Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konverzija

EK će tužiti Hrvatsku zbog zakona o CHF ako utvrdi povredu propisa

08.07.2015., Zagreb - Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua potpisali su danas, u Banskim dvorima, Ugovor o zajmu u iznosu od 20 milijuna eura za Projekt poduzetnickog kapitala za inovacije i poduzetni
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.10.2015.
u 07:00

Riječ je o propisima o slobodnom kretanju kapitala. U slučaju tužbe sve se oteže godinama

Europska komisija danas će ministrima financija EU predstaviti svoju analizu hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, a upućeni izvori iz EU jučer su nam u Bruxellesu prenijeli kako će, u slučaju da ta analiza pokaže da je Hrvatska prekršila europske propise o slobodnom kretanju kapitala, Komisija biti prisiljena pokrenuti uobičajenu proceduru predviđenu u slučajevima povrede prava Unije.

Ta procedura traje mjesecima ili godinama i u njoj Komisija protiv države članice pokreće tužbu pred Sudom EU. No, izvori iz Komisije i Vijeća EU jučer još nisu znali točno reći hoće li Komisijina analiza zaključiti da je hrvatski zakon zaista protivan slobodi kretanja kapitala. Neslužbeno, zna se samo da će analiza biti na tragu pisma koje je europski povjerenik Jonathan Hill poslao hrvatskoj Vladi prije tri tjedna. U njemu je Hill upozorio da "potkopavanje pravne sigurnosti ugovora može negativno utjecati na povjerenje investitora, što može biti štetno za izglede za gospodarski rast". Iz tog Hillova pisma jasno je da EK ne smatra da je usvojeni zakon u skladu s ekonomskim preporukama koje su EK i Vijeće EU dali Hrvatskoj, a u kojima su preporučili da rješenje o kreditima u švicarskim francima bude "razmjerno i pravedno" te "usmjereno prema pomaganju najranjivijim dužnicima". Raspravu o hrvatskom zakonu u Vijeću EU (Ecofin) potaknuo je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling.

Nakon što danas Komisija predstavi svoju analizu, očekuje se kratka rasprava u kojoj će vjerojatno sudjelovati Schelling i hrvatski ministar Boris Lalovac, koji nije bio na prošlom sastanku, ali na današnji dolazi. 

>> Otići ću i na bauštelu, ali neću popustiti bankarima 

>> Lalovac: Ne prijetim u prazno, ali tenzije nikako nisu dobre

Komentara 112

AJ
ajmo
08:02 06.10.2015.

Al će proleteri iza sebe ostavit kaos .Neka nam je bog u pomoći.

FN
Fr@njo
08:08 06.10.2015.

Taj teski i nepodnosljiv teret mnogim obiteljima trebao se samo i mogao dogovoriti izmedju banaka i vlade..nikako ici glavom kroz zid. Takvog dogovora nije bilo, vec se islo za izborne glasove figom u djepu.. Zakon kao takav ne prolazi izi i od ove udbasije nastala je jos jedna veca steta. Karamarkovi su glasali za, iz istog razloga kao i Zokijevi.

BK
branko-kockica
07:07 06.10.2015.

Šteta od zakona o švicarskim francima u režiji Bore Obradovog je već sad veća nego što bi to bila eventualna korist, a kalvarija tek počinje. Ali, što očekivati od partijskih manjinskih uhljeba koje je glavni životni cilj iseliti i osiromašiti što više Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije