Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava u kninu

Milanovića i Josipovića izviždali, premijer uzvratio: Dođite na Markov trg!

zoran milanović, knin, josipović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/38
05.08.2014.
u 12:14

Jakim aplauzom na trgu je dočekana Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 19. obljetnicu VRO "Oluja". Središnja svečanost započela je podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi nakon čega se kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95, održalo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Uslijedio je mimohod pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha nakon kojeg se održala svečana sveta misa za domovinu u privremenoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj svečanosti također su nazočili i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, članovi vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi dužnosnici.

U nastavku pratite kronologiju događaja:

13.00 sati - Kako je protekao slavljenički dan u Kninu, pogledajte OVDJE.

11.30 sati - Nakon spekulacija po medijima u kojem dijelu kolone će se nalaziti državni vrh, odlučeno je da se uopće ne priključe zajedničkom mimohodu pripadnika Oružanih snaga, policije, braniteljskih i stradalničkih udruga ulicama Knina do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u kojoj se upravo služi misa za domovinu. Koloni su se priključili samo ministar prosvjete Vedran Mornar i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

11.00 sati - Nakon govora Josipović je u obraćanju medijima izjavio kako ga zvižduci nisu iznenadili te da to na današnji dan nije toliko bitno.

10.50 sati - Nakon što je izviždan tijekom govora premijer Milanović se kratko obratio medijima.

- Zvižduke je organizirala oporba. Izbori se bliže i dobro je da građani vide kakvim se tko sredstvima služi kako bi mogli dobro odlučiti i izabrati svoje društvo. Mjesto za zvižduke je Markov trg koji je protekla vlada zatvorila lokotom, svatko tamo može izraziti nezadovoljstvo. No, ako netko želi zviždati ovdje, mi mu to nećemo zabraniti.

10.45 sati - Govor predsjednika Ive Josipovića također je popraćen zvižducima.

- Hrvatska je pobijedila u ratu, a mora pobijediti i u miru. Moramo pobijediti dosadašnju krizu, bijedu i sve nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu. Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 19. obljetnicu "Oluje".

10.39 sati - Nakon premijera građanima se obratio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

- Ovo je Dan hrvatskih branitelja. Pobjeda je građanima donijela dugo željeni mir, povratak normalnom životu. To su trajne vrijednosti. Prema svim hrvatskim braniteljima izražavam svoje najiskrenije poštovanje i divljenje. Izražavam i žaljenje što su na njihov dan u Hrvatskoj prisutni duboki razdori koji bi Hrvatsku u ratu sigurni doveli do uništenja. Pojavile su se snage kojima ne odgovara naše jedinstvo. Osuđujem posijano sjeme razdora. Iz poštivanja prema braniteljima odlučio sam sudjelovati u ovoj proslavi, no moram istaknuti kako sam zabrinut velikim podjelama u državi. Mržnja nikome ne koristi. U demokratskom društvu ne vrijedi pravilo tko nije s nama, taj je protiv nas - rekao je Leko.

10.34 sati - Govor premijera Zoran Milanovića praćen je glasnim zvižducima i negodovanjem iz publike.

- Pozdravljam sve, najviše one koji zvižde drugu godinu zaredom, no trebali bi zvižduke ostaviti za Markov trg. Moja vlada je narodna vlada, a svaka hrvatska vlada dosad je bila narodna tako i ona Franje Tuđmana, kojoj ovom prilikom odajem počast. Tisuću godina smo čekali da imamo svoju državu i tisuću godina smo služili drugima, oni kojima smo služili danas nam nisu neprijatelji, nego smo zajedno u Europskoj uniji. Pozdravljam sve branitelje, muškarce i žene koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i što imamo svoju državu. Ovo je naše vrijeme i vrijeme za svakog od vas - rekao je premijer.

10.26 sati - Na spomen imena predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića začuli se zvižduci.

10.20 sati - Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja 95" nakon čega je pušteno 19 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO "Oluja"

10.19 sati - Jakim aplauzom na trgu je dočekana Kolinda Grabar Kitarović.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

10.15 sati - Svečanim postrojem započela je središnja svečanost na Trgu Ante Starčevića

9.43 sati - Zastavu je na kninskoj tvrđavi podignuo Joso Bajan, bivši maloljetni dragovoljac Domovinskog rata iz Kijeva.

9.28 sati - Svečanost je započela čitanjem imena svih branitelja poginulih i nestalih u akciji Oluja.

9.00 sati - Stigao je i premijer Zoran Milanović. Dočekali su ga ministri Kotromanović, Matić i gradonačelnica Rimac.

8.45 sati - Na kninsku tvrđavu pristigao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojeg je dočekala gradonačelnica Knina Josip Rimac. Na proslavu je stigla i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović koja je na trgu dočekana gromoglasnim pljeskom.

Stigao je i ministar obrane Ante Kotromanović dok su ministar branitelj Predrag Matić i predsjednik sabora Josip Leko još uvijek u gradu gdje su dočekali bicikliste 100-postotne invalide.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uskoro se očekuje slijetanje helikoptera s premijerom Milanovićem.

Na tvrđavi je veselo, a goste zabavljaju tamburaši.

8.30 sati - Na kninskoj tvrđavi već se okupilo nekoliko stotina uzvanika. Ovdje su i ministri Mirando Mrsić, Orsat Miljenić i Tihomir Jakovina, a stigla je i Jadranka Kosor sa sinom Lovrom.

>>Pročitajte detalje akcije Oluja

>> Pusić, Matić, Zrnčić Dim... Ovo su njihove uspomene na akciju Oluja!

>> Pogledajte što građanima znači akcija Oluja!

>> Matić: Ne očekujem scenarij iz Vukovara ni u najgorim snovima

>> Lega&Lega poznanstvo s ratišta preraslo u poslovni uspjeh

Komentara 214

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:14 05.08.2014.

Svim hrvaticama i hrvatima želim sretan Dan pobjede...Sjetimo se svi u svojim srcima tih dana....Bog i hrvati...

CR
croatta
09:15 05.08.2014.

po toj primitivnoj logici ne bi trebalo slaviti ni pobjedu nad fasizmom ni spomen na holokaust..treba biti svakome jasno,olujom je slomljen i pobjedjen srpski fasizam!

AN
Android
09:38 05.08.2014.

Kako je danas lijep dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije