Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS PRESUDA

'Da nije bilo naše privatne istrage, suđenja za zločine u Sotinu ne bi bilo'

19.04.2013., Sotin - Ministar branitelja Predrag Matic sazvao izvanrednu konferenciju za medije. Tema izvanredne konferencije za medije je pitanje nestalih osoba. Obilazak dviju lokacija novih masovnih grobnica gdje su zakopani Hrvati. Photo: Davor Javoro
Foto: Davor Javorović/Pixsell
26.06.2015.
u 08:44

U Srbiji smo sami istraživali da bismo doznali gdje su pokopana tijela, kaže Matijašević

Četiri mjeseca nakon početka suđenja, ali i gotovo 24 godine od počinjenih zločina, danas će pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu biti izrečene presude za zločine počinjenje u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu krajem 1991. Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je da se Dragan Mitrović, rezervist JNA, osudi na 15 godina zatvora, Mirko Opačić na 13 godina, kapetan JNA Miroslav Milinković na 12 godina, Dragan Lončar na 11 i Žarko Milošević na devet godina zatvora.

– Ovo je presuda za samo četvrtinu zločina počinjenih u Sotinu 1991. Njima se sudi za ubojstvo 16 mještana, a u Sotinu je ubijeno 67 ljudi. Bilo je tu i premlaćivanja, tjeranja na prisilni rad, silovanja, pljački... – kaže Igor Matijašević iz Sotina.

Ključna stvar u cijelom procesu bilo je svjedočenje Žarka Miloševića, inače nekada i samoga mještanina Sotina, koji je svjedok suradnik i koji je progovorio o svim zločinima, ali i koji je u travnju 2013. došao u Sotin te pokazao mjesto na kojem je ubijeno 13 ljudi, među kojima i Matijaševićev otac Ivica. Tada je i sam sudjelovao u strijeljanju mještana što je i potvrdio.

– Ispričao je kako su skupinu mještana izveli iz svojih kuća 26. prosinca 1991. godine i doveli ih do toga mjesta gdje su ih strijeljali iz automatskog oružja. Nisu ih ni pokopali, nego samo gurnuli u kanal. Nekoliko dana kasnije, a po zapovijedi Milinkovića, tijela su zakopana bagerom. Opačiću se sudi jer je radio spiskove, kaže Matijašević koji je na čelu skupine mještana koja već 15 godina provodi privatnu istragu kako bi doznala gdje su pokopana tijela, ali i razotkrila zločine. U toj istrazi proputovali su cijelu Srbiju i razgovarali s mnogim nekadašnjim mještanima među kojima i s nekima koji su upleteni u razne počinjene zločine.

– Ovaj naš način možda je nekome čudan, ali mi smo se uvjerili da je to jedini mogući način da se dozna istina. Odradili smo na taj način sve ono što nadležna tijela nisu, a morala su. Da nije bilo naše istrage, sigurno smo da slučaj Sotin nikada ne bi ni bio razriješen. Uvjerili smo se i kako zapravo suradnja DORH-a i Tužiteljstva iz Srbije postoji samo na papiru – tvrdi Matijašević. Dodaje i da je bilo niz grešaka u koracima koji su mogli sve ubrzati.

– Da nismo prebacili suđenje u Beograd, nikada ne bi ni došlo do suđenja. Uostalom, Opačić je kod nas oslobođen na sudu, a većina ih je pobjegla preko granice jer su doznali za optužnicu prije nego li je ona podnesena – istaknuo je Matijašević. U istrazi, a i sada na suđenju došli su do spoznaja i iskaza koji bi trebali biti dovoljni za otvaranje druge optužnice jer, kako kaže, svi oni znaju puno više nego što govore.

>> Žarko Milošević priznao ubojstva u Sotinu 1991. godine

>> Žalosno da smo bolju suradnju imali s Tužiteljstvom Srbije nego s DORH-om

Komentara 3

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
09:44 26.06.2015.

Nije Mladen Bajić imao vremena za vas i vašu pobijenu i poklanu rodbinu. Prioritet su mu bili Brodarac, Glavaš, Merčep i drugi hrvatski branitelji koji su žarili i palili po Beogradu, Nišu, Šapcu, Novom Sadu ...

RE
reborn
11:10 26.06.2015.

Dosta je vidjeti svježi slučaj Andrije Draškovića – za jedne srbijanski poduzetnik i plejboj s prefiksom kontroverzni, za druge jedan od najvećih kriminalnih bossova na Balkanu te povremeni suradnik i egzekutor jugoslavenskih tajnih službi s jakim vezama i zaštitom u vrhu srbijanske obavještajne zajednice. Taj čovjek se nesmetano kretao po Hrvatskoj, živio u Hrvatskoj, posjedovao nelegalno oružje i eksploziv u Hrvatskoj te kršio zakon u Hrvatskoj. Cijelo vrijeme nije mu se dogodilo ništa, jer ga je očito štitila neka vrlo utjecajna struktura. Ne znam kako da razgovjetnije kažem o kojoj strukturi se radi i kamo sve ta struktura seže u hrvatskim pravnim i političkim organizacijama, a da me "ono" koje upravlja forumom ne obriše bez traga i glasa...

DH
dalibor.hren
17:49 26.06.2015.

Što je Mirko Milanki?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije