Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lustracija

Novi prijepor vladajućih: HDZ bi lustrirao, Mostu je dosta prošlosti

Domoljubna koalicija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
13.02.2016.
u 22:01

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač ovih se dana u Njemačkoj susreo s Rolandom Jahnom, šefom Ureda vlade za upravljanje dokumentacijom bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi.

Iako je tri puta bio predložen u Saboru, Hrvatska je izbjegla donošenje zakona o lustraciji. Možda i u tome treba tražiti razlog zašto lustracija, s dolaskom Domoljubne koalicije, sve glasnije odzvanja u javnom prostoru. Takvo su zakonsko rješenje, uostalom, najavljivali još iz opozicije.

Nije lov na vještice

No potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prema lustraciji se i danas određuje pozitivno. “Lustracija nije lov na pojedine ljude, nego promjena društvene klime i zauzimanje za istinu, naša je odluka da ne želimo imati posla s vrijednostima prije 90-ih godina”, kazao je prije neki dan u gorljivu obraćanju Imoćanima. Istodobno, ministar vanjskih poslova Miro Kovač ovih se dana u Njemačkoj susreo s Rolandom Jahnom, šefom Ureda vlade za upravljanje dokumentacijom bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi te najavio da će i hrvatske institucije biti uključene u europski projekt. – Mi u Hrvatskoj moramo voditi otvoreni dijalog o prošlosti – rekao je Kovač.

O nužnosti lustracije glasno progovara i novi HDZ-ov saborski zastupnik Željko Glasnović, koji smatra da je najveći hrvatski problem danas mentalno naslijeđe komunizma. – Prije nekoliko dana održan je sastanak Karamarka s hrvatskim braniteljima i svi smo se složili, uključujući i Karamarka, da su duboke promjene u institucijama nužnost. Prvi je korak u tome sveobuhvatna dekomunizacija i lustracija, koja se najprije mora provesti unutar HDZ-a, a potom u svim hrvatskim institucijama – kazao je Glasnović. Međutim, dok eterom odzvanjaju politički stavovi, pravni okvir još nije donesen. Ponajviše je na tome putu odmakla Bruna Esih, znanstvenica s Instituta Ivo Pilar koju je javnost upoznala i kao izaslanicu predsjednice RH na prošlogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu. Potvrdila nam je da udruga Hrvatski križni put, kojoj je na čelu, radi na izradi zakona o lustraciji koji pripremaju naši stručnjaci u suradnji sa stručnjacima iz drugih država. – Za nas je pitanje lustracije preduvjet sazrijevanja hrvatskoga društva. Nacionalne interese ne može zastupati netko tko se ogriješio o temeljna ljudska prava i slobode. Najvažnijim dijelom zakona vidimo da se onima koji su proizašli iz bivšega sustava ne smije pružiti prilika i moć da nastave sa svojim utjecajem koji su imali u komunističkome sustavu. Danas svjedočimo problemu s ljudima iz iste Udbine mreže, tj. s novim ljudima koji su putem sustava proizveli istu metodologiju rada”, kazala je Esih dodajući da o ovoj temi valja pokrenuti stručnu javnu raspravu.

Imamo važnijih tema

No, disonantni tonovi čuju se iz Mosta. – Nemamo ništa protiv da saslušamo prijedlog partnera, ali u ovom trenutku mislim da su za građane važnije teme gospodarski razvoj, smanjenje javnog duga i poticanje poduzetništva – prenio nam je službeni stav Mosta zastupnik Miroslav Šimić, a potom dodao i svoj osobni. – Meni je dosta bavljenja prošlošću – kazao je. Dok ne zaživi, lustracija zasad ostaje tek još jedna platforma za produbljivanje sve većeg jaza između koalicijskih partnera, ali i ideoloških podjela u ionako polariziranom društvu.     

>>Most: SDP-u je trebalo 5 godina da izbaci Merzel

>>Prijepori su toliki da će i HDZ i Most birati trenutak pogodan za prijevremene izbore

Komentara 228

Avatar abakus
abakus
22:19 13.02.2016.

Lustracija ne znači nužno osuđivanje ljudi, već prije svega osuđivanje režima, njegove ideologije, mentaliteta i njegovih zločina te distanciranje društva od njih. To se mora učiniti, jer dok to ne bude učinjeno, bavit ćemo se prošlošću umjesto da se bavimo gospodarstvom.

Avatar AG
AG
22:21 13.02.2016.

Od novih EU članica jedino u Hrvatskoj i Sloveniji nije bilo lustracije. Vrijeme je!

DU
Deleted user
22:07 13.02.2016.

Ha,ha,ha.Pa vi u večernjaku ste jače pukli od Zokija.Baš me zanima što je sljedeće na redu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije