Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST VREBA

Dihidrogen monoksid: Užasno opasna tvar koju nitko ne nadzire!

01.04.2009.
u 07:31

Kad se pogleda gdje sve ima dihidrogen monoksida, moramo se zapitati zašto još nitko nije poduzeo mjere da se tu silno opasnu tvar stavi pod nadzor. U općoj ekonomskoj krizi brigu za okoliš je lako zanemariti, a kod nas je ona i prečesto gurana u zapećak, pa se tako dogodilo da u Hrvatskoj nema ni jedne rijeke ni jezera u kojima nije prisutna znatna količina dihidrogen monoksida, a i u Jadranskom moru, od kojeg ovise naši prihodi od turizma, ima ga iznimno mnogo.

Teško je nabrojiti sve opasnosti koje od dihidrogen monoksida vrebaju: on je glavni sastojak "kisele kiše" koja uništava šume, a izaziva više smrtnih slučajeva od bilo koje druge opasne tvari; njegov ulazak u dišne puteve čovjeka najčešće znači sigurnu smrt. Izraziti je koroziv za sve metale; njegova pojava znači obaveznu hrđu.

Dihidrogen monoksid izaziva eroziju i klizanje tla, kontaminacijom električnih sustava dovodi do kratkih spojeva, a i brojne poplave nastale su upravo zbog dihidrogen monoksida. Čak se koristi u zloglasnim orijentalnim metodama mučenja, a kod svih bijesnih pasa ustanovljeno je uzimanje dihidrogen monoksida prije napada na ljude.

I pored svih opasnosti, dihidrogen monoksid se i dalje svakodnevno koristi bez ikakve kontrole: koriste ga kao industrijsko otapalo i za hlađenje nuklearnih postrojenja, u proizvodnji hrane i čak i čišćenju hrane prije pripreme za konzumiranje, prilikom požara često se koristi za gašenje vatre, stavlja se kao dodatak u "prirodne" voćne sokove, a konzumirali su ga u obliku napitka i svi homoseksualci i oni koji su ikad osjetili istospolne želje.

Hoće li se netko konačno potruditi i staviti pod kontrolu taj opasni kemijski spoj? Ako vam sve ove užasavajuće činjenice koje smo naveli nisu bile dovoljne, više podataka možete naći na internetu, na stranicama poput ove.

Krajnje je vrijeme da na to obratimo pozornost!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije