Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debata sa Šukerom

Lalovčev zamjenik priznao: Javni dug nije bezazlen

Goran Rađenović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.04.2015.
u 08:07

- Ovo je ad hoc rezanje preko koljena - kazao je bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker o mjerama Vlade.

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog razgovaralo se o jučerašnjoj objavi Državnog zavoda za statistiku da je u 2014. godini deficit bio gotovo 19 milijardi kuna dok se javni dug popeo na 85 posto BDP-a i mjerama koje će poduzeti Vlada da bi smanjila deficit.

- Ovo je ad hoc rezanje preko koljena, dizanje poreza i to je nešto što Vlada radi tri i pol godine - kazao je bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker te dodao da ovo što je predložila Vlada nisu strukturne reforme. - Ove mjere se mogu početi primjenjivati tek od 1. lipnja i njihov učinak će biti premalen - kazao je Šuker.

"Javni dug nije problem samo vladajućih"

Zamjenik ministra financija, SDP-ovac Igor Rađenović, objasnio je da je deficit veći zbog drugačije metodologije. - Kada bismo po ovoj metodologiji računali deficit za prethodne godine, deficit za 2011. godinu iznosio bi 25,5 milijardi kuna - kazao je Rađenović te dodao da je po nacionalnoj metodologiji deficit 12 milijardi kuna u 2014. godini.

- Javni dug nije problem samo vladajućih nego cijelog društva. On nije bezazlen. Bojim se da nećemo doći do izlaza ako ćemo se optuživati tko je više kriv - kazao je Rađenović.

Strukturna reforma nije da nekome "sasiječete plaću"

Šuker je rekao da je ovo samo zadnja u nizu potvrda da nisu provedene strukturne reforme. - Nema rezanja proračuna bez provedbe strukturnih reformi - rekao je Šuker, a dodao je da smisao strukturna reforma nije da nekome "sasiječete plaću".

- U mirovine ne možemo dirati. Međutim, imamo druge potrošače proračuna koji mnogo troše i s njima se treba pozabaviti - kazao je Šuker te dodao kako ova Vlada nije uvela red u javne financije i da to najbolje pokazuje nalaz Državne revizije.

"Novac uzimaju onima koji nešto investiraju"

Na pitanje kako očekuje da će se podizanje trošarina i novi nameti odraziti na potrošnju, Rađenović je rekao će se pomak vidjeti i s prihodovne i s rashodovne strane proračuna. Objasnio je da će novac namaknuti trošarinama na cigarete i gorivu te na povlačenju dobiti javnih poduzeća.

- Novac uzimaju onima koji nešto investiraju - rekao je Šuker i upitao se kako se može pokrenuti gospodarstvo na taj način.

- Vlada je na početku mandata rekla da će ključni generator za rast biti javna poduzeća, a sada im uzimaju dobit i time priznaju da su pogriješili u svojoj politici - kazao je HDZ-ov saborski zastupnik.

>>Alarmantno: deficit nam je 18,8 milijardi kuna

>>Grčić i Lalovac predstavili mjere ušteda: Evo koliko će se uštedjeti novim rezovima!

Komentara 11

AN
aniva
08:25 21.04.2015.

Rađenović je veliki stručnjak za financije......Po političkoj liniji.....Nikad se finanacijama nije bavio, ali za to nije on kriv već onaj koji ga je postavio. I to je ono što nas dovodi do problema, ne samo ove vlade, već i ostalih da nama ekonomiju ne vode sposobni, već podobni. Neke resore mogu voditi podobni, ali financije ne. O tome ovisimo svi. tu trebaju biti sposobni,a ne podobni....a to na žalost kod nas nije slučaj. Jer kad bi bio SPOSOBAN Milanović ne bi mogao dirigirati....I to je problem......

OS
osica
10:49 21.04.2015.

Gospodine Rađenoviću, ako je Milanovći rekao jučer " da javni dug nije problem, onda nije "

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
11:03 21.04.2015.

Kaze Milanovic da je sve pod kontrolom, pa o cem mi pricamo. On ne zna sto nam se desava u drzavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije