Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

Hrvatsku u Moskvi predstavlja veleposlanik, Kolinda ne ide na vojnu paradu

Kolinda
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.04.2015.
u 23:08

U Hrvatskoj je poziv poslan samo na Pantovčak i to još za mandata Ive Josipovića

Hrvatsku će u Moskvi na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja, prema posljednjim informacijama, predstavljati veleposlanik u Rusiji, doznaje se iz diplomatskih krugova.  Poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina upućen je još krajem prošle godine čelnicima 68 država.

U Hrvatskoj je poziv poslan samo na Pantovčak i to još za mandata Ive Josipovića, koji je, kao i Stjepan Mesić, prije nazočio i mimohodu za Dan pobjede u Moskvi. Kako je u međuvremenu Kolinda Grabar-Kitarović preuzela dužnost, poziv se sada odnosi na nju. Do danas s Pantovčaka, kao ni iz drugih hrvatskih tijela, Moskvi nije upućena nijedna riječ oko hrvatske nazočnosti na proslavi, doznajemo iz ruskih diplomatskih izvora. S Pantovčaka su nam potvrdili da predsjednica K. Grabar-Kitarović neće ići u Moskvu. Kako nadalje doznajemo iz ruskih krugova, Moskva nije iznenađena takvim razvojem događaja.

Obilježavanja Dana pobjede odvija se u jeku krize između Zapada i Rusije, a sam će događaj poslužiti kao lakmus papir oko odnosa država prema Rusiji. Nervoza je vidljiva diljem Unije – tako je ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevičs zatražio da se na razini EU donese odluka treba li pohoditi Moskvu ili ne. Američki predsjednik Obama neće u Moskvu, dok je njemačka kancelarka Merkel pribjegla solomonskom rješenju – neće na proslavu 9. svibnja, već će u Kremlju dan poslije s Putinom položiti vijenac na Grob neznanog vojnika. 

Da SAD neblagonaklono gleda na odlazak čelnika u Rusiju bilo je vidljivo nakon što je češki predsjednik Miloš Zeman zatvorio vrata američkom veleposlaniku zbog kritika oko odlaska u Rusiju. U ruskoj će prijestolnici tog dana, uz Zemana, sjediti srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, što ne iznenađuje. Za razliku od Srbije, Crna Gora – koje je i uvela sankcije prema Rusiji u skladu s vanjskom politikom EU – odbila je Putinov poziv.

>> Češki predsjednik: Američki veleposlanik više nije dobrodošao u moj ured

>> Rusija pozvala srpske vojnike da promarširaju Crvenim trgom

Komentara 97

VE
velikazmija
00:03 09.04.2015.

montenegro srpsko drugo oko - ne gledaju u istu točku -bravo crna goro -kevo moja ja umri od srama - ostade nam srbijica sama-

VE
velikazmija
23:32 08.04.2015.

jadan čovijerk svaki koji zemlju koja ga hrani mrzi a tuđu -zemlju voli -hrvati vole svoju grudu svoje jasle a ti veži konja u srbiji i moli boga da tamo ima što jesti pa svaki gazda je s svojim konjom-zar ne-

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:42 08.04.2015.

Ovi paradiraju svake godine ko oni znate već koji, malo pa malo neka parada, jedo im dosadit.....očito je da se povjest ponavlja, svako malo neki tenkre istrči....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije