Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne odustaju

Optužili Vladu da nameće ideju o podjeli krivnje za rat

Ante Deur
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
01.11.2014.
u 15:24

Dokumenti prema EUnisu valjani jer Domovinski rat nazivaju rušilačkim, stoji u priopćenju udruga i branitelja

Apsolutnu potporu braniteljima, koji su danas ispred zgrade resornog ministarstva prosvjedovali trinaesti dan, dala je i hrvatska mreža za suzbijane siromaštva Bilo naroda. Ta je mreža, čiji je zaštitni lik kardinal Alojzije Stepinac, pozvala branitelje na suradnju, što su Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije i prihvatili. Zajednička suradnja vrlo brzo je rezultirala priopćenjem u kojem se navodi da “predstavnici Vlade RH i Ministarstva branitelja u javnosti nameću ideju o podjeli krivnje za rat u Hrvatskoj, a jedna od njihovih taktika izjednačavanja Domovinskog rata s velikosrpskom agresijom i okupacijom jest manipulacija činjenicama u strateškim dokumentima prema EU”.

Razlozi za smjenu

Tu manipulaciju uočili su, navode, u nacrtu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u kojem su Domovinski rat naziva rušilačkim. Braniteljske udruge i Bilo naroda zamjeraju i što se u spomenutom dokumentu – za koji kažu da je sve donedavna bio napisan samo na engleskom jeziku te stoga netransparentan – razlozi o nastanku miniranih područja u RH opisani kao posljedica Domovinskog rata iz ranih 90-ih, a ne kao posljedica velikosrpske agresije i okupacije trećine državnog teritorija RH.

– Ovakvim i sličnim postupcima prema Domovinskog ratu i hrvatskim braniteljima Vlada RH ignorira temelje države kojom danas upravlja, ne bavi se dubinskim rješavanjem problema nastalih u Domovinskom rate te manipulira hrvatskom i međunarodnom javnošću, a braniteljskoj populaciji ne pomaže da se okrene budućnosti. Ovo je jedan od razloga zašto tražimo smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika – kaže predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur.

Lampaši ispred zgrade

Ponovio je Deur i danas da branitelji od svojih zahtjeva ne kane odustati, osvrnuo se i na posjet predsjedniku Sabora Josipu Leki u četvrtak i kazao da je Leko jedini od ljudi iz vlasti koji je pokazao razumijevanje za probleme branitelja. Pa ipak, branitelji se nisu zadržali na sastanku s Lekom.

– Trebali su onamo doći i predsjednik Republike i predstavnici Vlade, a nisu. Zato smo otišli – objašnjava Deur dok stojimo nedaleko od ulaza u zgradu Ministarstva ispred koje su branitelji jučer upalili lampaše za sve svoje mrtve suborce.

>>'Matiću, dajte ostavku. Oduprite se onima s petokrakom na čelu'

>>Ministar Matić ponovio: Neću dati ostavku. Oni me nisu postavili!

Komentara 209

CL
ClinOr
15:55 01.11.2014.

Mnoštvo je dokaza i indikacija da vlada radi na izjednačavanju (čitaj: iskrivljavanju) istine o Domovinskom ratu. Klasičan bezočni primjer je imenovanje krune kadrova za predsjednika upravnog vijeća hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra domovinskog rata i čedomira višnjića - martićevca za člana istog vijeća bez jasnog obrazloženja. sramota neviđena koju treba ispraviti što prije. malo googlajte te ljude koji za ta mjesta nisu ni kvalificirani, a znamo što misle i što žele provlačiti. ovo je učinjeno isključivo da bi se iskrivljavala istina o domovinskom ratu. to je isto kao da je u tom vijeću savo štrbac, zoki pusić ili oliver frljić.

VE
verakruz
16:20 01.11.2014.

Vi ste naši heroji i naš ponos. Znam da j teško biti na ovoj zimi, ali molim vas izdržite. Prošli ste i teže situacije, ja sam uvjeren u našu pobjedu.

KN
knezica
16:18 01.11.2014.

Razlozi su brojni i ova hinjska Vlada i isti takav predsjednik države čine nešto što se još nije doživjelo u pisanoj povijesti svijeta. U miru izdaju sve one svetinje na kojima počiva država kojom vladaju , obezvrijeđuju svaku kap krvii koja se prolila za Domovinu, pljuju na grobove 20 000 poginulih u Domovinskom ratu, pljuju na neizmjerne dječje suze hrvatskih dječaka i djevojčica kojima je uništeno djetinjstvo, pljuju na preko 500 ubijene djece koju njihovi roditelji nikada neće zaboraviti, ali ne smijemo ih zaboraviti ni svi mi - Hrvatski narod. Zato narode , otvori oči, podržimo naše heroje koji se smrzavaju ne zbog većih privilegija, nego zbog naše i vaše budućnosti, radi našeg ponosa, radi naše opstojnosti. Heroji moji, ja i sva moja obitelj, svi moji prijatelji i poznanici, kao i 95 % pa i više hrvatskog naroda su uz vas. Ne dajte se i izdržite do kraja. Bog vas blagoslovio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije