Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napokon

Imunološki zavod dobio dozvolu za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva

Imunološki zavod
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
VL
Autor
Romana Kovačević
07.04.2016.
u 20:44

Da bi krenula nova proizvodnja virusnih cjepiva, najvažnije je završiti sustav za proizvodnju sterilne vode

Imunološki zavod dobio je proizvodnu dozvolu za obavljanje pojedinih dijelova proizvodnje virusnih cjepiva, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. HALMED je utvrdio da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva sijedom provedenog postupka davanja/uskrate proizvodne dozvole. Konkretna dozvola odnosi se na gotove poluproizvode koji otprije postoje u Imunološkom i koje sada mogu finalizirati i prodati kao rinfuza, doznajemo. Riječ je o dijelovima virusnih cjepiva protiv ospica i rubeole, a oni su ranije distribuirani kupcima u zemljama Trećeg svijeta. U Imunološkom vjeruju da će naći kupca i distribuirati svoje dijelove cjepiva. Prethodna je dozvola istekla u prosincu prošle godine.  

Da bi krenula nova proizvodnja virusnih cjepiva, ali i svih drugih proizvoda ako za njih dobiju dozvolu, najvažnije je završiti sustav za proizvodnju sterilne vode, koji se obnavlja. U tijeku su još i postupci za izdavanje dozvola Imunološkom za proizvodnju krvnih derivata, koje su izrađivali za domaće tržište, kao i za proizvodnju bakterijskih cjepiva. . Prošlog je ožujka Vlada izdvojila 32,5 milijuna kuna za nastavaka proizvodnje, što su sindikati smatrali dostatnim tek za hladni pogon. V. d. ravnateljice Zavoda dr. Nevenka Kovač tada je izjavila kako je plan dobiti sve proizvodne dozvole, registrirati se sukladno europskoj regulativi i pripremiti projekt za novi pogon kako bi 2019. godine doista mogla početi proizvodnja i gradnja novih proizvodnih pogona.

>> Imunološki zavod još nema dozvole, 
u Petrokemiji 
čekaju ulagača

Komentara 7

Avatar abakus
abakus
14:22 07.04.2016.

Konačno...! Pozdravljam početak obnove rada Imunološkog i neka se više nikad ne ponovi ono što se događalo posljednjih 20 godina.

OK
okus
09:06 08.04.2016.

Ovak za mene je Imunološki u službi državne sigurnosti. Za mene je prioritet a ne Pelješki most. Gospodine Premijeru ovo je Vas top prioritet. Znate jaaako dobro sto Imunološki znaci za građane ove jadne, pokradene, iskrvljene Hrvatske. Čekam Vas stav. I iznad svega očekujem da pogledate listu svojih prioriteta.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:49 07.04.2016.

Hm, "a Imunološki je domaće tržište najviše opskrbljivao krvnim derivatima, koje još ne smije proizvoditi". Bravo! To znači da je domaća stoka sitnog zuba dobra za trovanje ili? Btw, oni koji su zaslužni za ovakvo stanje Imunološkog, sad će mu ponovo davati umjetno disanje. Koliko takav pacijent još može izdržati i čemu to služi osim šetnjice s parolama svi protiv sviju, a za sebe same.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije