Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šimunićev incident

HHO: Ustaški simboli nisu zakonom zabranjeni

joe
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
20.11.2013.
u 13:40

Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru „kolokvijalne“odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, poručuju iz HHO-a

 - Ozračje utakmice bilo je prepuno navijačkog naboja, a gotovo zapaljiv ton u pojedinim su trenucima davali hrvatski navijači, komentirao je Hrvatski helsinški odbor atmosferu na sinoćnjoj nogometnoj utakmici Hrvatske i Islanda.

HHO se osvrnuo i na incident nakon utakmice kad je Josip Šimunić sa sobom donio službeni mikrofon i prvo počeo skandirati tradicionalni poklič hrvatskih navijača „U boj, u boj, za narod svoj“, da bi potom, u tri navrata, uzviknuo „Za dom“,na što su navijači na stadionu odgovorili su „spremni“.

 - Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru „kolokvijalne“ odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, poručuju iz HHO.

>> Oglasio se i Šimunić: 'Vodila me isključivo ljubav prema narodu i domovini'

>> Šimunić skandirao 'za dom spremni': Nisam ništa krivo napravio

Komentara 11

DU
Deleted user
14:27 20.11.2013.

Šimuniću, care

AN
angel2
14:20 20.11.2013.

"Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru „kolokvijalne“ odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, poručuju iz HHO".Eto vidite drugovi,ovdje nema mrznje,ovo je cista ljubav za domovinu.Hvala ti Simunicu.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
14:51 20.11.2013.

Prekršajni sud u Kninu odbacio je ovih dana prijavu policije, zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom "Za dom spremni", kao neutemeljenu. U obrazloženju presude navodi se da je pozdrav "Za dom spremni" poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret". Da je riječ o povijesnim činjenicama govore i slijedeći dokazi. Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je "Za dom sad u boj!" Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala "Spremni umrijeti!" Opera Nikola Šubić Zrinski, naime, sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič "Za dom!". "Sasvim je izvjesno kako će nakon presude uslijediti javni istupi tzv. građanskih udruga koje sustavno nastoje čitavu hrvatsku povijest proglasiti ustaškom, pokušavajući tako kompromitirati hrvatski narod i svaku hrvatsku Državu."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije