Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi servis

Provjerite tko je sve poslovao s državom i koliko je zaradio

Ministarstvo financija
01.10.2014.
u 11:43

– Neprihvatljivo je da imate 50 tisuća građana koji ne plaćaju nikakav porez na štednju i građane koji ne mogu platiti dug do 10 tisuća kuna – rekao je ministar financija

– Građani imaju pravo znati na što se troši novac i kontrolirati Vladu – kazao je ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" pritom predstavivši novu internetsku stranicu na kojoj građani mogu pretraživati podatke o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna.

– Pozivam građane da prijavljuju sve uočene nepravilnosti, da bismo bili što učinkovitiji – nastavio je ministar i dodao kako je to odličan alat za borbu protiv korupcije te najavio da će povezati transakcije javnih poduzeća s radnicima koji primaju plaću iz državnog proračuna.

"Teško je preko noći promijeniti strukture"

Lalovac je najavio da će do kraja tjedna s ministrima razgovarati o rebalansu proračuna, dok bi se krajem listopada rebalans trebao naći na Vladi. – Teško je preko noći promijeniti strukture – požalio se Lalovac i dodao kako je prvi korak u tome transparentnost, a drugi je jasniji i efikasniji centralni obračun plaća.

– Cilj nam je javno i dnevno objavljivanje broja ljudi zaposlenih u svim ministarstvima – najavio je ministar i dodao kako će njegovo ministarstvo uskoro sve te podatke postaviti na svoju internetsku stranicu. Kazao je da je cilj Vlade zaustaviti rast javnog duga, a potom i "pokazati trend smanjenja" te je u tome zatražio podršku guvernera, središnje banke i suradnju na svim razinama.

Bipolarnost

– Upravljanjem javnim dugom moramo pokazati da možemo deficit održati pod kontrolom – rekao je Lalovac. Govoreći o otpisu dugova građanima, ministar je istaknuo da je protekle 23 godine u Hrvatskoj stvorena "bipolarnost" koju treba mijenjati.

– Neprihvatljivo je da imate 50 tisuća građana koji ne plaćaju nikakav porez na štednju i građane koji ne mogu platiti dug do 10 tisuća kuna – rekao je ministar financija i dodao da će inzistirati na tome da postoji instrument pomoći građaninu.

Lalovac je kazao da će s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom idući tjedan otputovati u SAD na godišnju skupštinu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Obići će i rejting agencije te američko Ministarstvo financija i poreznu upravu.

>>Lalovac bi rezao rashode, Milanović odlučivao srcem

>>Hrvatski BDP kao 1980., gora je samo Srbija

>>Lalovac: Više od 10.000 građana trebalo bi dobiti otpis dugova

Komentara 41

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
12:55 01.10.2014.

transparentnost je dobra ideja

DR
draxy
09:44 01.10.2014.

U 3 godine nisu ništa napravili a sada pokušavaju populističkim izjavama vratiti izgubljeno povjerenje.

Avatar abakus
abakus
10:33 01.10.2014.

Na novac koji se nalazi na štednji već je jednom plaćen porez - riječ je o novcu skupljenom od plaća njihovih vlasnika i država je već jednom na te plaće naplatila sve moguće dadžbine. Odakle joj sada pravo naplaćivati to još jednom? A kamate nisu zarada, već nadoknada za pad vrijednosti novca koji stoji na banci. Samo za ilustraciju: prije malo više od 20 godina moji su prijatelji kupili lijep stan od 50m2 u Zagrebu za 50 000DM (to bi bilo otprilike 25 000 eura), a danas takav stan ne možeš kupiti za manje od 70 000 eura, a o istom je stanu riječ, dapače, 20 i nešto malo više godina starijem. Prema tome, novcu pada vrijednost s vremenom. I kamatama se to koliko-toliko pokušava nadoknaditi. A naš famozni Lalovac to tumači kao zaradu. Jasno, jer mu je do punjenja proračuna, inače ispražnjenog upravo zbog prevelikih poreza koji guše gospodarstvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije