da proglasimo gospodarski pojas i nismo ga danas im ne odgovara da krenemo sa bušenjem našeg jadrana mada oni iskorištavaju svoj dio i uz našu suglasnost dobar naš dijel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije