Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident na Bleiburgu

HNS traži ostavku Vlade jer je počasni vod HV-a u Austriju ušao s oružjem

ivan vrdoljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
14.05.2016.
u 14:59

Prema hrvatskim zakonima i propisima ni jedan hrvatski vojnik ne može prijeći granicu Republike Hrvatske bez odobrenja Hrvatskog sabora.

Zbog današnjeg incidenta na Bleiburgu Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati traže ispriku Austriji i NATO-savezu, preuzimanje političke odgovornosti, odnosno ostavku cjelokupne Vlade.

"Oduzimanje oružja počasnom vodu Hrvatske vojske koji je krenuo na komemoraciju u Bleiburgu još jednom pokazuje kako u Hrvatskoj trenutno, ne samo da se ne zna tko vlada, nego da i nema tko vladati. Također, smatramo da u našoj državi nema osobe koja zna kako voditi državu i što to znači odgovorno vođenje zemlje.

Prema hrvatskim zakonima i propisima ni jedan hrvatski vojnik ne može prijeći granicu Republike Hrvatske bez odobrenja Hrvatskog sabora. Potpuno je apsurdno da hrvatska grupa vojnika dolazi naoružana u Austriju bez odobrenja predsjednice, Vlade, resornog ministarstva i Hrvatskog sabora čime je prekršen članak 7. Ustava Republike Hrvatske. Podsjećamo, Hrvatska kao članica NATO saveza ulazi s naoružanim vojnicima u jednu neutralnu državu, čime je ovaj incident još apsurdniji. To je sramoćenje koje crveni svakog građanina ove zemlje, zbog čega svi zajedno, i vladajući i oporba, moramo dobro razmisliti kuda idemo, što ćemo raditi i kako ćemo dalje.

Obećane su nam reforme i bolji život, a par mjeseci nakon formiranja vlasti iz dana u dan se pokazuje da to nije tako i da sustav ne funkcionira. Iz svega navedenoga jasno je da Most i Domoljubna koalicija svakim danom uništavaju cijeli sustav hrvatske države i sve njezine institucije. HNS stoga smatra da ovako više ne ide, ovo je jedan kaos koji je apsolutno nedopustiv, a iz kojega moramo odmah izaći, na dobrobit svih naših građana, ali i zbog života naše djece u budućnosti", stoji u priopćenju HNS-a. 

Počasni vod HV-a krenuo je s ceremonijalnim oružjem na komemoraciju u Bleiburg, međutim, austrijska policija nije im dopustila da oružje unesu na područje na kojemu se održavala komemoracija. Televizija N1 piše da je austrijska državna policija bila obaviještena o njihovom dolasku, međutim, nisu tu informaciju podijelili s lokalnom austrijskom policijom. Iz MORH-a su, pak, rekli kako oružje nije oduzeto već su pripadnici počasnoga voda HV-a 'zamoljeni da oružje ostave u autobusu'.

>> Nije mi padalo na pamet pristati isplatiti milijarde MOL-u na temelju koruptivnog ugovora

Komentara 187

DU
Deleted user
15:26 14.05.2016.

Počasni bleiburški vod NIJE u Austriju ušao s oružjem nego sa napravama koje izgledaju kao oružnje ali koje nemaju osnovno svojstvo oružja i ne bi ih se sjelo nazivazi oružje, jer se iz njih ne može pucati. Prema definiciji oružjee je sredstvo za napad i obranu ili za lov. Znači, hrvatski vojnici nisu s oružjem prešli preko granica Hrvatske bez osobrenja Hrvatskoga sabora.

VR
Vril
15:19 14.05.2016.

ahaha ovaj kriminalac svaki daniskoci iz pastete i trazi ostavku vlade.....bogati jada od novina novinara i pravosudja....

MK
mali.kikica
15:25 14.05.2016.

Vrdoljak, ne pričaj gluposti, bolje se primiri i pripremi dobro obrazloženje vezano uz razdjelnike jer će te vjerujem ubrzo netko pitati zasto si bez ikakve analize predložio uvođenje razdjelnika. Štedi novčeke jer vjerujem da će ubrzo doći trenutak da od nekud budeš trebao platit i odštetu napaćenim građanima RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije