Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAT

HSS daje potpise Plenkoviću, Most ispada iz igre? Petrov: Beljak neće zaustaviti Most

Krešo Beljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
20.09.2016.
u 23:41

Beljak: Zastupnici HSS-a u ovom trenutku daju potpise potpore gospodinu Plenkoviću za mandatara buduće Vlade, odnosno premijera. Nakon toga dajemo im rok od 100 dana u kojima ćemo ih pustiti na miru, a nakon toga ćemo biti opozicija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, stranke koja ima pet saborskih mandata ali je usred velikog unutarstranačkog rata iniciranog od Marijane Petir i još dosta moćnih HSS-ovih lokalnih igrača (župana, gradonačelnika i načelnika) danas je izveo politički manevar koji je šokirao i HDZ (pozitivno) i SDP (negativno) ali i Most (brutalno).

Predsjedništvo HSS-a danas je donijelo odluku da će njihovih pet zastupnika podržati šefa HDZ-a Andreja Plenkovića kao mandatara buduće Vlade.

– Zastupnici HSS-a u ovom trenutku daju potpise potpore gospodinu Plenkoviću za mandatara buduće Vlade, odnosno premijera. Nakon toga dajemo im rok od 100 dana u kojima ćemo ih pustiti na miru, a nakon toga ćemo biti opozicija. Ne ulazimo u Vladu, ali u interesu Hrvatske dajemo gospodinu Plenkoviću podršku potpisima – rekao je večeras šef HSS-a Krešo Beljak. Prije samo koji dan, podsjetimo, Beljak se žestio da će biti opaka oporba HDZ-u i Mostu.

Više izvora iz vrha HSS-a reklo nam je kako je Beljak ovu odluku donio iznenada, kao odgovor na veliki unutarstranački pritisak.

– Prvo, ovime je neutralizirao ambicije Marijane Petir da preuzme stranku ili je barem podijeli. Drugo, ovime je spriječio potencijalnu opasnost da dio od pet zastupnika ili u najgorem slučaju svih pet pretrči HDZ-u. Treće, ovom odlukom vjerojatno je ugušio unutarstranačku pobunu i spasio stranku od mogućeg lomljenja – kaže nam izvor iz HSS-a.

Most je stranka koja bi mogla pretrpjeti najveću štetu ovim Beljakovim manevrom. HDZ, naime, sa svojim 61 zastupnikom, uz 5 mandata HSS-a, 8 manjinaca (s kojima vode pregovore), ali i potencijalna dva zastupnika koalicije M. Bandića i Reformista (koje je Plenković pozvao na suradnju) može imati 76 zastupnika i bez Mosta. To je matematika koja ne ide u prilog Mostu iako u HDZ-u tvrde da im je isključiva namjera Vladu formirati upravo s Mostom.

– Most je strateški partner HDZ-a i želimo s njim formirati stabilnu Vladu. Svi ostali zastupnici koji bi podržali našu Vladu, koju bi prepoznali kao kvalitetnu, dobro su došli – rekao nam je Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a. Naši izvori iz HDZ-a tvrde da nije bilo dogovora s HSS-om, premda je šef HDZ-a Andrej Plenković u subotnjem intervjuu pozvao HSS na suradnju, kao svoju "jedinu političku rođakinju". Iz tog poziva iščitalo se da Plenković zove HSS-ovce, ali ne i Krešu Beljaka, ali sada ga dobiva u "paketu". Ipak, teško se oteti dojmu da HDZ-u ne odgovara potpora koja bi im i bez Mosta mogla jamčiti većinu u Saboru jer to amortizira apetite Mosta. Iako HDZ formalno vodi pregovore jedino s Mostom i manjinskim zastupnicima, u toj su se stranci kuloarski čuli i scenariji o manjinskoj Vladi, ali i o parlamentarnoj većini bez Mosta. Ipak, u HDZ-u neslužbeno kažu kako je Beljak izveo ovaj "spektakl" samo da bi spasio sebe, odnosno poziciju predsjednika HSS-a.

Naši izvori iz HSS-a svjesni su da je posljedica njihove odluke i "matematika" prema kojoj Most može ispasti iz igre. Ako propadnu pregovori Mosta i HDZ-a, kažu nam, HSS neće u Vladu, ali će biti ključan faktor koji će iz Sabora podržavanjem manjinske HDZ-ove vlade osigurati provođenje HSS-u bitnih zakona i programa.  

Na današnji obrat u HSS-u i njihovu odluku da će njihovih pet zastupnika podržati Plenkovića za mandatara, reagirao je Božo Petrov, lider Mosta.  

– Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora Vladi HDZ-a i Mosta, to se ne može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili neće, njihova je odluka. To ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. To svi mogu podržati uključujući HSS, ali sigurno gospodin Beljak u tome neće zaustaviti Most – komentirao je Petrov.

>> Vrdoljak: Petrov mi je prijetio hapšenjem. Tako je zadnji govorio Ivić Pašalić

Komentara 28

OV
Ovozemaljski
02:09 21.09.2016.

Hdz i Most sa Hasanbegovicem na mijestu ministra kulture!

MA
maxxxx
08:08 21.09.2016.

Perfidna igra Beljaka. Prvo, pokušava ojačati vlastitu poziciju u stranci jer je većina članstva sklonija HDZ-u. Drugo, pokušava slabiti poziciju MOST-a i time ostaviti slabu Vladu. 100 dana, taman da SDP izabere novo vodstvo, pa nakon rušenja takve slabe Vlade u nove izbore. Mislim da Plenković nije toliko naivan.

DU
Deleted user
07:29 21.09.2016.

Klimava većina od 76 zastupnika je ravno porazu. Nije ta većina za jednokratnu upotrebu, nego za četiri godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije