Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIJEST SA SKUPOG JADRANA

Ipak se može: Kava četiri kune, a – posao cvjeta

01.09.2016., Pirovac - U caffe baru Navigator cijena kave je 4 kune.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
03.09.2016.
u 23:37

Pirovački kafić bez dugova, plaće - na vrijeme

Od svih luksuza na ljetovanju mnogima je ostao još samo jedan; kava. Riba je skupa, u restorane se rijetko izlazi, ali kune se na Jadranu svejedno tope brže nego doma. Kako i neće kad i ta kava zna biti paprena. Na onu s mlijekom po 12, 14, pa i 16 kuna već smo oguglali, ali 25 i više kuna?! Kao da su dotični ugostitelji zrno po zrno donosili ravno iz Brazila...

I zato je jadranska kava za pet kuna – espresso samo četiri – vijest. Kuha je u jednom pirovačkom kafiću, po istoj cijeni izvan sezone i u špici, Antonio Klarić iz Nove Gradiške. Skuhao ih je nebrojeno, cijena je već godinama ista, a nakon deset godina obiteljskog ugostiteljstva Klarići su ove sezone u Pirovcu otvorili i fast food. Cijene za jadranske prilike ponovno pristojne; hamburger 19, hot dog 12, mali ćevapčići 20, veliki 30 kuna...

Poduzetna, skromna i za jadransko ugostiteljstvo pomalo netipična obitelj ovog je ljeta zaposlila i 13 radnika, od šogora i šurjaka, kako kaže Antonio, do klasičnih sezonaca iz Pirovca, okolice Zagreba i Slavonije.

Mlađahni vlasnik kafića u kojem se pije jedna od najjeftinijih kava na Jadranu s posebnim ponosom ističe da nikome ništa ne duguju. Sve plaće, najam i druge račune podmiruju na vrijeme, a unatoč niskim cijenama u lokalu, kaže, zaradi se dovoljno i za zimske mjesece kad nema posla. Jasno mu je i zašto takva matematika, bez grabeži i pljačkanja gosta, ne funkcionira kod svih.

– Mislim da je najvažnije znati dobro raspolagati novcem. No, čim malo zarade, mnogi odmah počnu trošiti, rastu im apetiti, kupuju nove aute i slično. Mi ne težimo luksuzu, zarađujemo dovoljno da pristojno živimo.

Uostalom, šalica kave proizvod je koji nas košta nešto više od jedne kune, zar nije dovoljna marža od 300 posto? Nama je dovoljno – kaže Antonio, koji nerado govori o jadranskoj skupoći i primjerima bezobrazno visokih cijena.

– A što reći, ima nas svakakvih, mi se bavimo sobom i svojim lokalom...

I to, reklo bi se, mudro i na duge staze. Ambicije i planova ne manjka, a obitelj Klarić od ‘78. uz Pirovac veže i vlastita kuća.

Kad se očev privatni posao u Novoj Gradiški poljuljao, Pirovac i ugostiteljstvo bili su logičan put. Tim više što je Antonio završio ugostiteljsku školu. Danas je obitelj veći dio godine na poslovno perspektivnijem Jadranu. 

>> Čokolada stoji kunu, ali se mora pojesti do sutra

Komentara 46

Avatar Darko zg
Darko zg
00:26 04.09.2016.

Gospodo novinari zašto niste napisali ime ovog kafića ako ste već radili članak.Gazde lokala zaslužuju svaku reklamu,ako niste htjeli vi budem ja napisao,ionake čete izbrisati. Radi se o kafiću NAVIGATOR

DU
Deleted user
00:02 04.09.2016.

znaju novo gradiscani kolio je kava u gardicci...sramota ih derati ljude a znaju i radiditi.. to ce im se viseustrko vratiti..za svaku pohavlalu!

SL
Slavik
23:49 03.09.2016.

Sve kave bi trebale bit max 5 kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije