Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Evo kako su zastupnici komentirali Špikinu najavu o preslagivanju većine

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
11.05.2016.
u 14:31

Mostov Miroslav Šimić priznaje da je već umoran od stalnih priča o preslagivanju Vlade nakon kojih se ne dogodi baš ništa

Hrvatska već ima novu parlamentarnu većinu u sjeni, poručio je danas BUZ-ov Milivoj Špika te ustvrdio kako se stalno radi na preslagivanju Vlade. I iako je to rekao prilično samouvjereno, čini se da u Saboru nitko drugi ne zna da se radi na preslagivanju Vlade – ako ćemo vjerovati predstavnicima raznih parlamentarnih stranaka.

– Vi vidite samo ono što se događa na prvoj liniji. Vidite sporadičnu vatru, netko baci bombu, nešto, međutim mnogo se krupnije stvari događaju iza zastora, naravno neće se nitko dogovarati ispred novinara, ali u ovom trenutku praktično je već posložena nova parlamentarna većina koja može funkcionirati i biti odgovorna prema građanima RH. Nemojte me sada pitati tko će to biti. Kad dođe vrijeme, vidjet ćete. Ako se netko predomisli, imat ćete izbore za nekoliko mjeseci jer ovo ne može trajati ovako do Nove godine niti je to interes građana – kazao je Špika nakon što je objavio da iz Kluba zastupnika HSLS-a prelazi u Klub zastupnika stranke Bandić Milan 365.

Mostov Miroslav Šimić priznaje da je već umoran od stalnih priča o preslagivanju Vlade nakon kojih se ne dogodi baš ništa.

– Meni je komentiranje takvih izjava gubljenje vremena – kaže Šimić, dok njegov kolega Ivan Kovačić izražava sumnju u točnost Špikinih tvrdnji.

– Kani li gospodin Špika sastaviti novu parlamentarnu većinu, morat će se dobro potruditi. Ako sakupi sve ljude koji su glasali za njega, neće sakupiti većinu u Saboru – kaže Kovačić.

O preslagivanju Vlade ništa ne zna ni HDZ-ov Željko Dilber.

– Ja mislim da ova većina ima puno posla, puno razloga za razgovore i dogovore, a koliko je stabilna, vidjet ćemo uskoro – kaže Dilber. Upitan je li poštenije preslagivati Vladu ili ići na nove izbore, uzvraća kako je osobno uvijek za opciju novih izbora, a na pitanje je li vrijeme za nove izbore nakon svih teških riječi izmijenjenih između Domoljubne koalicije i Mosta, odgovara kako nije te kako ne zna da se o tome uopće razgovaralo.

HSLS-ov Dario Hrebak tvrdi da Špikin odlazak iz zajedničkog Kluba zastupnika neće utjecati na njihov rad. HSLS, naglašava, i dalje ima svoj klub kroz koji glasnije mogu profilirati građanske liberalne vrijednosti u Hrvatskom saboru. Ni on ne zna ništa o novoj parlamentarnoj većini koju Špika spominje.

– Klub zastupnika HSLS-a ima potpisan bilateralni sporazum s HDZ-om i jedino preslagivanje koje je moguće, moguće je unutar postojeće Domoljubne koalicije. U bilo kojem preslagivanju u kojem će glavnu riječ voditi Milan Bandić, Klub zastupnika HSLS-a sigurno neće sudjelovati. Bandiću jedinom preostaje graditi neko novo preslagivanje s nekom drugom političkom opcijom – jasan je Hrebak.

Reformist Radimir Čačić pak tvrdi da je gotovo siguran da je nemoguće formirati novu parlamentarnu većinu.

– Jedino stvarno rješenje koje Hrvatska ima, u ovom trenu kad Vlade zapravo nema, novi su izbori. Sve drugo je suštinski nemoralno i prevara birača – tvrdi Čačić.

HDSSB-ov Josip Salapić kaže da očito Špika ima informacije koje nitko drugi nema.

– Vlada izlazi iz saborske većine. Koliko ja znam, gospodin Orešković i dalje je premijer. Ne znam ništa o onome o čemu govori Špika, on očito ima neke druge informacije koje mi ostali nemamo, ali koje ne znače ništa. Vlada i premijer moraju izići iz saborske većine – tvrdi Salapić te dodaje kako premijer Orešković, iako je prije imao potporu HDSSB-a, više je nema jer je ovo "najlošija Vlada i najlošiji saziv Sabora u povijesti". Osvrnuo se i na aferu koja se vezuje uz Karamarka te ustvrdio da je šef HDZ-a morao bolje reagirati.

– INA je hrvatski narodni interes. Obavezno treba sve provjeriti i ništa se ne smije skrivati od javnosti. Mislim da je gospodin Karamarko trebao bolje reagirati i objasniti – poručuje Salapić.

Komentara 24

Avatar TAJSAM
TAJSAM
15:21 11.05.2016.

Sramota od Špike. Da nije bilo HDZ-a nikad taj čovjek nebi bio u saboru a sad se prodao drugome. Slikao se i bio na svim pozornicama i sa Predsjednicom samo da dobije šansu da se ustali u fotelju. Može ga biti stid i sram na koji je način izdao desnicu i Hrvatsku. Pozdrav dobrim ljudima

DU
Deleted user
15:01 11.05.2016.

Postoji li politička stranka u kojoj Špika još nije bio ili opcija s kojom još nije koalirao? He, he, nova saborska većina u sjeni - prije bi se reklo da su svi oni u debeloj hladovini.

A1
Ardo 1944
16:08 11.05.2016.

Ovaj uhljeb buzonja misli da su penzići ,koji su glasali za njega mislili na Bandića,naprotiv,kakav je to lik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije