Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozo Radoš:

'Desnica će se
 baviti ustašama i partizanima, a mi poduzetništvom'

jozo radoš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.03.2014.
u 12:05

Teme kampanje: Bavit ću se praktičnim temama koje izravno utječu na živote ljudi. U Europskom parlamentu borit ću se za jeftiniju energiju, niže cijene mobilne telefonije i potpuno ukidanje roaminga.

S Jozom Radošem, predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a u Saboru, ali i kandidatom vladajuće koalicije (treći na listi) na izborima za Europski parlament, razgovarali smo o temama kampanje, sukobu HNS-a i Radimira Čačića, usporedbi Račanove i Milanovićeve vlade...

Zašto želite u Europski parlament i koje ćete teme u kampanji promicati?

Europski parlament vrlo je važna institucija u kojoj se može učiniti dobar posao i za našu državu i za građane Hrvatske. To je, naravno, i osobni izazov jer sam prošao sve četiri razine predstavničkih tijela u Hrvatskoj – od mjesnih odbora do Sabora. Biti u najvišem predstavničkom tijelu EU veliki je izazov i odgovornost. Kao liberal zagovaram sve najviše vrijednosti koje zastupa HNS i naša grupa u Europskom parlamentu ALDE. No, u fokusu će mi biti i vrlo praktična pitanja kao što su mjere za lakše poslovanje malih i srednjih poduzetnika, slobodno tržište, slobodno kretanje građana, pogotovo studenata istraživača. Važna dimenzija je i sloboda telekomunikacijskog i energetskog tržišta koja bi nam trebala donijeti znatno nižu cijenu energije, mobilne telefonije, potpuno ukidanje roaminga te ispunjenje cilja da do 2020. godine najmanje polovica naših građana ima pristup širokopojasnom internetu.

Bojite li se da će se i u ovoj, kao i u prošloj kampanji za euroizbore dogoditi da glavne teme budu naše standardne “crno-crvene”, “ustaško-partizanske”?

Čini mi se da će desnica, nažalost, to opet nastojati nametnuti kao glavnu temu izbora zato što u praktičnim temama koje život znače oni uglavnom nemaju što za reći jer nemaju razvijene programe. Ali nadam se da će to ovog puta biti manje naglašeno nego za prošlih izbora jer mislim da su građani zasićeni tim temama. S druge strane, nastojat ćemo građanima sasvim približiti praktične teme koje izravno utječu na živote ljudi.

Često tvrdite da su euroizbori važni jer da se 50 posto pravila po kojima svaki dan živimo donese u Europskom parlamentu. Sjetite se zadnje odluke donesene u Europarlamentu, a koja ima izravan utjecaj na naš svakodnevni život...

Mi smo jučer (u srijedu) prihvatili Zakon o zaštiti potrošača. Dakle to je direktiva iz 2011. koju mi sada implementiramo, a koja u vrlo visokoj mjeri štiti prava potrošača i osigurava kvalitetnije robe i usluge na hrvatskom tržištu. Trenutačno je vrlo važna tema o kojoj se raspravlja stvaranje europske bankarske unije što će za posljedicu imati činjenicu da sanacije banaka više ne plaćaju svi građani nego same banke.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Usporedite vladu Zorana Milanovića s vladom Ivice Račana, u kojoj ste bili ministar. Koje su glavne razlike i koja je vlada uspješnija?

Položaj tih dviju vlada donekle je sličan, ali i ima i razlika. Ti ideološki sukobi između pozicije i opozicije s kojima je Račanova vlada bila suočena u to doba bili su puno intenzivniji nego danas, ali ona su obilježje djelovanja i jedne i druge vlade. Račanova je vlada, što se gospodarske situacije i perspektive tiče, bila u puno boljem položaju od aktualne vlade s obzirom na to da se puno toga moglo lagano napraviti jer je zemlja bila nisko zadužena pa se moglo ići i u investicije. I zato je Račanova vlada u gospodarskom smislu imala najviši rast. Današnja vlada ima u tom smislu vrlo kompliciranu situaciju, poradi visoke zaduženosti i teške gospodarske situacije koju je naslijedila od prethodne HDZ-ove vlade, koja joj vrlo sužava manevarski prostor pa ju je teško uspoređivati s vladom Ivice Račana. Konačnu ocjenu ipak treba donijeti nakon što aktualna vlada mandat odradi do kraja.

Mislite li da će vaša lista na ovim izborima biti kažnjena zbog toga što građani smatraju kako ova vlada nije ispunila njihova očekivanja?

Rejtinzi stranaka pokazuju da građani imaju veliko razumijevanje za posao kojim se Vlada bavi i za izostanak brzih rezultata. Građani su očito svjesni da je situacija vrlo teška, ali je činjenica da su zadržali povjerenje u Vladu i kako vjeruju da će rezultati doći.

Pored ovog, HNS ima specifičan problem. To je pretežito regionalna stranka, a upravo tamo gdje ste najjači – u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – trenutačno se događa raskol i članovi bježe u krilo Radimiru Čačiću. Koliko će ta činjenica utjecati na rezultate izbora?

HNS je svakako nacionalna, a ne regionalna stranka te, kao i svaka druga stranka, ima područja u kojima je jača nego drugdje. Činjenica je da je naše najjače uporište u sjeverozapadnom dijelu zemlje u kojem se donekle događaju ovi procesi o kojima govorite. No, isto tako je i činjenica da je do sada iz stranke istupio tek jedan manji broj članova što govori o tome da poteškoća u materijalnom oštećivanju stranke nema. Ono što je tu potencijalno problematično je stalna medijska prisutnost koja se ostvaruje time što druga strana svoje djelovanje temelji gotovo isključivo na osveti i blaćenju HNS-a.

Tko je od naših eurozastupnika u ovih godinu dana odradio najbolji posao?

Oni su imali vrlo sužen prostor djelovanja, zbog kratkoće mandata i bez većeg utjecaja jer Parlament u zadnjoj godini samo završava zacrtane poslove. Ali, unatoč tome, ja bih generalno njihovo djelovanje ocijenio pozitivno jer su pokazali natprosječnu razinu aktivnosti u Europskom parlamentu. Ne bih se upuštao u pojedinačno ocjenjivanje.

>>Jozo Radoš i Marin Vučić HNS-ovi kandidati za Europski parlament

>>HNS: Žalimo što HDZ ne uviđa da žene moraju biti ravnopravne

Komentara 101

SW
swic
12:16 24.03.2014.

Ha ha o kojem poduzetnistvu ? Jako ste dosta napravili , nesmijes vise doc u Djakovo koliko ste cijenjeni kukurikavci .

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
12:08 24.03.2014.

Lupi Jozo i ostade živ, a nezna ni zbrojiti dva i dva, jerbo Partija kaže da je to 5.

LU
ludvig989
12:16 24.03.2014.

Milanović je izjavio da očekuje prljavu i ideološki obojenu kampanju i istu večer prostorije HDZ-a su obojene doslovno. A o vašem poduzetništvu gledamo već 2 god. Nemoj te molim vas više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije