Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija izabrala novog arbitra

Milanović pisao Ceraru. Vlada poslala Saboru prijedlog o prekidu arbitraže

prisluškivanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.07.2015.
u 18:50

– Komisija naglašava važnost dobrog funkcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakona UN-a u budućnosti – rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Premijer Zoran Milanović odgovorio je danas slovenskom premijeru Miri Ceraru.

U pismu predsjednik Vlade konstatira kako je „vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi“.

– Hrvatska je i nadalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom, a dobrosusjedski odnosi naših dviju država saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji moraju se nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu – navodi se u pismu.

Slovenski je premijer, naime, u svom pismu Milanoviću prenio stajalište slovenske vlade da Hrvatska ne može jednostrano izići iz arbitražnog postupka i da će Arbitražni sud nastaviti sa svojim radom do donošenja presude.

Europska je komisija pak danas poručila da razumije zabrinutost Hrvatske zbog skandala u arbitražnom postupku sa Slovenijom, no da u samom arbitražnom sporazumu postoji način da se takva zabrinutost riješi. Iz izjave glasnogovornice Mine Andreeve čini se da Komisija ne podržava povlačenje Hrvatske iz arbitražnog sporazuma.

– Iako Europska komisija nije stranka u arbitražnom postupku, pozorno pratimo slučaj. Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti zbog navodnog skandala s prisluškivanjem. Međutim, Europska komisija potpuno podržava rad arbitražne procedure i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost obiju strana. U arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi kojima se može riješiti zabrinutost Hrvatske i istodobno sačuvati puno funkcioniranje arbitražnog sustava. Komisija naglašava važnost dobrog funkcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakona UN-a u budućnosti – rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Ronny Abraham novi arbitar Slovenije

Slovenija je izabrala novog arbitra u postupku o razgraničenju Hrvatske i Slovenije.

Riječ je o Francuzu Ronnyju Abrahamu, koji je u veljači ove godine zamijenio suca Gilberta Guillaumea na čelu Međunarodnog suda u Haagu (ICJ).

Vlada Republike Hrvatske održala je danas  telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Hrvatski sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Republike Slovenije.

>> Arbitražni sud Sloveniji: Hitno nam objasnite ponašanje Sekoleca i Simone Drenik

>> Jedinstveni: Izlazimo iz postupka arbitraže

>> Bio je to bezobrazni pokušaj da se prevarom oduzme hrvatski teritorij

Komentara 350

LO
lojtra1
13:45 28.07.2015.

Čuda poput morskih dimnjaka nesmiju se dozvoliti NIKOMU, čak ni EK a posebno ne na hrvatskom moru!! Za more i granice postoje mjerodavni, stručni sudovi a ovi nek se uče poslu na nekom drugom. S nama su dosta eksperimentirali.

Avatar diana majhen
diana majhen
13:44 28.07.2015.

ma nek se gone. dosta su nas ucjenjivali i maltretirali i oni i slovenci, prije nego smo ušli u eu. nad ovim nemaju nadležnost pa koga briga što misle

DU
Deleted user
13:42 28.07.2015.

"no da u samom Arbitražnom sporazumu postoji način da se takva zabrinutost riješi" naravno da postoji a to je IZLAZ IZ ARBITRAZE buduci je doslo do osnovne povrede arbitraze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije