Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović želi na Europsko Vijeće

Hoće li o odlascima u Bruxelles odlučivati ugovor o kohabitaciji premijera i predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović
HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
28.02.2015.
u 17:00

Jedina država koja se prije Hrvatske svađala oko toga tko treba ići na sjednice Europskog vijeća bila je Rumunjska

        Nijedna država Europske unije osim Rumunjske nije imala političku krizu stvorenu zbog pitanja tko bi trebao, predsjednik ili premijer, predstavljati zemlju na sjednicama Europskog vijeća, no Hrvatska bi mogla postati drugim takvim primjerom nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će inzistirati da na neke sjednice Europskog vijeća uime Republike Hrvatske odlazi ona umjesto predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Potvrda Ustavnog suda

Rumunjski primjer vrlo je sličan, ali su tamo predsjednik države i Vlade bili u zamijenjenim ulogama. Od ulaska te države u Europsku uniju 2007. godine na sjednicama Europskog vijeća Rumunjsku je predstavljao predsjednik. No premijer Victor Ponta 2012. inzistirao je na tome da njemu pripada pravo da zastupa Rumunjsku na summitima lidera EU pa je u lipnju 2012. otišao on, a predsjednik Traian Basescu je ostao u Bukureštu.Predsjednik Basescu tvrdio je kako nije želio dovoditi svoju zemlju u neobičnu poziciju da se dvojica najviših dužnosnika guraju tko će prvi ući u sobu.

Za stolom za kojim sjede premijeri ili predsjednici 28 država EU ima mjesta samo za jednog predstavnika svake zemlje. I samo jedan dobiva značkicu koja služi kao sigurnosna propusnica u sobu.Rumunjski premijer tvrdio je da je njemu pripada mjesto u Europskom vijeću jer se većina odluka koje to tijelo donosi tiče vlade i ministarstava. Predsjednik Basescu, međutim, dobio je potvrdu Ustavnog suda da predsjednik države prema ustavu ima to pravo.

Potpisali sporazum

Kriza je razriješena kad su u prosincu 2012. rumunjski predsjednik i premijer potpisali sporazum o kohabitaciji. Od tada na Europsko vijeće ponovo dolazi isključivo predsjednik Rumunjske. Veliku većinu ostalih država članica predstavljaju premijeri.     

>> Lider desnog centra odnio pobjedu na izborima u Rumunjskoj

Komentara 13

DO
dosaosam
21:37 28.02.2015.

Žena je naravno za dogovor i ne želi prepucavanje.Njoj ustvari svi nešto podmeću.

OS
osica
22:49 28.02.2015.

ma zašto našoj predsjednici non stop "1 stavljate u usta riječi koje nije rekla i neće i pod nos dijela koja učinila nije i neće" ? Gledala sam interviu na Tv u kojem je rekla "samo onad ako bi seo bi se radilo o pitanjima i njezine nadležnosti" , znači povremeno zavisno od situacije. Za boga miloga zar itko u Hrvatskoj misli da ta žena nije u stanju i neće znati štititi Hrvatske interese ?. Pa i za podmetanja je već prošlo stvarno vrijeme.

AN
Ante1956
23:37 01.03.2015.

Nemozemo gledati na vecinu zemalja treba pogledati koji izborni zakon imaju i kakav ustav.Nevidim sto je sporno da Kolinda prestavlja Hrvatsku na tim EU sastancima .Uvijeren sam da nas nece osramotiti jer kao jedno netreba Vagon prevodaca kako mi je poznato prica cetiri strana jezika perfektno a usto ima razum i zna se ugledno postaviti ,puno bolje nego Milanovic koji je svakako izgubljen u tom drustvu jer kad god vidi na televiziji drugi drzavnici se grupiraju i traze dogovor a on stoji postrani izgubljen u vremenu i prostoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije