Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na raspolaganju 350 milijuna kuna

I mikro tvrtke lakše će do novca

Havenith, Prka, Mimica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor
Valentina Weisner Mijić
22.02.2017.
u 10:00

Ove kreditne linije PBZ-a za investicije i financiranje obrtnih sredstava, za koje jamči EIF, novac su iz tzv. Junckerova plana za Europu

Privredna banka Zagreb plasirat će uz garanciju Europskog investicijskog fonda (EIF) 350 milijuna kuna za mikro, male i srednje velike poduzetnike u sklopu programa COSME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SMEs) koji potiče konkurentnost malih poduzeća. Novac je to iz Plana za ulaganja u Europu Europske komisije, poznatijeg kao “Junckerov plan”. Najbitniji je moment triju novih kreditnih linija činjenica da poduzetnici za pristup financiranju neće morati davati u zalog hipoteku nad nekretninom, a i ostali instrumenti osiguranja bit će vrlo limitirani. Odobravat će ih na rok otplate do tri, pet ili sedam godina na osnovi poslovnog plana i dosadašnjeg poslovanja.

Imaju snage poticati rast

Mikro i malim poduzećima namijenjeni su krediti za financiranje investicija te obrtna sredstva, srednje velikima krediti za investicije.

– Na ovaj način dajemo signal poduzetničkoj zajednici da imamo volje i sredstava za financiranje njihova rasta – istaknuo je čelnik PBZ-a Božo Prka i dodao da se poboljšanim pristupom financiranju mikro segmenta hrvatskog poduzetništva stvara dugoročna održivost gospodarskog rasta, ali i demokracije, jer i socijalna i kulturna dobrobit društva dolazi od raspodjele onoga što stvaramo.

– U prethodnom programu za male poduzetnike za koji je jamčio EIF odobrili smo 904 kredita. Možda se to čini malo, ali, da citiram Bibliju – bolje je upaliti jednu svijeću nego proklinjati tamu – poentirao je Prka.

Roger Havenith, zamjenik izvršnog direktora EIF-a, poručio je da su podrška poduzećima, otvaranje radnih mjesta i rast temelj strategije EIF-a te da će potpisivanjem ovog ugovora takvu potporu dobiti i oni najmanji koji su dosad teže ispunjavali uvjete za financiranje.

Iskoristivo za 600 poduzeća

Očekuje se da će ove kredite tijekom sljedeće tri godine iskoristiti oko 600 hrvatskih mikro, malih i srednje velikih tvrtki i zahvaljujući tome proširiti poslovanje, uvesti inovacije i otvoriti nova radna mjesta. U program za obrtnike i male poduzetnike mogu se uključiti poduzetnici koji zapošljavaju manje od 50 radnika i imaju godišnji prihod manji od 10 milijuna kuna. Maksimalan iznos kredita koji mogu dobiti za obrtni kapital je 250 tisuća kuna, a rok otplate tri godine. Za investicije im je na raspolaganju kredit do 400 tisuća kuna na pet godina otplate. U program za financiranje investicija srednje velikih poduzetnika mogu se uključiti tvrtke s manje od 250 zaposlenih i godišnjim prihodom ne iznad 100 milijuna kuna. Oni mogu dobiti do milijun kuna kredita na sedam godina otplate.  

>> Poduzetnici zavapili: Nužno je zaustaviti odljev radne snage 

>> Poduzetnici prošlu godinu ocijenili s 2,6, za ovu su nešto optimističniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije