Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada se očitovala

'Do diskriminacije pri ovrsi došlo bi da se ispuni to što traži predsjednica'

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
27.03.2015.
u 18:15

O rezidenciji u Visokoj: 
Kolinda Grabar-Kitarović već ima objekt koji želi

Ovršni zakon ne sadrži mjere kojima bi se kontrolirale socijalno osjetljive ovrhe. Stoga ne stoji primjedba da su one nepromišljeno donesene, da u praksi dovode do diskriminacije, što bi dijelove Ovršnog zakona činilo neustavnima. Stav je to Vlade usvojen na jučerašnjoj sjednici s koje je Ustavnom sudu poslan odgovor na zahtjev predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za ocjenom ustavnosti dvaju članaka Ovršnog zakona.

Šteta za ovrhovoditelja

Predsjednica, podsjetimo, osporava odredbe po kojima se ovrha nad nekretninom u kojoj ovršenik stanuje može odgoditi na godinu dana, ali je u tome roku dužan podmiriti cijelu tražbinu te odredbu da se ovrha nad takvom nekretninom također može odgoditi na godinu dana, i to tako da ovršenik nastavi u njoj stanovati kao najmoprimac. Grabar-Kitarović smatra da su to socijalne komponente ugrađene u Ovršni zakon te da one u neravnopravan položaj dovode one ovršenike koji nemaju mogućnost u godinu dana podmiriti dug ili pak nemaju mogućnost plaćati najam.

Vlada u očitovanju Ustavnom sudu kaže da su osporavane mjere usvojene u Ovršnom zakonu samo da bi se ovršeniku omogućilo dostatno vrijeme za rješavanje osnovnih stambenih potreba i ojačala zaštita njegova dostojanstva. Pritom podsjeća da je prva osporavana odredba u primjeni već više od 18 godina, a druga koja govori o pravu stanovanja uz plaćanje najamnine korijene vuče još od 1978. godine. Vlada smatra da je Zakon izbalansiran te da odgovara zahtjevima da ovršni postupak bude ekonomičan, brz i djelotvoran te da istodobno osigurava ravnotežu svih strana u postupku. Kad bi se odgoda ovrhe nekretnine nužne za stanovanje protegnula i na ovršenike koji ne mogu u roku od godinu dana vratiti dug ili plaćati najamninu, to bi, smatra Vlada, dovelo do neravnoteže u korist ovršenika, a na štetu ovrhovoditelja, odnosno kupca nekretnine.

To Vladino očitovanje Ustavnom sudu na prijedlog za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona korak je prema raspetljavanju jednog od sukoba koji je otvoren na relaciji Ured predsjednice – Vlada, i to već u prvim danima mandata predsjednice Grabar-Kitarović.

Premijer Zoran Milanović je prije mjesec dana predsjednici poslao pismo u kojem joj je predložio da održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Uz to joj je ponovio poziv da dođe na sjednicu Vlade. Podržao je njezine zahtjeve za sjednicom s temom gospodarstva, ali joj je rekao da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga.

Poziv za sjednicu stoji

Iz Ureda predsjednice slijedila je burna reakcija. Najprije se tražila Milanovićeva ostavka, da bi za nekoliko sati bio objavljen popis tema za sjednicu Vlade, a za još nekoliko dana izašao je prijedlog ocjene ustavnosti Ovršnog zakona.

U međuvremenu je održana sjednica VNS-a, no ostalo je otvoreno pitanje tematske sjednice Vlade. Zadnjih dana predsjednica Grabar-Kitarović ponovno ga postavlja. Iz Vlade na to poručuju da i dalje stoji ono što je premijer izjavio nakon sjednice VNS-a.

– Moj poziv za sjednicu Vlade stoji. Moramo biti konkretniji s prijedlozima i proračunskim učincima jer su to jako ozbiljne stvari. A za ozbiljan razgovor sam otvoren s predsjednicom i svima drugima – rekao je tada Milanović. Budući da je predsjednica prije tri dana izjavila da želi da se njezin Ured s Pantovčaka preseli u Visoku ulicu, u Vladi smo pitali što je s tim.

Odgovor je glasio da je Vladina odluka da se Uredu predsjednice dodjeljuje rezidencija u Visokoj i dalje na snazi, i da Kolinda Grabar-Kitarović već ima objekt koji želi.

Komentara 22

OB
ObrenM
20:21 27.03.2015.

Koji farizej?Sada se hoce iskazati bolji od predsjednice,koja nije kriva za ove robovlasnicke zakone.Izaziva samo mrznju svojom pojavom.Vidimo,da je instalirao jos jednog uhljeba-vazelinca,zaduzenog za minuse tekstovima,koji ne velicaju robovlasnika.

MI
miso
18:43 27.03.2015.

Prepucavanja na štetu građana! Pa ovršni zakon cijeli treba ukinuti ako u njemu stoji da je dom povrediv. To po Ustavu ne može biti! Prave cirkus iz ljudi, cijele nacije i cijelog svijeta. Neka se saberu ili neka odmah sele jer im tamo nije mjesto! Oni su dužni, tasko su se zakleli, štititi ustav. Svojom čašću moraju štititi građane kad im policija zakuca na na vrata doma da ih izbaci. Ako ih ne štite treba ih tužiti i javno objaviti presudu: 'Izgubili su čast i nemaju više pravo obnašati javne dužnosti'. Ili su Ustav i prisega samo za izrugivanje?

SP
spenic60
18:41 27.03.2015.

Milovanovicu zajedno sa svojom vladom ti si kompletno diskriminirao hrvatski narod. Doveo si stanovnistvo u situaciju da gladuje, lako je tebi raditi ovhe i dlozacije, tvoja obitelj ne gladuje imaju dovoljno meda i mlijeka dok nasem malom coviku ne ostaje za kruv i vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije