Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na inicijativu predsjednice

Inicijativa „Jadran – Baltik – Crno more“ dobila snažnu potporu uključenih država

Ured predsjednice
30.09.2015.
u 11:26

Sastanku su nazočili i predsjednik Atlantskog vijeća Sjedinjenih Američkih Država Fred Kempe te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson

Na inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na marginama jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, održan je pripremni sastanak inicijative „Jadran – Baltik – Crno more“. Početna zamisao o upravnici Jadran-Baltik izazvala je veliko zanimanje crnomorskih država članica Europske unije te su u nju uključene i ove države koje dijele isto naslijeđe, pripadnost te interese.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih 11 pozvanih država članica Europske unije, i to predsjednici Bugarske, Poljske i Rumunjske, Rosen Plevneliev, Andrzej Duda i Klaus Werner Iohannis, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ministri vanjskih poslova Estonije, Latvije, Litve i Mađarske, Marina Kaljurand, Edgars Rinkēvičs, Linas Antanas Linkevičius i Péter Szijjarto, stalni predstavnici pri UN-u Austrije i Slovenije, Jan Kickert i Andrej Logar te politički tajnik Ministarstva vanjskih poslova Češke Petr Drulák.

Sastanku su nazočili i predsjednik Atlantskog vijeća Sjedinjenih Američkih Država Fred Kempe te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson koji su, nastavno na prošlogodišnje izvješće Atlantskog vijeća „Upotpunjavanje Europe – Od koridora Sjever – Jug do energetske, transportne i telekomunikacijske unije“ podržali inicijativu predsjednice za jačanje srednjoeuropske suradnje.

Predsjednica je predstavila koncept ove neformalne inicijative koja ide za ojačavanjem sveukupne srednjoeuropske suradnje, političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne. Inicijativi nije za cilj udvostručavati postojeće organizacije ili mehanizme suradnje, već svoje djelovanje usredotočiti na osiguravanje nužne političke potpore i konkretne projekte od interesa za uključene države, ali i cijelu Europsku uniju te širu transatlantsku zajednicu. Inicijativa je dobila snažnu potporu uključenih država kao i onu Sjedinjenih Američkih Država čiji je posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u Državnom tajništvu SAD-a Amos Hochstein sudjelovao na skupu kao promatrač.

Najavila je održavanje prvog sastanka inicijative na proljeće 2016. godine u Republici Hrvatskoj koja bi okupila državnike, stručnjake i poslovnu zajednicu kako bi se na istome mjestu okupili svi dionici zainteresirani za moguće zajedničke projekte.

>> 'Hrvatska je odlučna nastaviti igrati aktivnu ulogu u očuvanju mira'

Komentara 19

Avatar pora
pora
12:01 30.09.2015.

to je predsjednica hrvatske !!

EB
eto_bas_zato
12:16 30.09.2015.

Bravo za predsjednicu, tako se zastupaju interesi države!

Avatar Jorge
Jorge
12:05 30.09.2015.

Hm, čini se da ipak nije bio samo šoping u New Yorku. Premijer je komentirao kako dan izbora je jedina odluka koju mora Predsjednica donijeti ove godine. Čini se da se potpuno pogubio u medijskim lutanjima s izbjeglicama... BTW Kolikoiko smo izbjeglica uputili preko Slovenije? Nadam se više nego li Srbija preko Mađarske. čisto da nam netko e bi prebacivao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije