Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNA KAMPANJA ILI STVARNI PROJEKT

Vrgorački gradonačelnik: Stranci će ovdje graditi veliki aerodrom! Lokalni HDZ: Poigravate se s ljudima, nazovite zračnu luku po Petrovu ili Grmoji!

vrgorac
Foto: Slavica Vuković
10.01.2017.
u 15:07

Predstavnici zainteresirane tvrtke u zadnja su dva-tri mjeseca u Vrgorcu bili tri puta

Nedaleko Vrgorca, u blizini autoceste A1 između Dragljana i Kozice, inozemni investitori žele graditi međunarodnu zračnu luku!  Tvrdi to gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić

On je medijma prenio da su predstavnici zainteresirane tvrtke, čije ime nije otkrio, u zadnja dva-tri mjeseca u Vrgorcu bili tri puta. Navodno su već izabrali lokaciju, doveli geodete, donijeli dronove, izmjerili i snimili područje te gradonačelniku Anti Praniću poslali geodetsku podlogu.

- Zračni promet u Hrvatskoj, osobito u jadranskim zračnim lukama, iz godine u godinu raste i predstavnici potencijalnih investitora obišli su područje od Splita do Dubrovnika tražeći najpovoljniju lokaciju na kojoj bi izgradili međunarodnu zračnu luku, najveću u Dalmaciji. Kada su došli u Grad Vrgorac, nakon prvog sastanka mislili smo kako će na tome i ostati, međutim došli su još dva puta. Bili smo na terenu s njima i kada smo sagledali sve što su nam rekli, shvatili smo da  je priča ozbiljna i "drži vodu"– kaže Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik. Kaže kako su pronašli ravnu i zaklonjenu kotlinu, u blizini autoceste.

- Upoznali smo ih i sa svojim projektima koje provodimo i koji su njihov interes dodatno pojačali. Riječ je o spojnoj cesti Ravča-Drvenik, koja povezuje autocestu A1 s trajektnom lukom u Drveniku koja je definirana kao luka za srednjodalmatinske otoke. To smo dobili krajem 2016., pa se priča o aerodromu pojačala. Na toj lokaciji imamo i druge infrastrukturne projekte. Igrom slučaja, HEP već ima građevinsku dozvolu za rekonstrukciju dalekovoda za tu lokaciju, a postoji i građevinska dozvola za gradnju nove županijske ceste koja obuhvaća i tu lokaciju i povezuje je s čvorom Rašćane na A1. Tako, osim reljefa i povoljnog smještaja u prostoru, ima više čimbenika koji ovaj naš prostor čine idealnim za zračnu luku – kaže Pranić i naglašava kako je riječ o državnom zemljištu.

U Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije, osim splitske predviđena je međunarodna zračna luka i na području Šestanovca. Investitori koji su završili u Vrgorcu, prvo su bili zainteresirani za tu lokaciju, međutim zbog izgradnje vjetroelektrana, nisu zainteresirani. Zato Pranić planira inicirati postupak izmjene županijskog prostornog plana.

- Predstavnici investitora poslali su nam geodetsku podlogu s pozicioniranjem objekta u prostoru. U kontaktu smo i očekujem njihovo pismo namjere nakon čega ćemo tražiti izmjenu prostornog plana kako bismo dobili markicu koja će nam omogućiti tu vrstu gradnje. Sada su na potezu predstavnici investitora – kaže Pranić.

Vrgorački HDZ u utorak je medijima poslao priopćenje u kojem kažu da su očekivali da će gradonačelnik najaviti izgradnju svemirskog centra ili nuklearne centrale.

- Najnovije zavaravanje vrgoračke sirotinje megalomanskim projektima zračne luke  smatramo besramnim poigravanjem s osiromašenim stanovništvom koje jedva spaja kraj s krajem. Nakon što su propali svi planovi o privlačenju silnih investitora u gospodarskoj zoni sada kreće kampanja o gradnji zračne luke.

Predlažemo da se zračna luka nazove po Boži Petrovu ili Nikoli Grmoji, tvorcima metkovskog ekonomskog čuda koje pokušavaju izvesti u Vrgorcu i diljem Hrvatske – napisao jeŽeljko Primorac, predsjednik vrgoračkog HDZ-a.

- Stav lokalnog HDZ.a je takav. Da nađemo zlatnu rudnik na području Vrgorca, oni bi rekli da ne valja jer nije dijamantni. Nije istina ni to o gospodarskoj zoni, upravo nam je investitor kupio 10.000 kvadrata. Svaki naš projekt popraćen je njihovim dopisom medijima kojim nas blate i omalovažavaju. Taj način rade štetu za Vrgorac i to je žalosno. Ali što se tiče Županije, u kojoj je na vlasti HDZ i određenih ministarstava, njihovu susretljivost mogu samo pohvaliti – komentirao je Pranić. 

Je li riječ o kampanji pred lokalne izbore ili o stvarnom projektu pokazat će vrijeme.

>> Strani investitori traže da Vlada ukloni šest prepreka ulaganjima

Komentara 28

Avatar Feniks
Feniks
15:22 10.01.2017.

Je, je! Ovako ste pisali nedavno za Udbinu pa se iz Udbine već leti u svemir!

GO
goran31
15:31 10.01.2017.

Koje gluposti, tko plaća ove predizborne nebuloze po medijima ovog Pranića?

DU
Deleted user
15:30 10.01.2017.

A gdje su naše silicijske doline?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije