Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON OTVARANJA TUNELA

Imotske vile s bazenima bum su na skandinavskom tržištu

Imotski
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/12
14.11.2016.
u 17:15

Cijena tjednog najma je 7000 do 60.000 kuna u sezoni, najmanji kapacitet šest postelja, a uz bazene nude i teretane, sale za biljar

Imotski je na velika vrata stupio na turističku pozornicu. Čak 112 luksuznih vila za odmor, od kojih većina ima bazene, iznajmljuje se na području grada Imotskog i osam općina Imotske krajine. Prije 10 godina u Imotskoj krajini bile su registrirane samo dvije kuće za odmor, a puštanje u rad tunela Sveti Ilija kroz Bikovo, što ih je približilo Makarskoj rivijeri na 20-ak minuta vožnje, dalo im je snažan vjetar u leđa.

Poduzetni Imoćani bacili su se na adaptaciju svojih obiteljskih kuća i na obnovu djedovine te su uložili, kako se procjenjuje, oko šest milijuna eura i sada u ponudi imaju respektabilan broj objekata.

– Zadnje tri godine rastemo više od 100 posto! – zadovoljan je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski.

– Malo kuća je građeno od nule. U ponudi su najvećim dijelom nove obiteljske kuće koje su prilagođene turističkoj ponudi. Većinom je riječ o ulaganjima od 50.000 do 60.000 eura – kaže Kolovrat.

– Mi smo se turizmom počeli baviti iz potrebe. Plaće su male i suprug i ja odlučili smo preurediti obiteljsku kuću u Vinjanima Gornjim, iznajmljivati turistima i popuniti kućni budžet. Adaptirali smo kuću i sagradili bazen, naravno uz kredit i poticaje – kaže Mirela Šumanović koja je sa suprugom Vedranom početnica u iznajmljivanju. Ovog su ljeta primili prve turiste i vrlo su zadovoljni. Popunjenost im je bila 11 tjedana, a komentari i ocjene gostiju puni su hvale i ispunjavaju ih ponosom.

Kolovrat naglašava kako je Turistička zajednica pomogla u prikupljanju dokumentacije svim iznajmljivačima koji su se natjecali za državne poticaje od 40.000 kuna za gradnju bazena i svi koji su ih tražili, poticaje su i dobili.

– U tri godine dobili smo 43 poticaja za gradnju bazena. Najuspješniji smo u Hrvatskoj po povlačenju sredstava za razvoj turističkih sadržaja i infrastrukture – kaže Kolovrat. Mnogi su ponudu obogatili teretanom, saunom, salom za bilijar, pješčanicima, dječjim igralištima.

Tako i vila “Matija” obitelji Šumanović uz bazen ima dječje igralište. Većina imotskih gostiju obitelji su s djecom, ali atraktivni su i skupinama mladih i onima srednje životne dobi koji obilaze obalu od Dubrovnika do Zadra, idu na izlete u Mostar i Međugorje, ali posjećuju i lokalne ljepote i znamenitosti poput Modrog i Crvenog jezera.

Zajedničko svim njihovim gostima je da iznad svega cijene mir i žele uživati daleko od urbane vreve. Imotske vile s bazenima vrlo su popularne na njemačkom tržištu, odakle im dolazi više od polovice gostiju. Osvojile su i izbirljive Skandinavce koji čine 30 posto, a slijede ih Poljaci i Francuzi.

– Imali smo dva puta Hrvate, skupine mladih iz Rijeke i Zagreba. Imamo osam kreveta i kada podijele troškove, nije im skupo – kaže Mirela Šumanović.

Gosti ostaju najmanje tjedan dana, nisu rijetki ni oni koji bukiraju dva tjedna, a poneki iznajmljivači, i to oni najluksuznijih i najskupljih vila, mogu se pohvaliti i gostima koji su odsjeli čak tri tjedna. Iznajmljivači za tjedni najam u sezoni u prosjeku dobiju od 600 do 1200 eura, nakon što im 40% odbiju agencije preko kojih rade.

Prosjek popunjenosti je 12-13 tjedana. Najluksuzniji objekt je u Runovićima. “Luića dvori” imaju unutrašnji i vanjski bazen, saunu, teretanu, stolni tenis, bilijar... U sezoni je tjedni najam stajao 55.000 kn, a upravo su oni rekorder popunjenosti s 20 tjedana! Jednu od luksuznijih vila, s bazenom, teniskim i košarkaškim igralištem, sagradio je i imotski gradonačelnik Ante Đuzel.

Uz iznimku iznajmljivača koji su adaptirali stare kamene kuće u zavičaju, a žive u Splitu ili Zagrebu, većina iznajmljuje kuće u kojima žive. Ljeti se presele u stare kuće u selima, idu k rodbini. U Imotskoj krajini trenutačno je u ponudi više od 800 postelja, u samom Imotskom ih je 302. Dogodine će ih biti više. U pripremi je još 30 objekata.

– Dogodine ćemo sigurno u ponudi imati 150 objekata, ali to neće biti konačan broj. Naša destinacija raste, a oblik smještaja koji mi nudimo nije doživio svoj maksimum – poručuje Kolovrat.

Međutim, imotski turistički pioniri susreću se i s brojnim poteškoćama. Želeći usavršiti engleski, Mirela Šumanović tečaj je upisala u Posušju, jer ga u Imotskom nema, a taksi za osobe s invaliditetom svojim gostima morala je naručivati iz Hercegovine... U turističkoj zajednici im nastoje pružiti maksimalnu potporu, a trude se potaknuti i ostale oblike turističke ponude koji nedostaju.

– Iznajmljivači su napravili iskorak u odnosu na destinaciju, ali trgnuli su se vinari, otvaraju se restorani, organizira se rafting, iznajmljuju se kajaci, bicikli...

>> Stambeni će krediti rasti, potencijal je i energetska obnova kuća i stanova

Komentara 17

Avatar pendreck
pendreck
18:30 14.11.2016.

Crveno i modro jezero su svjetske Mega atrakcije. Uglavno neiskoristene.

DU
Deleted user
17:34 14.11.2016.

Divno i krasno - svaka im čast na ulaganjima i kasnijem rezultatu. Ali... Min. financija bešćutno ubire i zadnju lp od poreznih obveznika nejakih primanja, a da se o raznoraznim porezima i prirezima i ne govori. Apartmanski smještaj je po broju kreveta nadrastao hotelski duž obale - porezno breme im je simbolično ili tek nešto više od toga, a inkasiraju se goleme svote. I dok hotele gnjave s kojekakvim porezima, propisima i dr. - apartmandžije veselo gotovinu u džep, a o razmjerima tih beriva najbolje će vam posvjedočiti jesenas auto trgovci duž obale. Kako i zašto je apartmanski smještaj u takvoj milosti poreznika? U susjednoj Sloveniji imaju jedinu privilegiju da ne moraju plaćati software nego ga skinu s portala tamošnje porezne uprave... Ni med cvetjem ni pravice! Nije ni čudo da obala tako svisoka gleda na kontinentalan dio RH, naročito Slavoniju - njima novac stiže pod noge, u kuću, a poreznici ni ne haju...

JA
jameshowlett
19:51 14.11.2016.

I gradonačelnik je izgradio lijepu vilu za iznajmljivanje.. Baš je imao sreće što je grad povukao komunalnu infrastrukturu prema njegovoj kući, pa je uštedio nekoliko desetaka tisuća kuna na svojoj investiciji. Eh, da barem svi znamo tako pametno raspolagati tuđim novcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije