Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica na summitu UN-a

'Nije dovoljno sastati se ovdje jednom godišnje i održati obveze prema inicijativama UN-a'

kolinda grabar-kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.09.2015.
u 18:43

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je danas plenarnom zasjedanju Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. u sklopu 70. Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je danas plenarnom zasjedanju Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. u sklopu 70. Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Predsjednica je u svom govoru kazala kako je taj summit jedan od najvećih u povijesti međunarodnih odnosa te da će biti povijesni početak i prekretnica za čovječanstvo.

– Sedamnaest ciljeva održiva razvoja koji su pred nama nisu tek još jedno poglavlje u birokratskoj proceduri Ujedinjenih naroda. Ovo nije tek još jedan svezak u beskrajnom arhivu ove organizacije. Ovo je plan, program našeg razvoja idućih 15 godina i razdoblja nakon toga, to je okvir i sredstvo za našu bolju budućnost. "Preobraziti naš svijet" – to nije fraza, to je obveza svih nas – rekla je u New Yorku Kolinda Grabar-Kitarović.

Zahvalila se uime Hrvatske glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i predsjedniku 69. Opće skupštine Samu Kutesi za njihove iznimne napore i vodstvo u pripremi Programa rada za razdoblje nakon 2015. godine.

– Neki će reći da imamo previše globalnih i konkretnih ciljeva. S tim se nikako ne mogu složiti – naša Deklaracija kaže da je ovo „dalekosežan program djelovanja koji u svom središtu ima ljude“. To znači da se nikog ne isključuje. Ni zemlje bez pristupa moru, ni male otoke koji su opasno izloženi opasnostima klimatskih promjena; ni one koji su u velikoj potrebi za vodom, ni one koji je imaju previše; ni oceane, ni planinske vrhove; ni one oko ekvatora, ni snijegom prekrivene dijelove planeta. Svi smo u tome zajedno: razvijeni i nerazvijeni, pružatelji i primatelji pomoći, Sjever i Jug, veliki i mali – kazala je predsjednica.

U sjedištu UN-a osvrnula se i na izbjegličku krizu koja potresa Hrvatsku.

– Hrvatska je na primjer iznenada zahvaćena migrantskom krizom koja je stvorena daleko od naših granica i mi nismo njezino krajnje odredište, ali unatoč tomu ova plima migranata ostavlja duboki trag na našu zemlju i na regiju Jugoistočne Europe. O tome ću potonje govoriti idući tjedan, tijekom opće rasprave, ali danas se koristim ovime kao rječitim primjerom koliko je svijet postao međupovezan i međuovisan – rekla je Grabar-Kitarović.

– Dopustite mi da završim naglašavajući globalni cilj br. 5 "Ciljeva održiva razvoja": ravnopravnost spolova. Kao praktični doprinos ispunjenju ovog stožernog cilja jest jednostavna činjenica da je prvi govornik na ovoj našoj povijesnoj raspravi žena. I Malala, obećavam, obećavam da će svako dijete imati pravo na obrazovanje. Želim da se ovaj svjetski razgovor nastavi. Ali nije dovoljno ovdje se sastati jednom godišnje i održati obveze prema inicijativama UN-a i strategijama nacionalnog razvoja ne preuzimajući punu odgovornost za probleme koje je stvorio čovjek i koje stoga moramo riješiti. Bez vodstva nije moguće jamčiti da će išta zaživjeti i održati se. Sve manje od toga jednostavno nije dovoljno – zaključila je predsjednica.

>> Kolinda Grabar-Kitarović o migrantskoj krizi razgovarala s glavnim tajnikom UN-a

Komentara 71

OX
oxymoron
18:57 25.09.2015.

Da li ste vi u Vecernjaku mogli objaviti manji clanak? Mozda u rubriku rucni radovi??? Sramite se svi! Kad je Severina onda imate i video prilog i njenih iznutrica i crijevnih bakterija. Jos jednom sramite se!!!

MI
mihaela15
19:01 25.09.2015.

Sigurno će se o Vesni Pusić pisati 2-3 stranice.....

NA
navodno
18:58 25.09.2015.

Državnica, za razliku od onog šarlatana Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije