Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK upozorava vladu

Hrvatski javni dug do 2017. bit će 93% BDP-a!

jean claude junker
Foto: DPA/PIXSELL
22.01.2016.
u 09:00

Apel: Smanjiti troškove države, uvesti porez na nekretnine

U izvješću o napretku Hrvatske na području makroekonomskih ravnoteža Europska komisija upozorila je da Hrvatska mora ubrzati reforme jer javni i vanjski dug rastu prebrzo, a nezaposlenost je neriješen problem. 

I dalje visoka nezaposlenost 

Slabost upravljanja EK vidi kao glavni problem u izvršavanju zadaća. Ne vjeruju bivšem ministru financija Borisu Lalovcu da će deficit za 2015. godinu biti znatno smanjen, već očekuju deficit od oko 4,9 posto BDP-a, što je više od 15 milijardi kuna, čime bi bio jedan od najvećih deficita u EU. Priznaju da su neke reforme započete, ali naglašavaju da je njihova provedba prespora, čime se izgubio pozitivan efekt. 

Ne hvale previše ni zaokret prema rastu BDP-a jer je gospodarska aktivnost i dalje 11 posto niža nego 2008. godine, što je posljednja pretkrizna godina za Hrvatsku. 

– Nova će vlada biti suočena s velikim političkim izazovima, od visokog javnog i inozemnog duga do visoke nezaposlenosti i slabog upravljanja. Puno pripremnog rada na potrebnim strukturnim reformama i fiskalnoj prilagodbi je napravljeno, ali vlasti trebaju potvrditi i ubrzati provedbu reformskog programa – kaže se u izvješću. Kao najveći izazov postavljaju rastući javni dug opće države za koji kažu da će do 2017. narasti na 92,9 posto BDP-a, što bi značilo da će premašiti psihološku granicu od 300 milijardi kuna. Zato apeliraju na jačanje prihoda države i zauzdavanje rashoda i ponovno spominju uvođenje poreza na nekretnine “koje je ostavljeno sa strane”. Priznaju i da su mjere uštede postigle rezultate u sektoru zdravstva i racionalizacijom državnih agencija te kroz smanjenje odlazaka u prijevremenu mirovinu, ali smatraju da nije napravljeno dovoljno.

Sporo pravosuđe guši biznis

Komisija poziva na teritorijalnu reformu jer drže da bi racionalizacija lokalne samouprave rasteretila gospodarstvo i ubrzala rezanje parafiskalnih nameta. Bivšu vladu pohvalili su zbog mjera zapošljavanja mladih, čime se počela smanjivati i opća stopa nezaposlenosti, i zbog brzih stečajnih postupaka, ali je kude zbog presporog pravosuđa koje guši normalno poslovanje. Upozoravaju na moguće probleme bankarskog sektora zbog slučaja sa švicarcem, koji bi se mogao preliti na javne financije.•

>> Carlo Vivaldi: Podržat ćemo Tihomira Oreškovića

Ključne riječi

Komentara 10

NE
nemanatrag
10:44 22.01.2016.

"Hrvatski javni dug do 2017. bit će 93% BDP-a!" ma ne brini prika spastit će nas bosanci i ercegovci u vladi! Zaokružiće ga na 100%.....

EU
eurobanana
09:28 22.01.2016.

Procitao sam ovo i gadi mi se ...Umjesto smanjite poreze da privucete investitore,,,povecajte zaposlenost i zarade ,,,smanjite ne efiktivnu birokratiju ,,,,,,smanjiti penzionere sa 1,1 miljun,330 000 birokrata na 700 000 zaposlenih da bude omjer neproduktive 1 ..na 2 zaposlena u u realnom sektoru.........uvesti bankama i crkvi porez a male ljude osloboditi poreza ili ga rasteretit.....................i evo preporoda Hrvatske

PA
papučica
10:48 22.01.2016.

Javni mediji su se počeli baviti vođenjem države, a ne da istinito i pravovremeno prikazuju činjenice. Oni bi rezanje troškova , ali pod uvjetima da se njima i dalje subvenicionira nekakva javna riječ našim novcima, koji bi oni uzeli ionakoko osiromašenim hrvatskim građanima uvođenjem poreza na nekretine i drugih nameta (sutraće možda tražiti doprinos za javne medije). Koliko daleko idu govori i činjenica da su pokušali sastaviti i vladu RH, naravno uz veliki broj onih starih ministara koji su ih financijski injektirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije