Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVNO SVAĐA U PETORKI

Hoće li biti nove vlade

27.07.2002.
u 00:00

* HSS i dalje protiv Budaka kao ministra znanosti, a Račan ga brani kao nestranačkog kandidata * Novi potpredsjednik Vlade dr. Ante Simonić * Zlatko Gareljić među kandidatima za ministra obrane?

Pregovori čelnika koalicije jučer su nakon pet i pol sati rasprave dramatično prekinuti. Nakon što su postigli dogovor o programu nove Vlade i o novom koalicijskom sporazumu, članovi petorke ponovno su se razišli oko kadrova. Mandatar nove Vlade Ivica Račan kasno poslijepodne objasnio je da želi bar dva ministarska mjesta popuniti nestranačkim stručnjacima. Jučerašnji dugi sastanak vrtio se dobrim dijelom oko kandidata za ministra znanosti Nevena Budaka. HSS se, naime, protivi Budakovu izboru jer smatra da bi se time poremetili odnosi s crkvenim krugovima, do kojih ta stranka zbog svog biračkog tijela osobito drži. Budak se u očima HSS-a previše eksponirao u nekim akcijama koje Crkvi ne mogu biti po volji: bio je među inicijatorima ocjene ustavnosti Ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, a bio je i protiv toga da dekan Bogoslovnog fakulteta Tomislav Ivančić bude rektor Sveučilišta. Budaka smatraju previše lijevim i bliskim SDP-u.

Račan to, međutim, opovrgava i kaže da to što je Budak član Savjeta SDP-a ne znači i da je vezan uza stranku jer u Savjetu je širok krug ljudi.

Haesesovac Zlatko Tomčić izjurio je iz Banskih dvora bez želje da objasni što se dogodilo na sastanku iza zatvorenih vrata. Šef Liberalne stranke Zlatko Kramarić izjavio je nakon prekida jučerašnjeg sastanka da je koalicija došla u situaciju u kojoj treba definirati koncepciju i smisao opstanka. Kad su novinari tražili da objasni tu dramatičnu poruku, dodao je da treba napustiti podjele na male i velike stranke, odnosno da se u koaliciji nijedna važnija odluka ne bi smjela donositi, ni u Saboru ni u Vladi, bez da se konzultiraju svi članovi koalicije.

Rubikon se mora prijeći danas

Nitko od sudionika jučerašnjeg sastanka nije želio ocjenjivati koliko je dubok spor o kadrovima i kako će biti prevladan. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je samo kako se nada da će u Vladi bar polovicu praznih mjesta popuniti nestranački kadrovi, što traži i Račan. Mandatar je uoči današnjeg nastavka rasprave rekao kako da se dogovori moraju završiti danas. Izvanredna sjednica Sabora na kojoj treba biti potvrđena nova Vlada zakazana je za idući utorak.

Novinari koji su jučer već četvrti dan pratili dogovore petorke o novoj Vladi, uglavnom ostavljeni bez ikakvih službenih informacija, morali su se osloniti i na one neslužbene. U prijepodnevnim se satima pronijela vijest da će novi potpredsjednnik Vlade biti dr. Ante Simonić, dosadašnji HSS-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za znanost. I ranije se nagađalo da će HSS, nakon što je postao druga po veličini koalicijska stranka, dobiti još jedno važno mjesto u Račanovu timu.

Govori se i da bi dosadašnji zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić mogao postati novi ministar obrane. Drugi kandidati za to mjesto iz redova SDP-a odbili su ponudu. Gareljić je također iz SDP-a, ali za razliku od ostalih kandidata, već je dobro upoznat sa stanjem u resoru i planiranom reformom vojske.

Jasmina Lukač-Havranek nesuđena ministrica

Mandatar Račan potvrdio je da se razgovaralo o mogućnosti da dr. Simonić postane novi potpredsjednik Vlade, a nije demantirao da je za mjesto ministra obrane predložen Zlatko Gareljić. Najavio je, međutim, da će se danas sve znati. - Danas se Rubikon mora preći na ovaj ili onaj način - kazao je Račan.

Informaciju iz nekih stranačkih krugova da je koalicija raspravljala i o Jasmini Lukač-Havranek kao kandidatkinji za mjesto ministra znaosti, Račan je demantirao. Jasmina Lukač-Havranek dekanica je Agronomskog fakulteta i stručnjak za sirove, aktivna je u SDP-u i navodno prihvatljiva HSS-u. Na primjedbu da je javnost ostavljena bez pravih informacija o pripremama za novu Vladu, Račan se opravdao time da ne želi izlaziti u javnost prije no što su sve odluke usuglašene i potvrđene.

D. Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije