Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog država članica

Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine

EU
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.07.2016.
u 07:00

Britanci su odustali od predsjedanja Vijećem EU, koje je bilo predviđeno 2017., pa se raspored izmijenio

Hrvatska će prvi put predsjedati Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, predloženo je na sastanku stalnih predstavnika 28 država članica u Bruxellesu i, iako se još čeka da ta odluka bude formalno usvojena u pisanoj proceduri, to će vjerojatno biti prvi izravni učinak izlaska Velike Britanije, tzv. Brexita, na Hrvatsku.

Naime, zbog referendumske odluke Britanaca o izlasku iz EU ta zemlja odustala je od predsjedanja Vijećem EU koje je bilo predviđeno za 2017. pa je predloženo da se sve zemlje u rasporedu rotirajućeg predsjedavanja (a raspored je izrađen do srpnja 2020.) pomaknu za jedno mjesto unaprijed. To je ostavilo jedno prazno mjesto na kraju postojećeg rasporeda i na to mjesto predlaže se uvrstiti Hrvatsku.

Drugi prijedlog, koji nije prošao, bio je da jednostavno umjesto Velike Britanije nagodinu Unijom predsjeda Belgija, a da postojeći raspored dalje do sredine 2020. ostane isti, dakle bez Hrvatske, no Mađarska se, kako neslužbeno doznajemo, usprotivila tome i tako pomogla da Hrvatska dođe prije na red.

Mađari navodno nisu toliko željeli pomoći Hrvatskoj koliko im je smetala ideja da Belgija, koja često kritizira Mađarsku unutar EU, predsjeda umjesto Velike Britanije. 

>> Evo kada bi Hrvatska mogla preuzeti predsjedavanje Europskom unijom

Komentara 4

Avatar @promatrač
@promatrač
07:59 23.07.2016.

Znači nikad.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:19 23.07.2016.

taman će se svi pametni iz hrvatske odseliti po evropi do tada

DH
dalibor.hren
10:23 23.07.2016.

Do onda će se EU raspasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije