Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije komemoracije

Manjinci i predstavnici žrtava za problem krive Vladu i tražit će smjenu ministra Hasanbegovića

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/2
11.04.2016.
u 14:59

Predsjednica je učinila što je mogla, no ostaju dvije komemoracije u Jasenovcu

Nakon razgovora kod predsjednice, koordinator židovskih udruga Ognjen Kraus nije bio impresioniran, nego je izjavio: "Nismo se dogovorili jer smatramo da se nakon svih događaja, relativizacije ustaštva, nije ništa učinilo." Kaže da oni žele da se prvo nešto učini, a "onda ćemo mijenjati odluku". Znači da predstavnici židovskih udruga neće doći na službenu komemoraciju 22. travnja, nego će svoju organizirati tjedan dana prije.

Kraus je usput još dodao da predsjednica do sada nije učinila ništa, a današnja i jučerašnja predsjedničina osuda ustaškog režima bila je samo "reakcija na akciju". Dodaje da se "lavina i dalje valja". Spomenuo je i vladu i premijera i očito od njih očekuje da "nešto učine".

Predstavnik SNV-a Milorad Pupovac, koji je bio zadovoljan pozivom predsjednice, izjavio je da ni oni neće doći na službenu komemoraciju 22. travnja, ali još ne znaju hoće li se pridružiti Židovima u "alternativnoj proslavi". Razgovarat će o tome s antifašistima. Kazao je da cijene poziv predsjednice, ali "vlada je nezainteresirana".

U Jasenovac će vjerojatno 22. travnja otići najugledniji Židov u Hrvatskoj Branko Lustig, opet kao posebni izaslanik predsjednice. Čak će, saznaje se, odgoditi i put u Izrael zbog toga. To jest značajno, s obzirom na to da baš Lustig ovdje ima najjači autoritet. Njemu je, za razliku od ostalih okupljenih kod predsjednice, u Jasenovcu ubijen i netko iz njegove najuže obitelji, no svejedno je protivnik politizacije komemoracije.

Predsjednica je, međutim, od okupljenih predstavnika manjina i žrtava Jasenovca dobila potporu za realizaciju svoje inicijative oko potrebe uspostave kulture otvorenog dijaloga u vezi s organizacijom skupa. Kazala je i da nema namjere miješati se u državni protokol, no njezino je mišljenje da politički predstavnici u Jasenovcu trebaju dolaziti "u tišini i bez političkih govora".

Nakon sastanka kod predsjednice, koja je napravila sve što je mogla na pomirenju oko komemoracije, postaje očito da manjinci rješavanje problema očekuju od Vlade i premijera Tihomira Oreškovića. Predstavnici manjina i žrtava nisu to javno rekli, ali bilo je očito da je njihov glavni uvjet za zajedničku komemoraciju – "glava" ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. To će vjerojatno biti i njihov uvjet za eventualni razgovor s predstavnicima Vlade oko problema dviju komemoracija u Jasenovcu. 

Podsjetimo, kao što je obećala u nedjelju, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u podne okupila predstavnike svih zainteresiranih organizacija koje su, nezadovoljne situacijom u društvu, najavile da neće ove godine nazočiti službenom obilježavanju žrtava stradalih u logoru NDH Jasenovcu, planiranom za 22. travnja. Na sastanku na Pantovčaku bili su predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, a pozvani su i predstavnici Roma Veljko Kajtazi i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH. Uz predsjednicu su na razgovoru nazočili i savjetnica za holokaust Nataša Jovičić, kao i Branko Lustig, predsjedničin posebni izaslanik u Jasenovcu.

Ovom sastanku prethodio je posjet Nicholasa Deana, posebnog izaslanika za pitanja holokausta američkog State Departmenta, koji je razgovarao s predsjednicom i B. Lustigom o temama kao što su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama.

Nakon sastanka s Deanom, a uoči onog s predstavnicima žrtava koji planiraju "alternativnu" komemoraciju 14. travnja u Jasenovcu, kojima bi se mogao pridružiti i šef oporbe Zoran Milanović, predsjednica je dala novu važnu izjavu: "Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskoga rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana”. Predsjednica je pozvala građane na ukidanje podjela oko ideoloških pitanja. 

>> Jasenovac je stratište ustaškog režima koji nije u temeljima Hrvatske

Komentara 405

ZA
ZAGORECTENEJ
14:16 11.04.2016.

Hrvatska mora pod hitno izvrsiti lustraciju i preuzeti kontrolu nad medijima koji nikako ne zastupju istinu niti hrvatsku drzavu. Dali postoje mediji po srbiji koji svakodnevno objavljuju srbske zlocine. Zamisli da su pronasli hudu jamu u Jasenovcu, pa to bi se vrtjelo u novinama sljedecih 50 godina, ali ovako nista. Tko vlada Hrvatskom? Nesto tu stvarno ne stima

Avatar navijač
navijač
13:33 11.04.2016.

Mora se konačno zauzeti jasan politički stav prema petokolonašima i neprijateljima Hrvatske kojima maske padaju svaki dan sve više , kakav pupovac , kajtazi , kraus.., documenta, itd,itd . Ako budemo dozvolili da tako pljuju po Hrvatskoj nećemo daleko dogurati.. Kažnjavati strogo za povrijedu ugleda Hrvatske i pogotovo novinarske laži.

PP
pp
13:33 11.04.2016.

Ovo je sramota. Sramota njih što neopravdano olajavaju svoju zemlju ako ju uopće doživljavaju kao takvu, i nas koji pristajemo na takvo ponašanje. I ovakve izaslanike...nek ide na bliski istok prodavat zjake o holokaustu u američkoj režiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije