Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filipović izvlačio novac?

Finvest pred ovrhom, hitno je potreban novi kapital

Marijan Filipović
Foto: Davor Puklavec
22.08.2014.
u 16:00

Prošle su gotovo dvije godine od kada je Marijan Filipović, vlasnik Finvest Corpa, drvne industrije iz Čabra, najavio osnivanje zaklade kojoj će prepustiti svoju tvrtku, a koju bi vodili stanovnici i radnici...

Prošle su gotovo dvije godine od kada je Marijan Filipović, vlasnik Finvest Corpa, drvne industrije iz Čabra, najavio osnivanje zaklade kojoj će prepustiti svoju tvrtku, a koju bi vodili stanovnici i radnici. Zbog toga je stekao pohvale velikog dijela javnosti, pa i dobio nagradu Ponos Hrvatske. No zaklada nikad nije osnovana, broj radnika gotovo je prepolovljen, tvrtka grca u problemima i već je dulje vrijeme u blokadi, zbog čega bi banke uskoro, ako se ne nađe rješenje, mogle provesti ovrhu, a čime bi nestalo carstva Finvesta i povezanih društava. Istodobno, zbog raznih navodnih malverzacija mali dioničari podnijeli su protiv Filipovića kaznenu prijavu.

Moguće više prijava

Kao što je i vidljivo iz revizorskog izvješća i sudskih izvadaka, Finvest je krajem prošle godine podigao prvi kredit u HPB-u, za što je založena imovina tvrtke, a novcem je kreditiran Filipović. Ubrzo je podignut i drugi kredit, za koji su opet zalog bile nekretnine tvrtke, a u oba navrata Skupština ništa nije znala, odnosno mali dioničari nisu obaviješteni o kreditima. Na taj je način, kaže nam jedan od dioničara, Filipović “izvukao” novac iz tvrtke. Zbog toga su mali dioničari i podnijeli kaznenu prijavu, ali s obzirom na još niz malverzacija, prijave vjerojatno neće stati na ovoj. Primjerice, daljnje su moguće zbog nesavjesnog poslovanja ili fakturiranja istih usluga u više navrata. Pretpostavlja se da je novac od kredita korišten za pokrivanje obveza, a u cilju da se nekako spasi situacija u posrnulim tvrtkama. No, vremena je malo jer će banke koje su kreditirale Finvest, kako se čuje u bankarskim krugovima, na jesen pokrenuti ovrhu nad imovinom koja je bila zalog za kredite, a to su Hoteli Njivice i sami Finvest. No, krugovi bliski poslovanju kažu da se Filipović sigurno osigurao, ali kako bi mogle nastradati uprave tvrtki. Željko Erent, predsjednik uprave Finvest Corpa, potvrdio nam je da su svjesni kako je vremena malo, ali da su u tijeku razgovori s nekoliko strateških partnera koji bi dokapitalizirali tvrtku.

Podjela tvrtke

No, nejasno je zašto Finvest nije pokrenuo predstečajnu nagodbu, očistio poslovanje i tako omogućio lakši ulazak potencijalnog ulagača. Filipović je prije dvije godine podijelio Finvest Corp na Hotele Njivice i Finvest Rijeka, iako unutar korporacije djeluje još nekoliko tvrtki koje, navodno, služe upravo za izvlačenje novca. Kada je Finvest kao dioničko društvo podijeljen na dva društva, d.o.o.-a, već tada su povrijeđeni mali dioničari jer im je Filipović ponudio 4,5 kune za dionicu, odnosno procijenio je vrijednost tvrtke na 200.000 kuna, umjesto na 9,7 milijuna kuna, kolika je bila neto knjigovodstvena vrijednost. Kako nam kaže jedan od dioničara, nisu tražili instrumente osiguranja jer su vjerovali u Filipovićeve “humanitarne” planove. U to je vrijeme M. Filipović i prekinuo svaku suradnju sa sinom Marinom Filipovićem, koji nam je rekao da, što se njega tiče, nema ničeg spornog vezano za navodno sporne zadužnice Hotela Njivica i potvrdio da s ocem više nije u nikakvu osobnom ni poslovnom odnosu.

>>Banke čekaju da Filipović spasi Finvest

Komentara 4

SL
sluzz88
01:17 23.08.2014.

Šta bi raja rekla- LEVAT KLASIČAN!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
02:30 23.08.2014.

...business man...

2X
2Xgeneral
12:00 23.08.2014.

pitajte akademika Jakšu Barbića što radi????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije