Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Imamo 7000 prostitutki i 100.000 klijenata, a kažnjavaju se samo žene

prostitucija
Foto: Christian Charisius/DPA/Pixsell
1/3
21.09.2016.
u 19:07

Odavanje prostituciji ne bi trebao biti prekršaj jer su te žene žrtve – kaže sutkinja Branka Žigante

U Hrvatskoj imamo 100 tisuća klijenata prostitutki i 7000 prostitutki, rečeno je danas na okruglom stolu u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar “Politike prostitucije u Hrvatskoj”. Jasno je onda kome je u interesu status quo i da se te žene kažnjava po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira iz bivše Jugoslavije, a klijenti ostaju nekažnjeni! Dok sve više europskih zemalja primjenjuje nordijski model kojim se kažnjava klijente prostitutki, a ne žene, neke zemlje su dekriminalizirale prostituciju, u Hrvatskoj i za lijeve i za desne Vlade prijedlog MUP-a da se novčano kažnjavaju i klijenti uz prostitutke ne uspijeva doći, ni proći u Saboru.

U Švedskoj kazne i klijentima

U Švedskoj je kažnjavanje klijenata prostitutki na snazi od 1999. i prepolovilo je uličnu prostituciju. I Francuska je ove godine usvojila zakon kojima klijente prostitutki kažnjava s 1500 eura, a ponavljače prekršaja s 3750 eura. Kod nas je prijedlog za izmjene Prekršajnog zakona ostao na tome da se novčano kažnjava i žene i muškarce. No, kako nije prošao, imamo to da je po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1977. novčana kazna za odavanje prostituciji propisana još uvijek u njemačkim markama. Znanstvenica s Instituta Pilar Ivana Radačić kazala je da je riječ o diskriminatornom zakonu, kojim se dominantno kažnjavaju žene. Podsjetila je da prvi prijedlog MUP-a iz 2012. da se kriminaliziraju klijenti za lijeve vlade nikad nije poslan u parlament, a taj je prijedlog ponovljen 2016., no nije dobio povjerenje... Njime je predviđeno kažnjavanje prostitutki i klijenata s 2000 do 5000 kuna. Radačić, kaže, da se seksualne radnice kažnjava najčešće s 300 kuna, a studija na 90 slučajeva, od kojih je njih 85 uhvaćeno na ulici, pokazala je da je riječ o ženama u dobi od 23 do 62 godine, najčešće nezaposlenima i sa srednjom školom. Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante navela je da se u posljednje vrijeme prostitutkama najčešće izriču novčane kazne, koje suci moraju preračunavati iz maraka u kune i eure. Najveća izrečena kazna iznosila je 763 kune.

– Odavanje prostituciji ne bi trebao biti prekršaj jer su te žene žrtve. U sudskoj praksi najčešće priznaju krivnju, opišu što su radile, suci donesu presudu i sve završi u tri rečenice, što je grozno ali istinito – kazala je Žigante

Elitna prostitucija

Iako imamo 7000 prostitutki i 100 tisuća klijenata, kako je rečeno, prekršajnih postupaka jako je malo. Irena Sever iz MUP-a kazala je da je od 2011. do prvih osam mjeseci 2016. zabilježeno 1059 prekršaja, a od toga njih 1010 za odavanje prostituciji, a 49 prekršaja protiv osoba u čijem se stanu obavljala prostitucija. Sever je govorila i o elitnoj prostituciji i razlikama u odnosu na uličnu.

– Klijenti elitne prostitucije nalaze djevojke po preporuci. Te djevojke znaju strane jezike, ne smatraju se prostitutkama, nego uspješnim poslovnim ženama, i bave se prostitucijom dvije, tri godine dok ne zarade za život – kazala je Sever.

Istraživanje koje je radio prof. Aleksandar Štulhofer pokazalo je da su seksualne radnice navele da su dvije trećine njihovih kolegica bilo žrtvama nasilja.

>> Dvojica Zadrana organizirali prostituciju, žene naplaćivale seksualne usluge od 200 do 3750 kuna

Komentara 12

Avatar Frano1
Frano1
19:57 21.09.2016.

Da nema prostitutki ne bi bilo ni klijenata!

NE
Neonacionalist
19:23 21.09.2016.

znate zašto prijedlog da se kažnjavaju i klijenti ne može proči u Saboru , jer i među političarima ima velik broj onih koji koriste usluge prostitutki pa naravno da neće oni protiv svojih interesa.

AM
ambross77green
20:43 21.09.2016.

Čisto sumnjam da u Hrvatskoj ima 7000 kuraba. Toliko ih ima samo u mom malom gradu kad subotom uveče pobrojim sve naprlitanke koje rašire noge za dva koktela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije