Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa daje primjer

'Svi su svećenici dužni krstiti i djecu nevjernika'

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.01.2014.
u 16:50

Budući vjerski život krštenika i njegov odgoj u vjeri jamče kum ili kuma koji su kršteni

Papa Franjo svojom je najnovijom gestom krštenja djeteta kojemu roditelji nisu vjernici, odnosno nisu crkveno vjenčani, ponovno osvojio i srca vjernika i ljudi izvan Crkve.

No, dok papine geste milosrđa osvajaju svijet sve više i više, mišljenja o njima istodobno dijele javnost, jer papa, zapravo, ne čini ništa novo. Naime, Crkva u svojoj praksi redovito krsti sve one koji to žele, odnosno krsti djecu roditelja koji i ne moraju biti kršteni, a za njihov budući vjerski život i odgoj u vjeri jamac su zapravo krsni kum ili kuma. Štoviše, Crkva je dužna krstiti svakoga tko iskaže tu želju za sebe ili za dijete, a ako postupi suprotno, prekršit će vlastita pravila.

– Papina gesta krštenja djeteta kojemu roditelji nisu vjernici i nisu crkveno vjenčani nije nikakva izvanredna praksa ili uvođenje izvanredne prakse u Crkvi, jer Crkva ne samo da ne priječi takvo što nego čak preporučuje da se svakome tko traži krštenje djeteta to i dopusti, bez obzira na to jesu li mu roditelji u crkvenom braku. Sve drugo, tj. kada bi se to nekome priječilo, bilo bi mimo prakse Crkve – tumači prof. dr. Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Ne smije nositi grijeh

Ipak, dojam da je riječ o neuobičajenom potezu potvrđuje sociolog religije prof. dr. Ivan Markešić, koji misli kako je ovo izravna poduka pape Franje svećenicima o važnosti sakramenata.

Papa ne radi ništa ekskluzivno ili mimo pravila, ali budući da je poznato da i kod nas ima genijalaca koji privatiziraju Božje spasenje, pa su tako privatizirali i krštenje, ovo je njegova poruka njima da to ne smiju činiti

Ivan Markešić

– Papa je, naime, imao informaciju tih konkretnih roditelja da im župnik nije htio krstiti dijete, pa je to učinio on osobno, kao poglavar Katoličke crkve. Za mene je to javna vjeronaučna poduka svećenicima i biskupima da sakrament krštenja trebaju dodijeliti svakome tko to želi. Dijete ne smije nositi grijeh ili propust svojih roditelja ako oni nisu kršteni ili crkveno vjenčani, pa se krštenje djeteta može obaviti bez problema ako to žele roditelji ili okolina – kaže Markešić.

– Ovo je jedna velika homilija pape Franje o kršćanskim sakramentima, jer je očito da javno želi demonstrirati da to treba tako raditi i da je upravo to put za širenje kršćanstva. Istina, on ne radi ništa ekskluzivno ili mimo pravila, ali budući da je poznato da i kod nas ima genijalaca koji privatiziraju Božje spasenje, pa su tako privatizirali i krštenje, ovo je njegova poruka njima da to ne smiju činiti – kaže Markešić.

Zanimljiv razgovor

Misli kako će papa Franjo još mnogo toga učiniti upravo takvim gestama, a jedna od njih odnosi se i na popuštanje napetosti prema razvedenima i ponovno vjenčanima, za koje je poznato da trpe zbog statusa vjernika drugoga reda u Crkvi.

– Veliko je pitanje kako se brinuti za one koji su razvedeni i ponovno vjenčani, a ne izbaciti ih iz Crkve. Treba tražiti modele da budu potpuno uključeni u Crkvu. Na tome, kao što je poznato, zdušno radi Njemačka biskupska konferencija, jer zašto bi nekome tko je stupio u brak, kasnije imao nesreću da taj brak nije uspio, bilo onemogućeno da se kasnije usreći i vjenča – kaže Markešić te dodaje kako je upravo o toj temi imao zanimljiv razgovor sa svećenikom koji mu je ove godine blagoslivljao dom.

– Hipotetički sam ga pitao kako se ja nakon 30 godina braka ne bih mogao ponovno vjenčati, dok je to njemu, kao svećeniku koji dijeli sakramente, ako se odluči istupiti iz službe, moguće. Naime, on se, kada dobije dispenzu, može vjenčati, a ja ili netko drugi to neće moći – pita se Markešić.

>> Papa Franjo krstio i kćerku para nevjenčanog u Crkvi

Ključne riječi

Komentara 42

AI
alice.inwonderland.7967747
17:12 14.01.2014.

ako su nevjernici zašto su krstili dijete?? Koji naslov! btw. hrvatski svećenici isto tako krste djecu parova koji nisu vjenčani u crkvi, pa mi stvarno nije jasno što je to ekstra specijalno papa napravio.

KO
Kolokol
17:50 14.01.2014.

Roditelji nisu nevjernici ovdje, nego samo nisu crkveno vjenčani. Nisu svi koji žive u "civilnom" braku automatski nevjernici, ovo je zapravo jako uvredljiv članak! Nego se radi o otome da oboje ili jedno od roditelja ima iza sebe "crkveni" brak, odnosno sakrament, te se ne može (zasad) ponovno crkveno vjenčati. Ali i dalje vjeruje u Boga, ide na misu, moli se...dakle - vjernik je!

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
20:05 14.01.2014.

" Naime, Crkva u svojoj praksi redovito krsti sve one koji to žele, odnosno krsti djecu roditelja koji i ne moraju biti kršteni, a za njihov budući vjerski život i odgoj u vjeri jamac su zapravo krsni kum ili kuma." Ovo je novinar napisao u tekstu i to je jedina istina.Međutim,naslov senzacionalistički navodi na suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije