Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra u večernjem

Hoće li roditelji moći birati visinu i boju kose djece

naslovnica
Foto: VL
27.05.2015.
u 00:00

Gdje je granica: Bogati bi svojoj djeci mogli platiti izgled, inteligenciju, karakter...

Jeste li ikada zamišljali svoje savršeno dijete? Bi li imalo smeđu ili plavu kosu, zelene ili sive oči, visoke jagodice ili pjegice? Bi li bilo savršene visine za igranje košarke, imalo talent za sviranje violine ili matematiku? Kakve biste mu karakterne osobine podarili? – s tim aktualnim bioetičkim pitanjima započeli su svoje izlaganje o dizajnerskim bebama studenti riječkog Medicinskog fakulteta Tena Piljušić i Ivan Franin na prošlotjednoj međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Lošinjski dani bioetike".

Buduće liječnike na drugoj godini medicine u sklopu predmeta medicinska etika zaintrigirao je pojam dizajnerskih beba koji u svijetu izaziva niz etičkih dvojbi.

Nekritička i neograničena primjena medicinskih dostignuća u slučaju mogućeg dizajniranja nerođene djece u konzumerističkom društvu može imati, slaže se struka, nesagledive društvene posljedice. Zato se tom temom prije svih trebaju baviti bioetičari i liječnici, ali i studenti medicine jer na njima sutra ostaje primjena znanstvenih dostignuća.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Može li genetika utjecati na gubitak sluha?

Foto: VLm

Komentara 1

Avatar fijolica
fijolica
12:12 27.05.2015.

Ovo je monstruozno! Dakle, onu djecu koja nisu "savršena" će ubijati (abortirati)? A jesu li ti koji će to raditi i naručivati savršeni? Očito nisu! Pa što prvo na sebi ne primijene svoje vlastite kriterije? Ovo je na tragu Hitlera, Mengelea i ostalih zločinaca, samo još gore - jer će to roditelji raditi svojoj vlastitoj (nepoželjnoj) djeci u ime "napretka"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije