Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA GRANICA

Hrvatska vojska spremna sudjelovati u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om

haubice
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/15
18.04.2017.
u 11:56

Iako će konačan sastav ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama očekuje se kako će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Litvi sudjelovati do 200 pripadnika Oružanih snaga RH

Nakon što je Vijeće za obranu u raspravi o budućim aktivnostima Oružanih snaga RH u inozemstvu dalo potporu prijedlogu sudjelovanja OS RH u sklopu koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a (eFP - enhanced Forward Presence) u Republici Litvi i Republici Poljskoj, održane su i potrebne konzultacije sa svim relevantnim strukturama, a na poziv Republike Poljske, Republika Hrvatska izrazila je spremnost sudjelovati i u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om u Poljskoj.

Konačnu odluku o sudjelovanju donijet će Hrvatski sabor, ističe se u priopćenju MORH-a.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane podsjećaju da je na samitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti NATO saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti građana Saveza na istoku.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a, eFP, provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Navedene četiri borbene skupine bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga pod vodstvom četiri vodeće države – Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska), navode iz MORH-a.

Kao izraz solidarnosti, Republika Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza usmjerene na jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s navedenim, Ministarstvo obrane RH pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i Republici Poljskoj, ističu iz MORH-a.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i brojčana veličina ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (SR Njemačka i SAD), očekuje se kako će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Litvi sudjelovati do 200 pripadnika Oružanih snaga RH, dok će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Poljskoj sudjelovati do 90 pripadnika Oružanih snaga RH.

Glede vremena raspoređivanja očekuje se da će pripadnici Oružanih snaga RH biti raspoređeni u borbenu skupinu u Poljskoj do kraja 2017., a u borbenu skupinu u Litvi početkom 2018. godine.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti - eFP,  koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica.

One će se ogledati kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti, navodi se u priopćenju.

Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima, naglašavaju iz MORH-a.

>> Naši časnici na obuku će u Izrael, a u Zadru će njihovi piloti učiti letjeti kanaderima

>> Predstavljeno najmoćnije oružje Hrvatske vojske

Ključne riječi

Komentara 26

PP
pp
15:24 18.04.2017.

Ovo je dobra stvar. Idemo i u Litvu i u Poljsku kao dio i njemačke i američke borbene grupe. Jako dobro. Hrvatska ne treba ići protiv Rusije i sa Rusijom treba razvijati što bolje odnose ali nacionalni interes Hrvatske je kolektivna sigurnost i mi moramo pokazati solidarnost prema baltičkim državama i Poljskoj koje se osjećaju ugrožene (a realno prijetnja i postoje. Kao što je realno da neće ići dalje od prijetnje). Prema tome Hrvatska ovime pokazuje da je predana ciljevima NATO-a, a bitno je pokazati volju i spremnost Amerikancima. Amerika svojim saveznicima daje čuda jednom kad ocijene da si pouzdan i bitan. A Amerika je jedina država na svijetu koja zbog dominacije vojno industrijskog kompleksa ima količinu naoružanja koja im i ne treba, često ga mijenjaju pa doniraju saveznicima. Hrvatskoj je od nacionalnog interesa biti saveznik sa najmoćnijom državom na svijetu. A modernizacija HV-a se realno ne može provesti bez američkih donacija. Prema tome nama je u interesu 1. Kolektivna obrana 2. Savezništvo s SAD-om 3. Modernizacija OSRH. Sve to s ovime postižemo. Na drugim poljima treba kompenzirati Rusima. Naravno da nam nije ni u interesu imati loše odnose s Rusijom. Zato treba niti pametan. Ali negdje se moraš izložiti.

MO
mobitel20
12:12 18.04.2017.

Bravo ! Nasi momci su sasvim sposobni sudjelovati, a kao drzava dobijamo puuno ! Za slucaj da se opet uzohole velikosrpski mitomani, ovaj put bi mi imali stvarnu pomoc...Momci ce i zaraditi, a imat ce obuku kao da su uu Hrvatskoj. Odvracanje salje jasnu poruku Rusiji pa nikakvih sukoba nece biti i nasi vojnici su sigurni.

Avatar Becarina
Becarina
22:02 18.04.2017.

Nema boljih saveznika od USa i Izraela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije