Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guste Santini:

'Smjer je dobar, no reforma je morala biti hrabrija'

Guste Santini
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
11.11.2016.
u 19:56

Koliko je porezni sustav pravedan ako progresivno oporezivanje ne obuhvaća i dohotke od kapitala i neoporezive primitke

Unatoč tome što će imati kratkoročne troškove transformacije i svoj ‘mrtvi teret’, porezna reforma znači poboljšanje u odnosu na postojeći porezni sustav, ocijenio je na panelu održanom u Opatiji u sklopu 24. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista Guste Santini, glavni urednik časopisa Ekonomija i šef tvrtke Rifin.

– No, premda ide u dobrom smjeru, reforma je trebala biti hrabrija – rekao je Santini i zauzeo se za povrat zaštitne kamate na kapital. Zaštitna bi kamata imala dvojaku ulogu: sačuvala bi glavnicu poduzeća i povećala udjel vlastitog kapitala u strukturi financiranja investicija. Sa Santinijem se složio i Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika.

Na panelu se najviše raspravljalo o pravednosti predloženog sustava. Moderator Hrvoje Šimović pitao je sudionike koliko je sustav pravedan ako nije potpuno „sintetički“, odnosno, ako progresivno oporezivanje ne obuhvaća i dohotke od kapitala i neoporezive primitke koji ukupno u Hrvatskoj na godinu dosežu čak 40 milijardi kuna. Željko Lovrinčević, voditelj povjerenstva za poreznu reformu pri Ministarstvu financija, objasnio je da je riječ tek o prvom koraku jer za „full sintetički“ porez treba obaviti složene tehničke pripreme.

Marijana Vuraić Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave, poslala je s panela poruku poduzetnicima i lokalnim upravama da se na vrijeme pripreme za brojne izmjene poreznog sustava, a građanima, ako žele iskoristiti nova prava, da Poreznoj upravi dostave sve potrebne podatke.

>> Kovačić: Porezna reforma nije nikakva pobjeda Mosta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije