Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura oko statuta

Hrvatska neće reagirati na prosvjednu notu Srbije zbog ćirilice

04.09.2013., Vukovar - Kolona prosvjednika nezadovoljnih postavljanjem ploca s dvojezicnim natpisima, koja se jutros oko 10 sati okupila na Trgu dr. Franje Tudmana, proseetala ulicama grada pokraj vodotornja do spomenika zrtvama Ovcare na Mitnici. Policij
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
18.08.2015.
u 23:19

Zagreb smiruje Beograd: Ne koristite svaku priliku za potpirivanje tenzija

Dosadašnje čvrsto podignute utvrde u Vukovaru donošenjem novoga Statuta dodatno su ojačane, a čini se da grad nikada nije bio podjeljeniji. S jedne su strane oni koji ga podržavaju, a s druge oni koji smatraju da Statut nije zakonit i da ugrožava prava nacionalnih manjina.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Franjo Šoljić, jedan od čelnika Stožera za obranu Vukovara, kaže kako su zadovoljni Statutom.

Ne ugrožava prava

– To je još jedna u nizu pobjeda zdravoga razuma. Očekujemo kako će sada i Sabor proglasiti Vukovar "mjestom posebnog pijeteta". Vidjet ćemo i kakve će biti reakcije ministra Arsena Bauka i premijera Zorana Milanovića, o čemu će ovisiti i naša daljnja reakcija – ističe Šoljić.

Gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) odmah nakon donošenja Statuta poručio je kako on maksimalno prati odluku Ustavnoga suda i njegovu osnovnu misao da je potrebno donijeti odluku koja ne ugrožava prava srpske nacionalne manjine, ali i ne zadire u osjećaje većinskog hrvatskog naroda. Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Dragan Crnogorac, pak, tvrdi da je prekršeno niz međunarodnih ugovora kojih je Hrvatska potpisnica.

– Ovakav je statut apsolutno neprihvatljiv i ne izražava nikakvu toleranciju. On je i jasna poruka vukovarskim Srbima da nisu dobrodošli u ovome gradu. Sve će to dodatno povećati napetosti – drži Crnogorac.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin kaže da novi vukovarski Statut nije usklađen s odlukom Ustavnog suda i zakonima RH te da ne provodi prava nacionalnih manjina koja su zajamčena.

– To je svjesna odluka vukovarskih vlasti koje u predizborno vrijeme žele poticati nacionalne tenzije u korist svoje kampanje. Siguran sam da će i Ministarstvo i Vlada učiniti sve da se zajamči provedba odluke Ustavnoga suda koji na kraju ima zadnju riječ – ističe Grbin.

Novim su Statutom nezadovoljni i u Savjetu za nacionalne manjine, iz kojega navode kako Ustavni zakon i Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina ne smiju biti predmet dnevnopolitičkih prepucavanja.

Zaoštravanje odnosa

Srpski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ocijenio je da će reakcija Europske unije na donošenje novog Statuta biti važnija od reakcije hrvatske Vlade, ustvrdivši pritom da je riječ o zabrani sjećanja na Srbe kojih više nema ili ih ima vrlo malo.

Hrvatska neće reagirati na prosvjednu notu Srbije.

– To je unutarnje pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije. Inače, cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, kao što smo uvijek do sada i rješavali, kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju – poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

>> Statut je neprihvatljiv, Srbe nitko ništa nije pitao

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

>> Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: Traži se hitna reakcija radi usvajanja Statuta u Vukovaru

Komentara 101

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:38 18.08.2015.

A Peđi ništa nije usklađeno ako je u interesu Hrvatske.

Avatar oneworld
oneworld
23:42 18.08.2015.

koga briga za tkz. srbiju i što ona misli, podignut veliki zid da ih ne vidimo i čujemo

BC
bura.curba
07:35 19.08.2015.

cirilica moze u vukovaru na nekim mjestima pored latinice samo u nekim djelovima i to !,ako na ulasku i izlasku od grada vukovara te mnogim mjestima se pise na tablama u cirilici da je u ovom gradu izvrsena agresija velikosrpskee kampanije u kojem su ucestvovali hrvatski srbi, srbijanski srbi i kosovski srbi,potpomognuti i od jna i bosanskih srba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije