Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNICI SKUPLJAJU POTPISE

Dr. Goluža: Tehničkom ministru Nakiću poručujem da odustane od nepromišljenog pokušaja izmjene Pravilnika

Trpimir Goluža
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
22.09.2016.
u 12:29

Liječnička komora predlaže novi koncept lijecničkih specijalizacija

Sljedeća dva tjedna Hrvatska liječnička komora skupljat će potpise liječnika za novi Cjeloviti koncept specijalističkog usavršavanja doktora medicine koji su u Komori izradili.

Centralizirano financiranje, upravljanje, dodjeljivanje i kontrola provedbe specijalizacija temljne su odrednice tog koncepta, kojeg će predložiti Ministarstvu zdravlja. HLK predlaže uvođenje tzv. nacionalnih specijalizacija tijekom kojih bi liječnik specijalizirao za Republiku Hrvatsku, koja bi iz zasebnog fonda i financirala specijalističko usavršavanje doktora medicine.

Poslije stjecanja statusa specijaliste, specijalist bi bio obavezan raditi u javnom zdravstvenom sustavu onoliko vremena koliko mu je trajalo specijalističko usavršavanje pri čemu bi kao slobodan stručnjak birao sredinu u kojoj bi tu obvezu ispunio.

- Liječnici ne žele obaviti specijalzaciju i pobjeći iz Hrvatske, već žele da se specijalizacije provode na kvalitetan način kako bi se poticalo znanje, rad i odgovornost za ostanak u Hrvatskoj i svoje ambicije tu
ostvaruju na korist građana. Danas smo svjesni da postupak dodjele specijalizacija nije potpuno transparentan, a ima i makinacija. Komora to želi onemogućiti  - poručuje dr. Trpimir Goluža, predsjednik Komore.

Specijalizacije bi se raspisivale temeljem izraženih potreba pojedinih zdravstvenih ustanova, dodjeljivale bi se na transparentan način po osnovu objektivnih kriterija s naglaskom na izvrsnosti i javnoj objavi kriterija i rezultata.

Novi koncept sadrži i mjeru nacionalnog planiranja potreba za specijalistima pojedinih struka pa se predlaže izrada Registra specijalista RH kao i dugoročnog plana potreba za specijalistima.

Predlaže se mentorska kontrola rada specijalizanta, ali i neovisno nadziranje rada mentora te anonimno evaluiranje mentorskog rada od strane specijalizanata. Novina je i uvođenje e-specijalizantskih knjižica.

- Poručujem tehničkom ministru Nakiću da odustane od nedovoljno promišljenog pokušaja mijenjanja Pravilnika o specijalizacijama, ipak je tehnički ministar  - kazao je jutos na konferenciji za novinare Goluža, jer dr. Dario Nakić revidirao pravilnik o specijalizacijama pa ga prošli tjedan dopunio obvezom liječnika da vrati trošak specijalizacije ako odlazi u inozemstvo ili u privatnike.

Na novinarsku primjedbu da je tehnički ministar bio i kad je donio pravilnik kojim doktore oslobađa vraćanja tog troška, Goluža je priznao da jest, ali da se taj pravilnik još ranije počeo pripremati.

>> Nakić reterirao: Ode li liječnik u inozemstvo, vraća trošak specijalizacije

Komentara 2

BL
bluesman007
20:21 23.09.2016.

Kolega Goluza Vi ste se očito isto pogubili. Pa što izmišljate toplu vodu? Nemojte biti balkanski doktor nego lijepo nazovite bilo koju komoru ovdje u Njemačkoj, precrtajte njihov pravilnik i počnite nekaj raditi. E kad ih kontaktirate, onda ćete vidjeti koliko ste plotikant jer ovima preko granice ništa neće biti jasno. Pa tko još, molim Vas lijepo vraća novce za vrijeme dok je radio ?! Gospon kolega, slabo Vam ide, počeli ste politizirat. Mladim kolegama savjet: brišite iz zemlje Hrvatske koliko vas hitre noge brzo nosit mogu. Nemojte čekati na Nacionalne specijalizacije jer će te kruga gladni biti . Nakon fakulteta odmah vani trazit posao, a i specijalizacije se ionako nude besplatno. Nitko vas neće vezat ugovorom. Kad ste specijalizant mozete u bilo kojem trenutku otići bilo kad bilo gdje. Nedajte da politikanti a ni komora pluju po vama. Vani će te biti ugledna gospoda.

BL
bluesman007
20:43 23.09.2016.

Da ne bi bilo zabune: volim svoju domovinu i rado bi dao svoj doprinos da ona bude bolja. Problem je u tome što našu zemlju vode ljudi koji ne znaju što znači DOMOVINA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije