Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEVOZNICI IZNENAĐENI

Izračunali koliko će porasti troškovi prijevoza: poskupljuje i vožnja autobusima?

autocesta
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
16.03.2017.
u 17:11

"S povećanjem cestarina od pet posto ukupni troškovi prijevoza porast će za 5 do 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine"

Iz Hrvatske gospodarske komore danas su upozorili da će zbog povećanja cijena cestarina doći i do podizanja cijena proizvoda i usluga.

- Povećanje cijena cestarina dodatni je udar na prijevoznike koji će se u konačnici preliti najviše na građane. Prijevoznici nemaju na koga prebaciti povećane troškove nego na korisnike usluga – naručitelje prijevoza, koji će stoga podizati cijene proizvoda i usluga te će nam svima rasti životni troškovi. Ovo je samo nastavak trenda povećanja troškova prijevoza jer je gorivo u posljednjih godinu dana poraslo dvadesetak posto, a s povećanjem cestarina od pet posto ukupni troškovi prijevoza porast će za 5 do 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine - navodi u priopćenju potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Dodaje da odluka nikako ne ide u prilog povećanju sigurnosti ukupnog prometa na cestama jer se ovime dodatno potiče prijevoznike na korištenje neprikladne alternativne ceste bez naplate. Pritom se, kaže, prijevoz tereta i putnika događa sporije, uz smanjenu sigurnost te uništavanje državnih cesta.

Predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa HGK Darko Vukadinović također ističe da su prijevoznici iznenađeni ovakvom odlukom jer im je obećano da se neće povećavati cijena cestarina koje su ionako među većima u Europi, nego da će se restrukturiranjem državnih koncesionara i novim modelima naplate na autocestama u RH pokušati optimizirati njihovo poslovanje..

>> Novi udar na građane: Cestarine poskupljuju od 1. travnja

>> Butković o poskupljenju cestarina: HAC iz prihoda ne može vratiti dug

Komentara 5

ST
strsljen2013
17:32 16.03.2017.

Šta se sada bunite. Pa treba Todorića namiriti.

MA
Marino
20:26 16.03.2017.

Svi prevoznici su samo obični lopovi, i pljačaju na vrlo proziran i jeftini način. Koliko je pala cijena goriva u zadnjih godinu? Jesu li oni snizili cijene zbog toga i za jednu lipu?

RP
rpzagreb
18:23 16.03.2017.

Poskupljnje cestarina je najgluplji mogući način riješavanja ogromnih problema u HAC-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije