Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat uoči lokalnih izbora

‘HNS nije lojalan partner, šuruje s Plenkovićem i nudi se HDZ-u’

25.07.2013., Zagreb - Banski dvori, pod predsjedanjem predsjednika Vlade Zorana Milanovica odrzana konstituirajuca sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeca. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13.04.2017.
u 22:55

U SDP-u kažu da prate poteze Vrdoljaka koji, kažu, cijelo vrijeme kopa jamu između Mosta i HDZ-a kako bi HNS uletio u priču

Iako u većini gradova, općina i županija idu zajedno na lokalne izbore, na relaciji SDP – HNS zadnjih je dana ponovno ozbiljno zaiskrilo. U intervjuu Globusu potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić na pitanje profilira li se šef HNS-a Ivan Vrdoljak sve više kao šef oporbe kazao je da “za političara nema gore stvari nego kad mu konkurencija kaže da je simpatičan i susretljiv, kako je premijer Plenković javno kvalificirao njegovo sudjelovanje na sastanku o Agrokoru”.

Odbio potpisati Deklaraciju

– Ne znam što je bilo na tom sastanku, znam samo da je opozicija pozvana da u pola sata dođe u Vladu. Bernardić se takvom pozivu nije odazvao, Vrdoljak je spremno otišao. To je razlika – kazao je Ostojić u Globusu i otvorio novu frontu.

Odnosi između glavnih partnera nisu idilični već neko vrijeme, a dolazak Davora Bernardića na čelo SDP-a i činjenica da se ta stranka još uvijek pokušava posložiti u svom postmilanovićevskom razdoblju, HNS cijelo vrijeme želi okrenuti u svoju korist. Što je legitimno, ali što iritira SDP u kojem se sve češće čuje da se HNS ne ponaša kao partner za razliku od HSS-a.

Da im HNS nije lojalan, u SDP-u su tvrdili i kada je Ivan Vrdoljak odbio potpisati njihovu Deklaraciju o dobrom društvu. “Gusto” je bilo i kod pregovora o zajedničkom izlasku na izbore u Zagrebu gdje je na koncu SDP pristao podržati njihovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš unatoč otporima dijela zagrebačke organizacije. No kap koja je prelila čašu odluka je HNS-a da u Rijeci, a posebice Dubrovniku ne podrže kandidate SDP-a nego da imaju svog kandidata.

– Mi smo s HNS-om razgovarali više puta o tome da napravimo konsenzus, a to zahtijeva kooperativnost obiju strana. U Zagrebu smo uspjeli, u Dubrovniku nismo. Meni je neshvatljivo da Andro Vlahušić ne želi podržati našu kandidatkinju. Da je on mogao ići na izbore, SDP bi ga podržao. Zašto on ne može učiniti isto za nas, meni je neshvatljivo – kaže jedan član vodstva SDP-a.

Dodaje i da je to tek jedan od primjera u kojima se HNS nije ponio kao partner. Slična je situacija i u Rijeci u kojoj HNS nije podržao SDP-ova Vojka Obersnela, već idu na izbore sa svojim kandidatom koji po svim anketama, tvrde u SDP-u, ne prelazi pet posto. Ponašanje HNS-a nije slučajno.

Još prije nekoliko mjeseci ta je stranka definirala novu strategiju djelovanja koja podrazumijeva distanciranje od SDP-a, ali i uzimanje dijela njihovih birača. U tu se strategiju uklapa i Vrdoljakovo konstantno naglašavanje da su oni liberali, a SDP lijeva stranka. Što je ponovio i jučer nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Žele poziciju Mosta

– Treba jasno reći da smo mi dvije političke stranke – kazao je Vrdoljak te naglasio da oni nisu socijaldemokrati i da ne postoji univerzalna formula za zajednički nastup u svih 550 jedinica lokalne samouprave. U vrhu SDP-a ponašanje HNS-a gledaju prvenstveno kroz prizmu lokalnih izbora te tvrde da će se nakon njih HNS ponovno vratiti SDP-u jer više-manje imaju isto biračko tijelo.

Međutim, neki iz Predsjedništva SDP-a kažu i kako pozorno prate situaciju i vide da Vrdoljak “šuruje” i s HDZ-om i da “kopa jamu između Mosta i HDZ-a”, ne da bi srušio vlast, nego da bi on uletio u priču umjesto Mosta.

– To su gluposti. Ponudili smo se premijeru u situaciji gdje je hrvatski gospodarski sustav u kolapsu i ništa više. Na Agrokoru se ne skupljaju sitni poeni– kaže naš izvor iz HNS-a. •

Iako su u SDP-u očekivali da će HNS podržati njihova kandidata za gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, to se nije dogodilo. HNS je istaknuo svog kandidata Juraja Bukši. I iako su u HNS-u svjesni da Bukša nema neke šanse, na ovaj su se potez odlučili jer dugoročno u Rijeci žele graditi “svoju priču” i snažiti stranku u Rijeci.

Da je na izbore mogao Andro Vlahušić, SDP bi ga vjerojatno podržao. Kao što su ga uostalom podržavali i dugi niz godina. Sada su ljuti jer, iako Vlahušić ne može na izbore, ne želi podržati njihovu kandidatkinju. U SDP-u ističu da je situacija slična kao što je bila u Zagrebu, ali da HNS ne želi napraviti ono što su oni za njih.

>> 'Kazala je kako će lupati šakom o stol, a o lex Agrokoru ni riječi'

Komentara 8

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
23:27 13.04.2017.

Ne znam koja je stranka jača u foteljama sa svega par postotaka glasova na izborima, HNS, ili Most... Ako ništa HNS ima barem neku povijest pa nije čudno da su se tu i tamo zavalili u fotelje.

Avatar ivo587
ivo587
02:06 14.04.2017.

Ti političari ne znaju ništa raditi osim politike i zato se tako grčevito drže nje. Samo se izmjenjuju jer kad bi sami osnovali neki biznis propao bi im.

Avatar ciklama
ciklama
02:14 14.04.2017.

3 stooges

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije