Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zakinuti smo...'

Hrvati iz Srbije Kolindi Grabar Kitarović uputili otvoreno pismo: Što nam to rade?

Otvoreno pismo Hrvata iz Srbije kOlindi
Foto: Branimir Bradarić
1/3
10.07.2016.
u 13:38

Navode i kako su stajališta da u hrvatskoj nacionalnoj manjini mora biti zagarantiran minimum prava ako ne i ista prava kakva uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj, a to je da imaju jednoga neovisnog zastupnika na svim razinama, od Skupštine Srbije pa na dalje.

Nakon nedavnog susreta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića skupina Hrvata iz Subotice i okolice uputila je hrvatskoj predsjednici otvoreno pismo. U pismu stoji kako su u posljednjih 12 godina pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji imali priliku svjedočiti raznim programiranim posjetima bivših Hrvatske, ali i da su nakon svim tih posjeta Hrvati u Srbiji ostali zakinuti za zajamčena prava predviđenom Deklaracijom iz 2004. godine.

- Deklaracija se svela samo na prostu medijsku propagandu u kojoj smo ostali izigrani i poniženi, a naši predstavnici koji su trebali reagirati su naprosto šutjeli, stoji u otvorenom pismu.

Pojašnjavaju i kako se Deklaracija iz 2004. sastoji od 18 točaka koje se ne poštuju. Ističu kako nitko ne želi preuzeti odgovornost tako da ne čudi što se tjedno jedan autobus s mladim ljudima iseljava u inozemstvo. Tvrde kako za probleme Hrvata u Srbiji ne postoji dovoljna zainteresiranost niti u samoj Hrvatskoj. 

- Zar poslije toliko nagomilanih problema premijer Srbije naglasi da će popraviti dvije ceste u Tavankutu, a mi se zadovoljimo takvom velikodušnošću. To je naprosto smiješno, a ujedno i žalosno. Trebamo se zapitati čemu sve to? Što nam to rade? Što nas se naprosto Hrvatska ne odrekne pošto zasigurno ima valjani razlog za to. Ovo je naprosto mučenje na neodređeno vrijeme. Ovakva licemjerna politika nas dovodi do asimilacije i iseljavanja, stoji u otvorenom pismu potpisanom od 20-ak građana. 

Navode i kako su stajališta da u hrvatskoj nacionalnoj manjini mora biti zagarantiran minimum prava ako ne i ista prava kakva uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj, a to je da imaju jednoga neovisnog zastupnika na svim razinama, od Skupštine Srbije pa na dalje. On bi bez ograničava tada mogao iznositi probleme koji su od velikog značaja za Hrvate u Srbiji.  

>>Blic: Hrvati su put Srbije u EU uvjetovali 'paprenim' zahtjevom

Komentara 103

ĆA
ćaćaća
14:23 10.07.2016.

teško će hrvati u srbiji imati ikakva prava kad ih hrvati u hrvatskoj nemaju..hrvatska je jedina zemlja u svijetu kojom vladaju manjine...

Avatar arhaika
arhaika
14:04 10.07.2016.

Treba reciprocitet. Nasi daju lovu pupovcu da po pljuje po rh kroz svoj list, a nasi u srbiji nemaju ni p od prava sramota.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
14:02 10.07.2016.

Psi laju karavane prolaze,a fotelje se mjenjaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije