Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKTOR BORAS

Inauguracija je bila pompozna, ali i u skladu s tradicijom

rektor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
16.10.2014.
u 19:00

Akademik Vlatko Silobrčić drži da treba promijeniti način izbora rektora Zagrebačkog sveučilišta

Ne znam koliko sam uvjerljiv ovdje na posebnom mjestu teatra, pozornici na kojoj se putuje kroz vrijeme, i čuda su, pa i svjetska, ostvariva – zapitao se u svom govoru sada već bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš na svečanoj inauguraciji novog rektora Damira Borasa koja je održana na daskama koje život znače. I upravo mjesto događanja svečane ceremonije, ali i toge u kojima su članovi Senata prešli pedesetak metara od rektorata Sveučilišta do HNK izazvali su polemiku u javnosti je li ceremonija bila pretjerano pompozna, je li bila primjerena stanju u zemlji i na samom sveučilištu.

– Tvrdim da je inauguracija bila u skladu s tradicijom, nije bila pompozna ni pretjerana. Uostalom, danas mi je na prijmu u španjolskom veleposlanstvu prišlo dvadesetak veleposlanika i čestitalo na svečanosti – kazao nam je rektor Boras.

Sveučilište nema dvoranu

Njegov prethodnik Aleksa Bjeliš svečanost nije želio komentirati objašnjavajući to običajem da rektori ne komentiraju postupke svojih prethodnika, a ni onih koji su došli nakon njih.

– Jedino što mogu reći jest da nisam organizirao svoje inauguracije, a nisam ni ovu. Moja je održana u auli rektorata, bilo je uzvanika, a među njima i državni vrh – prisjetio se Bjeliš.

Svoje inauguracije Branko Jeren više se gotovo i ne sjeća.

– Bio sam toliko ushićen što sam izabran da o svečanosti uopće nisam razmišljao. Sve naše inauguracije su ispod onih europskih sveučilišta. Bio sam u Krakovu kad su građani izišli na ulice, pozdravljali novog rektora i njegove suradnike jer znaju da je to važan događaj i za grad – ističe Jeren uz napomenu da bi on umjesto kazališta izabrao staru zgradu sveučilišne knjižnice.

– Sramota je što sveučilište nema svoju dvoranu za takve prigode – zaključuje.

Akademiku Vlatku Silobrčiću sporno je što se “pompozno najavljuje jedan mandat koji, ako bude isti kao dosadašnji, neće donijeti ništa novo”.

– Sam način izbora rektora onemogućava mu da nešto napravi – kaže Silobrčić. Drži da bi skupina od nekoliko vrhunskih svjetskih profesora, nakon što dobro “pročešlja” hrvatsku akademsku zajednicu, trebala predložiti tri kandidata i da onda Senat izabere jednog od njih.

– Tada bi trebalo promijeniti zakon i omogućiti rektoru potpune ovlasti. Onda bismo imali razdoblje na sveučilištu obilježeno rektorom – zaključuje Silobrčić.

Je li trebalo skromnije?

Bivši ministar Radovan Fuchs bio je na inauguraciji i kaže da nema ništa protiv svečanih manifestacija, samo mu je dvojbeno treba li ih organizirati u vrijeme kad je zemlja u krizi.

– Možda je trebalo, bez obzira na novac, biti malo skromnije – kaže Fuchs dodajući i da su doktori znanosti nekada promovirani u tišini, a već godinama se promocija svečano organizira u HNK.

– Nisam gledao, ali kolege su mi rekli da je bilo za gorko se nasmijati neprimjerenosti te predstave – komentirao je Matko Marušić i dodao da nije “pitanje novca nego neprimjerene pompe za praktički propalu stvar – Sveučilište koje je u jako lošem stanju”. Gvozden Flego bio je pozvan na promociju, ali nije mogao doći zbog obiteljskih obveza. Za svečanost kaže: “Profesor Boras organizirao je kako mu je odgovaralo”.

Komentara 6

VL
????
21:24 16.10.2014.

"Krizu nisu stvorili rektori i profesori nego političari" kaže jedan sugovornik ..... koliko znam Ivo Josipović je profesor i to na dva fakulteta? Svi naši profesori i doktori su to mogli postati samo u sustavu gdje se diplome dijele šakom i kapom na temelju partijske knjižice.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:04 16.10.2014.

Doista mislim kako ovakvo oblačenje više priliči kakvim sektama nego li akademski obrazovanim građanima. Zapravo bilo ih je smiješno vidjeti u toj procesiji obučene u mantije i s lancima oko vrata. Reći će netko tradicija, točno, no postoje i brojne druge tradicije u ovome društvu, daleko ozbiljnije, koje se potkopavaju na sve načine dok se u ovom slučaju poziva na nekavu tradiciju? Šarlatanstvo.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:41 16.10.2014.

Paradiranje na palubi Titanica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije