Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati za EU

HDZ nudi nove i jake igrače, SDP računa na imidž stranke

hrvatska, EU
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
23.01.2014.
u 18:45

Jedini novi
: SDP je, zasad neslužbeno, lansirao kao novog samo N. Mimicu.

I nakon što je izgubila protekle izbore za Europarlament, SDP-ova koalicija uoči novih u svibnju, čini se, opet kaska za HDZ-om i njegovim saveznicima.

S desne političke pozornice već u medije stižu nova zvučna imena koja bi mogla namamiti birače da na euroizborima zaokruže HDZ-ovu listu. Iako HDZ još nema nikakav dogovor s Kolindom Grabar Kitarović, već se nagađa da bi ta uspješna i popularna političarka mogla nositi njihovu listu. Spominje se i Željka Markić, predvodnica inicijative “U ime obitelji” koja je provela referendum o ustavnoj definiciji braka. Budu li te dvije dame zaista na HDZ-ovoj listi, u toj stranci mogu računati na dobar izborni rezultat.

Ljevica nema inicijative

S ljevice se dosad kao novi kandidat neslužbeno spominje samo Neven Mimica, bivši potpredsjednik Vlade i povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača. U SDP-u računaju na njegovo političko iskustvo i značaj, a i svjesni su da moraju ponuditi nekog novog i jakog u konkurenciji s Kolindom Grabar Kitarović. Na listi bi trebao biti i Ivan Jakovčić, šef IDS-a, jer bi Kukuriku sada trebao nastupiti u punom sastavu, no njegovo ime ipak nije novo, ali će svakako povući glasove.

I na prošlim izborima HDZ-ova lista ocijenjena je kompetentnijom, a SDP si je bio zabio dodatni autogol jer na listi nisu htjeli svog koalicijskog partnera Jakovčića. Iako ni HDZ ni SDP još nisu dogovorili kako će točno izgledati njihove liste, koji će točno kandidati biti na njima i na kojim mjestima, ipak se nameće pitanje što se to događa na lijevoj političkoj sceni da SDP ne može, pa makar kao probni balon, pustiti neka posve nova, zvučna imena koja bi mogla zainteresirati birače. Je li problem u SDP-u, odnosno njegovom vodstvu koje izvan stranačkog bazena ne želi tražiti druge kandidate? Ili na ljevici nema inicijative koja bi potaknula izlazak zanimljivih, pametnih i kvalitetnih igrača na političku scenu.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da SDP računa kako glasove može dobiti na račun imidža stranke, a ne jakih kandidata. Budući da će s listom “stručnih i zvučnih” na euroizbore izaći i Milan Bandić, on će dio birača ukrasti i HDZ-u i SDP-u pa će borba biti tim teža, domeće Puhovski.

Idealna nositeljica liste

Milanović pokazuje nelagodu u kontaktima s kandidatima izvan SDP-a. On ne želi jake ljude na listi jer sebe vidi kao učitelja i vođu, zato bira stranačke aktiviste kojima mjestom na listi, zapravo plaća njihovu odanost – kaže Puhovski.

Budući da je očišćen popis birača i da će izlaznost, procjenjuje Puhovski, biti između 20 i 30 posto, na euroizbore u svibnju moglo bi izaći oko milijun birača što, po njemu, znači da će za jednog eurozastupnika biti potrebno 90.000 glasova.

– Pitanje je hoće li SDP uspjeti mobilizirati svoje birače za razliku od HDZ-a čije je vodstvo fokusirano na stranku jer nije na vlasti. Vrh SDP-a, budući da je vladajući, brine se o Vladi i Saboru – rekao je Puhovski. Po njemu bi Kolinda bila idealna kao nositeljica HDZ-ove liste jer, ako bi prošla lošije od SDP-ove, Karamarko bi odgovornost za rezultat svalio na nju i neutralizirao je kao eventualnu pretendenticu na mjesto šefice HDZ-a.

Komentara 7

MA
MaJu
20:46 23.01.2014.

Kolinda i Zeljka unose svjezinu u kuku stvarnost Lijepe nase.

DU
Deleted user
20:07 23.01.2014.

Stvar je jasna. HDZ ima kadar za Europu, SDP ima kadar za Balkan. Da bi dobili izbore za EU Parlament, morali bi tražiti nekog "koga će podržati".

VL
VL1
22:31 23.01.2014.

Naj zvučnija imena u HDZ i također čestiti ljudi na listi za Euro parlament. A SDP kad nezna šta će objaviti objavljuje gluposti. Zamislite poslije Šegonove afere, oni kao protu udar lansiraju kako je Miljan Brkić obavještavao svoje suborce da će biti pozvani na obavjesni razgovor. Nažalost njima je draže braniti lopove nego rodoljube

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije