Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Dragovan: Meni se čini da je revizija privatizacije CO-a bila politički motivirana

Igor Dragovan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.07.2015.
u 17:28

Vesna Škare Ožbolt vjeruje da je revizija "ozbiljno pogriješila"

Nezadovoljan tumačenjem Državne revizije da je o privatizaciji Croatia osiguranja umjesto Vlade trebao odlučivati Sabor, bivši ministar financija Slavko Linić danas je u Saboru zatražio da Sabor da vjerodostojno tumačenje članka 9. Zakona o pretvorbi kapitala osiguravajućih društava u kojem stoji takva odredba. Linić, naime, smatra, da se taj zakon odnosi isključivo na postupak pretvorbe, ne i na privatizaciju društava u državnom vlasništvu.

– Ovako dano mišljenje državnog revizora, koji sebi daje pravo tumačiti hrvatske zakone, razlog je da se mi danas opet ne bavimo temeljnim problemima u Hrvatskoj, nego nadmudrivanjem i političkim podmetanjem. Zato je moj prijedlog da se hitno zatraži mišljenje Sabora o zakonu. Pa da onda ni Vlada koja osporava mišljenje revizora, ni revizor, ni mi politički ne pravimo cirkus u javnosti. Za tumačenje tog zakona nadležan je jedino Sabor. Uputimo to u proceduru i zaustavimo te priče jer nam nisu potrebni cirkusi u hrvatskoj javnosti zbog toga što je neki revizor sebi dozvolio tumačiti Zakon o pretvorbi kao lex specialis za Croatia osiguranje – poručio je Linić, a podržala ga je i DC-ova Vesna Škare Ožbolt. Ona vjeruje da je revizija "ozbiljno pogriješila".

– Pogriješila je jer ovo se ne odnosi na pretvorbu CO-a, nego na privatizaciju CO-a, a to su dva dijametralno suprotna pojma. Pretvorba CO-a završena je 1992. godine, barem koliko ja znam, a privatizacija je bila tek 2013. – pojasnila je Škare Ožbolt.

Laburist Dragutin Lesar se pak ne slaže s kolegama iz saborskih klupa te ih poziva da pročitaju Ustav koji jasno propisuje status Državne revizije i glavnog državnog revizora.

– Državna revizija ovlaštena je kontrolirati i tumačiti stotinjak zakona, ne samo jedan, a je li ispravno protumačila, Sabor je mogao već raščistiti temeljem prijedloga Vlade za tumačenje zakona – rekao je Lesar te dodao kako je "nedopustivo i neprihvatljivo da itko u Saboru govori da si je neki državni revizor uzeo za pravo tumačiti zakone". Zanima ga hoće li Sabor prihvatiti izvješće državne revizije.

– Ako da, prihvaćamo i konstataciju da se zakon nije poštivao jer tako tu piše. Ako se izvještaj neće prihvatiti, ili će to biti najava smjene u državnoj reviziji, ili će se primijeniti trik da se izvješće prima k znanju, kao to što obično biva kada dolazi do spora – naglašava Lesar.

SDP-ova Dragica Zgrebec u nekoliko navrata poziva glavnog državnog revizora da obrazloži to mišljenje revizije i kaže je li to zaista protuzakoniti postupak ili je to samo revizija prihoda kroz račun financiranja, a u pozivu joj se pridružuje i stranački kolega Igor Dragovan koji ponavlja da privatizacija Croatia osiguranja nije bila predmet revizije.

– Ali činjenica je da ova revizija izvršenja državnog proračuna je u javnosti postala interesantna samo zbog jedne rečenice u kojoj Državna revizija ili revizor napisao da to nije provedeno u skladu sa zakonom i došlo je uvjetno mišljenje. Osobno mislim da je to bilo politički motivirano na određeni način – kaže Dragovan te ponavlja da je to bio primjer prave privatizacije s odličnim rezultatom. Zgrebec dodaje da svatko može imati svoje mišljenje o tome je li to bilo politički motivirano.

– Mi možemo misliti da je to politički motivirana rečenica koja je tako ušla u izvješće, netko drugi će reći da tako nije. Mislim da to u ovom trenutku čak nije niti bitno. Ja bih se suglasila sa onim što su rekli i kolega Linić i kolegica Vesna Škare-Ožbolt, da bismo mi trebali dati zahtjev, mi zastupnici koji smo ovlašteni da to radimo, za vjerodostojno tumačenje određenog članka Zakona o upravljanju i privatizaciji državnom imovinom i onda ćemo imati čistu sliku – predlaže Zgrebec te dodaje kako će o tome ima li zakonitosti, nezakonitosti ili nema, na kraju odlučiti oni koji trebaju jer izvješća idu Državnom odvjetništvu.

Ovi pozivi SDP-ovaca da glavni državni revizor izađe pred zastupnike i objasni nalaz revizije, potaknuli su HDZ-ova Ivana Šukera da zatraži stanku.

– Glavni državni revizor rekao je što ima reći i očigledno je da čovjek jednostavno nema namjeru reći išta drugo. Ovo je bila na određeni način politička prijetnja. Vlada se ne slaže se s navedenim mišljenjem revizije. Dakle jasno i glasno – kaže Šuker koji bi radije pričao o tri brojke koje su mu u izvješću revizije "totalno nelogične".

– Jedna je da Croatia osiguranje ima 316.348 dionica i da one vrijede 442.8 milijuna kuna. Istovremeno je skupština, gdje Vlada ima većinu, donijela odluku o smanjenju vrijednosti nekretnina za 517 milijuna kuna. Dakle, gotovo 100 milijuna više nego što je vrijednost poduzeća. Znači poduzeće je totalno podcijenjeno. I sad mi recite koja logika je da idete prodavati takvo poduzeće. Ono što je nejasno je i dokapitalizacija. Dakle izvršite dokapitalizaciju po vrijednosti dionice od 7.140 kuna, onda si u knjizi dionica upišete tih 122 tisuće dionica po vrijednosti od 1.400 kuna, a onaj ostatak od 6 tisuća i toliko kuna ili 600 i još nešto milijuna kuna i proknjižite u bilancu kao rezervu i prihod od dionica. I vi kao većinski vlasnik tim novcem možete raspolagati kako god hoćete – čudi se Šuker koji podsjeća da je bilo nalaza revizije koji nikako nisu odgovarali HDZ-u, ali im nije palo na pamet prozivati državnu reviziju.

Igor Dragovan odgovara kako vjeruje da kao saborski zastupnik ima pravo u Saboru postavljati određena pitanja.

– Nadam se da se ova rasprava o CO-u otvorila s ciljem utvrđivanja svih činjenica i očekujem da tako kaže i državna revizija ili njezin glavni državni revizor. On ima pravo reći ili ne reći, a ja imam pravo tražiti da on to kaže u Hrvatskom saboru. Ako neće reći, neću mu ja zavrtati ruku – objašnjava Dragovan te dodaje kako to nije nikakav politički pritisak, već "samo jedan teatar i pokušaj izokretanja činjenica". Javnost će, dodaje, procijeniti kako su se radile i privatizacije i revizije tih istih privatizacija od 1990. do današnjeg dana.

– To će utvrđivati hrvatski narod na sljedećim izborima. Prema tome, privatizacija i privatizacija je bilo, milijarde i milijarde su nestale, za to SDP sigurno nije odgovoran – jasan je Dragovan.

HNS-ov Srđan Gjurković dodaje da je upravo Sabor mjesto gdje se trebaju tražiti odgovori.

– I to je prednost ove koalicije: što ne stavlja ništa pod tepih, nego želi staviti na stol, o tome raspraviti i otvoreno razriješiti. Privatizacija Croatia osiguranja nije imala do ovog mišljenja Državne revizije nikakvih negativnih konotacija, a održan je međunarodni javni natječaj. Cilj je bio dvostruk: i punjenje proračuna i jačanje i kapitaliziranje Croatia osiguranja. Dakle, dobro je da se pozove glavni državni revizor da ovdje iznese zaključno nakon ovih rasprava zbog javnosti, ali i politički, radi nas, jer mi ne želimo da se stvari stavljaju  ispod stola, da bi sutra netko mogao komentirati kako smo željeli nešto prikriti, kako nismo otvarali neke teme  – zaključio je Gjurković.

Glavni državni revizor Ivan Klešić rekao je kako mišljenje revizije o privatizaciji CO-a te postupci prodaje dionica te tvrtke nisu utjecali na uvjetno mišljenje o izvješću o izvršenju proračuna.

– Revizija je odrađena u skladu s međunarodnim revizijskim standardima. U okviru provjere računa financiranja provjereni su i primici od prodaje dionica CO-a, a budući da se radilo o iznosu od 905 milijuna kuna, što je jedan od značajnih prihoda u proračunu. Naravno da smo morali revidirati i to. Zašto baš sada? Jer je to prihod nastao u travnju 2014. godine. To je jedini razlog, ali to nije bio politički motivirani razlog. Tako će uvijek biti – ustvrdio je Klešić te dodao kako se mišljenje revizije temelji na dokumentaciji Ministarstva financija, a Zakon o pretvorbi kapitala osiguravajućih društava iz 1992. godine na koji su se pozvali bio je na snazi u vrijeme prodaje dionica.

– Nijedan drugi zakon nije ga stavio izvan snage, a u članku 9. stoji da odluku o privatizaciji donosi Sabor na prijedlog Vlade. Zakon o pretvorbi posebni je zakon kojim je izričito propisano tko donosi odluku o privatizaciji društva, tako da Vlada nije bila ovlaštena donijeti odluku o privatizaciji. Državni ured za reviziju nije nadležan utvrđivati je li nešto zakonito ili nije, mi utvrđujemo jesu li poslovne
promjene provedene u skladu s propisima – zaključio je Klešić.

Komentara 9

Avatar zajutrak
zajutrak
17:39 02.07.2015.

A meni se čini da si ti trakav bezveznjak kojeg mi na žalost debelo plaćamo da lupeta gluposti.

CE
cenzura
20:16 02.07.2015.

Ovi kukurikavci fakat misle da je narod blesav a samo oni i jedino oni naj pametniji na svijetu. CO su prodali ispod svake cijene te u ime toga u svoje džepove strpali debele provizije i sad se upiru svim silama kako bi to prikrili. Ista je stvar s uništavanjem Imunološkog. Uzeli su proviziju da ga nekom "uvale" i to je to. Da bi sve te svoje rabote prikrili preko medija i represivnog aparata pokreću aferu za aferom kako bi skrenuli pažnju naroda sa svojim marifetluka. Tko normalan ne vidi da svka tri dana "puštaju" novu aferu da "zabave" narod? Prvo svastika u Splitu, pa pakiranje Šukeru nekaj od prije 7 godina, pa pakiranje Mamićima....... Sve tu uz podršku medija! Jel netko danas vidio neki članak šta na sve kažu ovi iz Vizia Crotaice??? Nema toga! Bude sutra ili za par dana. Sramota!

OK
okus
17:55 02.07.2015.

A ha ha ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije